Super serie for dyrekjære smådetektiver!

Velkommen til Lindegård dyrehage! I Lindegård dyrehage skjer det mye mystisk. Heldigvis har de to dyrehagedetektiver som ordner opp! Dyrehagedetektivene er en detektivserie for barn mellom 6 og 9 år.

Boka er gjennomillustrert av Isabell Martinsen og har egne faktasider om isbjørner bakerst. Serien passer fint for ferske lesere.

Bli med Hanna og Theo på spennende jakt for å løse mysteriene i dyrehagen.

Til nå har Mona Grivi Nordmann skrevet 6 bøker i denne serien, Den hvite løven, Panda på rømmen, Lure lemurer, Tigertrøbbel, Isbjørnmysteriet og Pumaproblemet. Men det er ikke siste bok, allerede nå kan vi glede oss til våren, da kommer Den falske enhjørningen!

Bok 6: Pumaproblemer

Hanna og Theo er på besøk hos morfaren til Theo i Chile. Når det forsvinner små lam fra landsbyen, mistenker innbyggerne den sorte panteren. De vil gå på jakt. Hvordan skal Dyrehagedetektivene forhindre jakten på de sjeldne dyrene? Og er det virkelig panteren som er skyldig?

Les utdrag av Pumaproblemet her:

«Ser du de fjelltoppene med snø på? Det er i Chile!» sier Theo.

Hanna lener seg over fanget hans og titter ut av det lille flyvinduet. Etter mange timer i flysetet uten annen utsikt enn blått hav, er det endelig landjord under dem.

«Kult» sier Hanna. «Hvor høyt er det?»

«Jeg er ikke sikker på hvilket fjell vi ser. Men like i nærheten av landsbyen til morfar, så ligger det et fjell som er over 6000 meter høyt og som heter Mercedario», sier han.

«6000 meter? Det er over dobbelt så høyt som det høyeste fjellet i Norge», utbryter Hanna.

Theo nikker. «Mercedario ligger rett ved landsbyen vi skal til som heter Cueva del puma», sier Theo.

«Hulen til pumaen.»

«For et rart navn», sier Hanna.

Theo nikker. «Ja, men mamma kan forklare hvorfor. Mamma!» sier Theo høyt for å vekke Marisol som sover i setet sitt.

«Kan ikke du fortelle om pumaen og hvordan landsbyen fikk navnet sitt?»

Marisol gjesper og gnir seg i øynene.

«Jo, selvsagt». Hun retter på håret og begynner å fortelle. «For mange år siden, lenge før det fantes mennesker der, var det pumaene som regjerte i fjellene rundt Cueva del puma. Det blir fortalt at unge pumaer fra hele Chile kom til en hule like ved landsbyen for å møte partnere og få unger.»

Hanna gisper.

«Er det masse pumaer i landsbyen? Men de er jo livsfarlige?»

Theo bryter inn. «Jo, du har helt rett. Pumaer kan være livsfarlige, men først og fremst for geiter og sauer som forstyrrer jaktområdet deres.

Marisol demper stemmen og fortsetter: «Selv om det aldri er noen som har sett pumaer i hulen, er det mange som på mørke kvelder, hevder de har hørt lyder … Men antagelig er historien om pumahulen bare en myte. Jeg vokste opp i Cueva del puma, - og jeg så ikke en eneste puma før jeg begynte å jobbe i en dyrehage i USA», sier Marisol og ler litt.

Nå våkner også Tom Tømmerbakke til.

«Var det noen som sa puma?» spør han forvirret.

Nå er det Hanna og Theo sin tur til å le.

«Men det er bra du våknet nå, pappa», sier Hanna. «For nå skal vi snart lande i Santiago.»

Bok 5: Isbjørnmysteriet

Hanna og Theo får bli med når Marisol og Tom reiser til Svalbard med et forskningsskip. Her har flere isbjørner blitt funnet utsultet, og ingen forstår hvorfor.

Det blir en reise Hanna og Theo aldri kommer til å glemme. De får kjøre snøskuter, se nordlys og overnatte utendørs.

Men hva skjer når en sulten isbjørn kommer inn i leiren deres? Og hvem har skylden for at isbjørnene ikke lenger får i seg mat?

Les utdrag av Isbjørnmysteriet her:

«Tror du vi er framme snart?» roper Theo og ser utover det mørke havet. 

Lyden av motoren og bølgene som slår mot skipet overdøver nesten stemmen hans.

Hanna speider mot land, men ser bare de samme høye fjellene som de har sett den siste halvtimen.

«Jeg håper det!» roper hun tilbake. «Jeg er iskald!»

Det er flere minusgrader, og både hun og Theo er pakket inn i tykke, oransje bobledresser. Vanligvis ville de to vennene ha tilbragt høstferien med å kose med alle dyrene i Lindegård dyrehage. Men ikke i år! 

Tom, som er pappaen til Hanna og dyrlege i Lindegård, er med i et internasjonalt forskningsnettverk. I år skal han besøke en kollega på Svalbard for å lære mer om isbjørner, og Hanna og Theo har fått være med på turen. Marisol, direktør i dyrehagen og moren til Theo er også med for å lære.

Nå stikker hun hodet ut fra byssa og roper på dem.

«Bli med inn. Vi vil gjerne snakke med dere. Dessuten har jeg laget solbærtoddy.»

Pappaen til Hanna sitter ved bordet når de kommer inn. Han kikker opp fra en bok.

«Der var dere, ja. Det er fint, jeg har noe å fortelle.»  

 Hanna og Theo setter seg, og får hver sin kopp av Marisol. Så begynner Tom å snakke.

«Som dere vet, skal vi besøke Anastasia Rimolowski på denne turen. Hun og datteren Sunny bor like utenfor Longyearbyen, hvor Anastasia forsker på hvordan klimaendringene påvirker livet til isbjørnene på Svalbard.» 

 «Jeg håper vi får se den isbjørnmammaen du har fortalt om», sier Hanna og tar en slurk av solbærtoddyen.   
 «Jeg også», sier Theo. «Og ungene hennes. De var så søte på bildene!» 

 Tom smiler. «Det håper jeg også. Men jeg og Marisol fikk nettopp en litt alvorlig beskjed», sier han og blir stille.  

Bok 4: Tigertrøbbel

En sjelden gulltiger blir stjålet fra rådhuset, og tyven forsvinner inn i dyrehagen. Men ingen finner verken tyven eller gulltigeren. Samtidig flytter en familie med sjeldne bengaltigre inn i dyrehagen og noen prøver å komme inn til dem på natten.

Hvorfor det? Greier dyrehagedetektivene å løse begge mysteriene?

Les utdrag av Tigertrøbbel her:

Det er natt, og ute er det stjerneklart og stille. Inne i den tomme ballsalen på Lindegård rådhus smyger en mørk skikkelse seg forsiktig langs veggen. Midt i det mørklagte lokalet står en glassmonter, og på en pute inne i den hviler en stor gulltiger. Den stripete pelsen glitrer, og i øynene blinker det røde rubiner.

«Tigeren av Mysore», står det på en plakat. 

«Utlånt fra Det kongelige indiske tigerinstituttet.»

Den mørke skikkelsen stanser, ser seg rundt og nikker fornøyd. En arm løfter forsiktig lokket av glassmonteren og strekker seg mot den funklende tigerstatuen. Idet tigeren blir løftet opp fra puten, går alarmen.

RRRRIIIING!

RRRRIIIING!

RRRRIIIING!

Alarmen uler høyt i den stille natta, og den mørke skikkelsen løper bort til vinduet der en stige allerede står klar. I løpet av sekunder er tyven forsvunnet i retning Lindegård dyrehage.

Bok 3: Lure lemurer

Hanna ligger og sover da noen plutselig banker på døra. Det er lemurene som har blitt syke! Pappa er dyrlege og må skynde seg ut for å undersøke. Det viser at lemurene har fått i seg noe giftig, og Hanna og Theo bestemmer seg for å finne ut hva som har skjedd.

Hvem har forgiftet lemurene? Og hvorfor? Og hva skal til for at de skal bli friske igjen?

Les utdrag av Lure lemurer her:

Både Hanna og Theo har hus inne i Lindegård dyrehage. Mammaen til Theo er direktør der og pappaen til Hanna er dyrlege.

Theo går først opp bakken til apefjellet. De går forbi de store områdene der sjimpansene og gorillaene holder til. Så kommer de til de luftige burene der kampusinapene, silkeapene og lemurene bor.

«Hei Aisha!» roper Hanna.

Dyrepasser Aisha skal akkurat til å løfte en stor pose med dyrefôr av vognen sin. Hun ser opp.

«Neimen hei! Er det ikke Lindegårds egne dyrehagedetektiver som kommer. Har dere løst noen mysterier i dag?»

Hanna og Theo rister på hodet.

«Ikke ennå», svarer Hanna. «Men tror du vi kan få hilse på silkeapene i dag?»

«Jeg er akkurat ferdig hos silkeapen, men dere kan få bli med inn til lemurene? De skal få middagen sin nå», sier Aisha.

Hanna og Theo blir med inn i lagerrommet bak buret og vasker seg godt på hendene. Så følger de etter Aisha inn til lemurene.

«Sett dere her», sier hun og peker på noen stubber. «Nå skal de få litt å spise, og så kommer de bort for å hilse på dere så snart de har spist opp».

Hanna og Theo sitter musestille mens de tre små lemurene smatter i seg foret Aisha heller ut. I løpet av sekunder er all maten borte. De to større lemurene venter til de små har spist. Så stiller de seg inntil Aisha og venter på at hun skal servere dem.

De tre små lemurene kommer bort til Hanna og Theo. En hopper opp på fanget til Hanna. En annen setter seg på skulderen til Theo.

«Hva heter de?» spør Hanna.

«Han som sitter på fanget ditt heter Willi. Og søsteren hans Lilli sitter på skulderen din, Theo», sier Aisha.

Hun peker på den siste lille lemuren som klatrer opp en trestamme. «Der er den tredje søsteren, Milli. Og dette er foreldrene deres Tik og Tok», forteller Aisha.

«Hvor er de fra?» spør Theo.

«Tik og Tok er fra Madagaskar, men barna deres er født her i Lindegård», sier Aisha. 

«Lemurer er utrydningstruet, så vi var veldig glade da de fikk unger».

Nå er de voksne lemurene også ferdig med å spise og kommer bort.

«Hva er det du mater dem med?» spør Theo.

«Dette er vanlig dyrefor med masse fiber. Sunt, men ganske kjedelig på smak for søtmonser som lemurene», ler hun. «Én gang i uka får de halve appelsiner og skrelte avokadoer, så i morgen blir de nok enda ivrigere».

Theo merker ikke at lemuren Tik har fått en arm oppi sekken hans. Men plutselig sitter hun der med en klementin i hånda. I løpet av sekunder har hun forsvunnet opp treet med den stjålne frukten.

«Lemuren stjeler fra deg, Theo!» roper Hanna.

Theo ser rundt seg og løper i den samme retningen som lemuren. Tik hopper ned fra treet, slenger seg fra et tau og forsvinner opp en ny stamme. Theo følger etter på bakken. 

Nå forsvinner lemuren ned i en hul trestamme. Theo titter ned i hullet og strekker armen nedi.

«Oj!» roper han. «Dere må komme, jeg har funnet noe veldig rart!»

Bok 2: Panda på rømmen

I Lindegård dyrehage skal det være en stor utstilling med bjørner, dyrepassere og utstillinger fra fire verdensdeler. Da en pandabjørn klarer å rømme fra den kinesiske utstillingen, peker sporene i en retning Hanna og Theo helst ikke vil følge.

Les utdrag av Panda på rømmen her:

«Se bak deg, Theo!» gisper Hanna. Theo snur seg og ser rett inn i et stort gap. En kjempepanda har reist seg opp på to bein og brøler mot dem. 

«Jeg har aldri vært mer glad i et glassrør», sier Theo og ler. 

Hanna og Theo står trygt på innsiden av en lang, buet glasstunnel. Den strekker seg gjennom den kinesiske bambusskogen der kjempepandaen lever. Rundt dem er det nesten en kilometer med skogsområder, glassganger og utsiktstårn. 

«Fire bjørner – fire kontinenter», står det på et stort skilt. Her, i den nye bjørneparken, skal den kinesiske kjempepandaen bo sammen med en brunbjørn fra Russland, en brillebjørn fra Peru og tre koalabjørner fra Australia.

«Skal vi gå opp i utsiktstårnet?» spør Hanna.  Theo ser på klokka. «Vi rekker vel en titt før åpningsfesten begynner», sier han. 

De tar heisen til toppen. Fra den store balkongen kan de se alle bjørnene. Langs kanten henger det kikkerter, og på veggen er det store høyttalere. 

«Se! Der er en diger brunbjørn», sier Theo og peker ned på den mørke granskogen. «Det må være den russiske skogen.»  

«Men hva er de merkelige, lyse plantene der?» spør Hanna. «Sånne har jeg aldri sett før.»  

«Det er eukalyptustrær», sier Theo ivrig. «De finnes bare i Indonesia og Australia. Så det må være området til koalabjørnene.»  

«Ååå, koalaer er de søteste bjørnene i hele verden!» sier Hanna. 

«Koalaer er strengt tatt ikke bjørner, de bare kalles det …», begynner Theo.

Da går glassdøra opp bak dem, og ut kommer mammaen til Theo sammen med en annen dame som snakker høyt og fort. 

«Det er viktig for alle i byen at denne utstillingen blir en suksess», sier damen. 

Marisol smiler. «Det blir den nok, takket være deg, kjære ordfører. Hadde vi ikke fått låne penger av kommunen, hadde vi ikke kunnet bygge et nytt hjem til de sjeldne bjørnene», sier hun. 

Ordføreren tørker av seg noen gresstuster som har satt seg fast under de høyhælte skoene hennes. Hun legger en hånd på armen til Marisol. «Nå kan du glede deg til å vise fram den nye parken til alle i byen.»  

«Ja, jeg er fryktelig spent», sier Marisol. 

«Det kommer til å gå bra», sier ordføreren og smiler. «Det viktigste er at dere har en trygg park for store og små. Og selvsagt at dere klarer å betale ned lånet deres. Det er mange som drømmer om å overta denne tomta.»

Bok 1: Den hvite løven

Når den hvite løveungen Elsa forsvinner fra Lindegård dyrehage, og politiet ikke tar saken på alvor, må Hanna og Theo løse mysteriet selv.

For hvem har tatt Elsa? Og hvor lenge kan hun overleve uten å bli matet?

Les utdrag av Den hvite løven her:

Hanna stryker den lille, hvite løveungen over ryggen.

«Du skal hete Elsa», hvisker hun ned i pelsen.

Den lille løven gaper uten en lyd. Det ser ut som hun forsøker å brøle. Hanna finner fram tåteflasken og løfter løven opp i fanget. Lille Elsa drikker grådig, og Hanna kan kjenne at de små løveføttene sparker henne i magen.

«Du kommer til å bli så sterk», hvisker Hanna. «Jeg skjønner ikke hvorfor mammaen din forlot deg, men jeg lover at jeg alltid skal passe på deg.»

Døra til det lille rommet blir brått åpnet. Pappaen til Hanna kommer løpende inn med den lange, grønne frakken som en kappe etter seg og håret til alle kanter. Han er dyrlege i Lindegård dyrehage. Hanna skvetter og søler litt melk på bakken. 

«Hysssj! Du må ikke forstyrre Elsa når hun skal sove», hvisker hun.

Pappa stryker Hanna over de lyse krøllene. «Unnskyld, Hanna min. Jeg skal bli mer forsiktig. Det er bare det at jeg gleder meg så innmari til i morgen.»

Han tar opp telefonen og viser Hanna hva avisene har skrevet om dyrehagen og den lille løven.

«De kaller det en sensasjon! Den første hvite løveungen som er født i Norge. Forskere fra hele verden håper hun kan være med å redde den hvite løvestammen», sier pappa ivrig.

Hanna legger pekefingeren over leppene, så pappa hvisker:

«I morgen kveld kommer TV og aviser fra hele Norge hit til Lindegård. Og for første gang skal de få vite hva løveungen vår heter.»

Dyrepasseren Daniel stikker hodet inn. Han vinker til seg pappaen til Hanna.

«Du må bli med meg bort til apeburet. TV-selskapet skal rulle ut en kabel gjennom apegården. Men sjimpansene vil ikke la dem være i fred», humrer Daniel.

«Klassiske apestreker!» sier faren til Hanna. 

«Jeg får bli med bort og være apevakt.»

På vei ut døra snur han seg og mimer at han stikker en nøkkel inn i en lås.

«Husk å låse, Hanna», hvisker pappa. 

Bli kjent med forfatteren av Dyrehagedetektivene, Mona Grivi Normann

Vi tok en prat med Mona Grivi Norman, forfatteren av boken, for å lære mer om dyrehagen og de som bor der.

Hva er spesielt med Lindegård?

Lindegård er en dyrehage og forskningspark som jobber for å bevare sjeldne dyrearter. Her jobber det forskere og dyrepassere fra hele verden. De forsøker å finne ut hvordan man best tar vare på utrydningstruede dyr og får de til å formere seg – altså få flere unger. Dyrehagen redder også dyr som har blitt dårlig behandlet i fangenskap.

Hvordan ser det ut i dyrehagen?

Alle dyrene som bor i Lindegård har stor plass og et miljø som er tilpasset deres behov. Fordi dyrehagen er opptatt av forskning, er de veldig glade i skolebesøk. Over alt hvor man går er det store plakater om dyrene og hvordan de ansatte i dyrehagen jobber. Lindegård er en levende dyrehage, så hvilke dyr som bor der forandrer seg hele tiden. Dersom det er mulig for de nyfødte dyrene å klare seg på egenhånd i naturen, settes de også ut i det fri.

Hvilke dyr bor der?

I den første boka om Lindegård dyrehage har vi fått høre om de to løvene Elsa og Nala. Vi har også fått høre om de rampete sjimpansene og den bråkete gorillaen. I den andre boka om Lindegård får vi høre om kjempapandaen Hua, brillebjørnen Guapo, brunbjørnen Mischa og de tre koalabjørnene Molly, Dolly og Polly. I Lurer lemurer blir lemurene plutselig syke og i Tigertrøbbel blir en sjelden gulltiger stjålet fra rådhuset. Det er nok å gjøre, og enda er det mange flere dyr å møte i Lindegård! 

Hvor ligger Lindegård dyrehage?

Dyrehagen ligger i den fiktive byen Lindegård et sted langs kysten i Norge. Lindegård er en middels stor by med flere skoler og kjøpesenter og hotell.

Hvem jobber i dyrehagen?

Det er mange ansatte i Lindegård dyrehage. I tillegg er det mange forskere og dyrepassere som er der på utveksling i ett år av gangen.
 

Hvem bor og jobber i Lindegård dyrehage?

Hanna Tømmerbakke er ni år og bor inne i dyrehagen sammen med pappaen sin som er dyrlege. Hanna elsker alle dyr og har fått lov til å være med pappaen sin på jobb siden hun var liten. Nå har hun blitt så stor at hun får lov til å hjelpe til dersom det er noen dyr som trenger litt ekstra stell og oppmerksomhet. Hanna er ikke redd for noe og melder seg alltid frivillig dersom et mysterium skal løses.

Theodor «Theo» Gonzalez er åtte år og bor inne i dyrehagen sammen med mammaen sin som er direktør. Theo elsker å lese og lære om sjeldne dyr og har hodet fullt av fakta om alle verdens dyrearter. Han har også sekken full av nyttige verktøy som forstørrelsesglass, kikkert og notisblokk. Begge deler kommer godt med når han må pønske ut planer for å løse mysterier.

Tom Tømmerbakke er pappaen til Hanna og dyrlege i Lindegård dyrehage. Han og Hanna bor i et lite gult hus som ligger inne i dyrehagen. Før han ble pappa, pleide dyrlegen å reise verden rundt for å hjelpe sjeldne. Nå jobber han både natt og dag for å hjelpe dyrene som bor her i Lindegård.

Marisol Gonzalez er mammaen til Theo og direktør i Lindegård dyrehage. Hun og Theo bor i et stort rødt hus som ligger inne i dyrehagen. Marisol vokste opp i Chile i Sør-Amerika. Der grunnla hun et internasjonalt nettverk for forskere som jobber med dyrevern. Marisol er den første direktøren i Lindegård dyrehage og hun har store planer for fremtiden.

Dyrehagedetektivene er illustrert av Isabell Martinsen.

Mona Grivi Norman

Mona Grivi Norman

Mona Grivi Norman (f. 1983) er gravejournalist og forfatter. Hun har jobbet som journalist i VG siden 2007 og dekket nyheter, helse, krim og utenriks for avisen. Hun har fått en rekke utmerkelser for journalistikken sin, blant annet SKUP-prisen, Den Store Journalistprisen og Kulturdepartementets Menneskerettspris.

I 2019 debuterte hun som forfatter med boken "Dyrehagedetektivene 1. Den hvite løven". Serien om Dyrehagedetektivene består i dag av ti bøker og den ellevte er ventet høsten 2023.
Les mer

Bøker du kan ta med deg på vinterferie

Finn fysiske bøker som kan leses henslengt i senga, eller den perfekte lydboka å vaske vinduer til.

Bøkene barna vil ha til jul

Vi vet alle at harde gaver er mye, mye bedre enn myke.

Bli kjent med debutant Catharina Natalie Wandrup

Vi har snakket med en av høstens debutanter, Catharina Natalie Wandrup, som har skrevet boka "Søstrene Lumière – Stjerner over Tivoli."

Bli med inn i Alma Frengs magiske verden

Et magisk eventyr om heltemot, hevn, uvanlige vennskap og utrolige krefter.

De fineste bøkene å lese i høstferien

Høstferien er et deilig avbrekk midt mellom sommer og jul.

Bli kjent med debutant Henriette T. Osnes

Vi har snakket med en av høstens debutanter, Henriette T. Osnes, som har skrevet og illustrert barneboka "Une og skolestarten".

Bøker du trenger til skole- og studiestart

Midt i alle forandringene er det godt å ha med seg fakta og fortellinger – som bidrar til å gjøre overgangene enklere og tryggere.

Bøkene barna dine vil ha i sommer

Dette er den boka som skal gi de gode minnene, og og den gode følelsen når man ser tilbake på akkurat denne sommeren.

Påskebøker til barna

Den tiende fjellvettregel burde vært "aldri, aldri, aldri dra noe sted uten underholdning til barna".

Bli kjent med debutant Per Axel Prydz

Per Axel Prydz debuterer med boka "Håpebobler"

Bli kjent med debutant Ellen Sofie Lauritzen

Lauritzen debuterer med boka "Må. Ha. Katt"

Bli kjent med debutant Johanne Scheen Jahnsen

Jahnsen debuterer med boka "Håndball eller helvete"

Bli kjent med debutant Kine Jeanette Solberg!

Kine Jeanette Solberg har skrevet en historie om Kaja, og Kaja er en jente man blir ordentlig glad i! 

Bli kjent med debutant Stian Gulli

Portalpilotene er en leken, actionfylt, litt nerdete og veldig gøyal bok som lar barna får være i et univers der alt er mulig og alt er lov.

Utdrag fra Rundt jorda og tilbake av Inger Johanne Sæterbakk

Rundt jorda og tilbake er ei bok om dei lyse og dei mørke tonane i gitaren, om dei glade og dei triste songane, om den stjerna som lyser sterkare enn dei andre og det smilet som betyr meir enn noko anna

Utdrag fra Jeg drømte at du drømte om meg av Fanny Vaager

Jentene i klassen er idioter og moren skjønner ingenting. Læreren foreslår at hun ikke skal la seg irritere av alle rundt seg, men det er ikke så lett som det høres ut som.

Utdrag: Alt som rimer på Gro av Elin Hansson

Alt som rimer på Gro er en ellevill fortelling om mopser, forelskelser og sceneskrekk.

Bli kjent med debutant Ingrid Hafredal

I Ingrid Hafredals første roman for barn får du en spennende historie om vennskap, mørke hemmeligheter og nye begynnelser.

Forfatterduoen bak boken Det brenner!

Les hvordan forfatterduoen har skrevet den spennende boken Det brenner sammen.

Debutantintervju med Amina Sewali

Bli kjent med debutant Amina Sewali som har skrevet den morsomme og rørende boken Hør'a dagbok.

Les hvordan forfatter Line Baugstø fikk ideen til å skrive Jeg er Leona.

En sommerdag dumpet det et brev ned i postkassen min. Det var fra «Alexandra». Men hvem i all verden var «Alexandra»?

På jakt etter gode barnebøker til vinterferien?

Slå i hjel en time eller to med et par bøker i vinterferien, et perfekt alternativ til Ipaden. Her får du gode tips til barn i alle aldre.

Super serie for dyrekjære smådetektiver

Velkommen til Lindegård dyrehage! Dyrehagedetektivene er en detektivserie for barn mellom 6 og 9 år. Her blir vi kjent med Hanna og Theo. Vi tok en prat med Mona Grivi Norman, forfatteren av boken, for å lære mer om dyrehagen og de som bor der.

William Wenton-serien er komplett.

Bli med inn i en verden av kodeknekking, roboter og mysterier. I den sjette og siste boka om verdens beste kodeknekker venter det store slaget mellom William Wenton og Abraham Talley.

Utdrag: Jeg er Leona av Line Baugstø

Å begynne på ungdomsskolen kan være vanskelig, særlig når man har en ekstra utfordring. Heldigvis har hun bestevenninnen Malin.

Bli kjent med Spøkelsesvennene Magnus og Saga

Alle vil ha en bestevenn. Men hva gjør du hvis bestevennen din er et spøkelse?

Utdrag: Alma Freng og solfangerne av Ida Tufte Michelsen

Bli med Alma Freng og solfangerne på et magisk eventyr om heltemot, hevn, uvanlige vennskap og utrolige krefter.

Barnebøkene som redder sommerferien

Fantastiske, spennende og morsomme bøker ligger i stabler og venter på fantastiske, spennende og morsomme barn.

Utdrag: Den hvite hestens hemmelighet av Maren Ørstavik

En hemmelig ulykke og en liten løgn som plutselig blir stor. Nytt og spennende hestedrama for 9+. 

Bli med Oppdagerklubben på eventyr

Endelig skriver Bobbie Peers for yngre lesere. Bli med Ella og Felix på eventyrlige oppdagelsesreiser med både skumle pirater og robotmonstre.

Hysterisk morsomme bøker av David Walliams

David Walliams bøker er proppfulle av situasjonskomikk, absurde situasjoner og gode replikker, og persongalleriet er mildt sagt fargerikt.

Klar til skolestart? Velg morsomme og trygge bøker til barna

Å begynne på skolen er spennende, gøy og skummelt på en gang. Da er det fint å være forberedt. Les en god bok om å begynne på skolen!

Debutant! Bli kjent med Nora Dåsnes 

– Håpet er at denne boken kan få noen til å føle seg sett, og litt mindre alene, sier Nora Dåsnes. Hun er aktuell med barneboken Ti kniver i hjertet. Her forteller hun om boka, om forfatterforbilder og gir noen skrivetips til aspirerende forfattere. 

Debutant! Bli kjent med Michelle Tolo 

– Skriv en bok som du selv synes er moro og ønsker å lese, oppfordrer Michelle Tolo kommende forfattere til. – Det er viktig at man liker prosjektet man jobber med; det er mye jobb å skrive en bok (eller i mitt tilfelle, lage en hel tegneserie), og det kan bli skikkelig slitsomt innimellom, så da er det lurt å ha et prosjekt som man virkelig synes er spennende. 

Debutant! Bli kjent med Maren Ørstavik  

– Jeg hadde lyst til å skrive en bok om å prøve å finne det stedet der man blir engasjert og få lov å bety noe. Stallen er et sånt sted for mange – selv om veien fra usikker nybegynner til erfaren rytter er lang. Maren Østavik debuterer med barneboka Den hvite hestens hemmelighet.  

Debutant! Bli kjent med Ida Michelsen

– Ideen til boka kom en sommerdag jeg satt og myste i sola. Plutselig kom den ideen, om å ta tak i solstråler og fly med dem. Jeg har alltid hatt lyst til å kunne fly, jeg mener hardnakket at det er den beste eventyr-ferdigheten, sier Ida Michelsen som debuterer med Alma Freng og Solfangerne. 

Seriene barna har lyst til å lese

Trenger du tips til gode serier som barna kan lese? Her får du forskjellige tips til forskjellig type lesere.

Spenningsbøker for barn

Vi vet at mange barn elsker spenningsbøker. Har dere fått med dere serien om Detektivbyrået Wells og Wong? Dette er Agatha Christie for barn. Her får dere også tips om hvordan dere lager et skikkelig mysterium.

Den helt geniale serien om Tom Gates

Han er lærerens hodepine, ivrig tegner og evig spilloppmaker – bøkene om Tom Gates har tatt barn over hele verden med storm. Også her i Norge. Bli kjent med forfatteren Liz Pichon og Tom Gates. 

Slik blir du et godt leseforbilde for barnet ditt

Hvis du vil at barna skal lese mer må du selv være et godt leseforbilde. Her får du 10 tips som skaper gode lesere hjemme.

Tre grunner til at ungdom ikke leser og hva du kan gjøre med det

Skap leselyst med bøker! Vær et godt forbilde og vis at bøker kan være avslappende og en god opplevelse.

9 tips som kan øke barnas leselyst i 2020

Hvordan skal jeg øke leselysten uten å ty til tvang? Her er noen gode tips som har fungert for mine barn.

Morgendagens lesere

– Lesing bygger fellesskap, sier Patrick Magnussen ved Montesorri-skolen. Barna skal fungere i grupper eller i små samfunn. –

Da jeg traff Harpa for første gang

– Jeg hadde ikke stått her, hadde det ikke vært for dere, sa Audhild Solberg til barna under utdelingen av ARKs barnebokpris. –Tusen, tusen, tusen takk! Det betyr så mye for meg at dere liker Harpa. For det er jo dere jeg har skrevet den for, ikke de voksne. Her forteller hun om hvordan Harpa ble til. 

Iben Akerlies Kjempefesten

Finn og Maja inviterer alle de kjenner til en kjempefest. Tilfeldigvis blåser en av invitasjonene inn i skogen, der den blir funnet av kjempen Kim. Og kjempene i skogen har ventet mange år på å få gå på fest hos menneskene. Iben Akerlie er tilbake med fortellingen om en fest som blir helt annerledes og mye bedre enn planlagt.

Kass og Tycho. De forbudte solsystemene

Det er ikke mange dager som ender på den andre siden av universet, men for Kass og Tycho er det en sånn dag. 

Ti skikkelig gode mummisitater

Mye klokt er tenkt og sagt i Mummidalen. Her har vi samlet ti skikkelig gode mummisitater.

Slik blir barnet ditt en lesestjerne

Hvordan kan du inspirere barnet ditt til å bli en lesestjerne? Her deler foreldre sine beste erfaringer med hvordan de motiverer barna til å lese.

Leselek for lesestjerner

Gjør lesing til en lek med leselek! Enkelt og greit.

Nærmere høst av Marianne Kaurin

Året er 1942. Den 26. november ble 532 norske jøder arrestert og sendt ut av landet med skipet Donau. I Nærmere høst av Marianne Kaurin møter vi en familie på fem. Det er en sterk, inderlig og poetisk roman om hva som skjedde med norske jøder under krigen. Det er en roman om å håpe og om å miste – om små tilfeldigheter og store drømmer.

Harpa – intens, skremmende og fascinerende

Det er noe som ikke stemmer i Elverdal. Noe uhyggelig de ikke forstår. Så forsvinner en av dem.

Livet er en bløff, men trikset er å la seg lure

Lars Joachim Grimstad er tilbake med Meningen med Leif – en stor fortelling om en liten gutt, om livet, døden og damer med trillekoffert.

Jenteboka

Det er ingen vei utenom: Kroppen forandrer seg og hormonene tar kontrollen. Det kalles pubertet. I Jenteboka får du svar på alt du lurer på.

Navnebringeren

Navnebringeren er en spennende fortelling av Maja Lunde, som passer perfekt til alle som lurer på hvordan de har fått navnet sitt.

Derfor leser vi

Med forutsigbar hyppighet kommer bekymringsmeldingene om at barn leser mindre enn før.

Den ene boka som kan forandre alt

– Jeg vet ikke hvordan det var med deg, men som barn tenkte jeg mye på døden. Altfor mye.

Julegavetips til barn

Bøkene åpner for å besøke nye verdener. Bli kjent med karakterer, det gode, onde, vanskelige, det fine. Men for å ta del i en ny fortelling, bli ett med alle historiene, må permen åpnes – og ordene slukes. Her har vi plukket ut fem gode bøker som garantert gir leselyst. 

Aschehoug barnebokpris til Lars Joachim Grimstad

– Med høstens roman Meningen med Leif bekrefter Lars Joachim Grimstad sin posisjon som en modig, ambisiøs, original og empatisk forfatter som enda en gang utvider grensene for hva barnebøker kan være, sa Mads Nygaard under utdelingen av Aschehougs barnebokpris.

De riktig gode bøkene til barnet ditt

Her får du gode tips du kan ta med deg når du skal velge riktige bøker for ditt barn.

Bildene inni hodet. Hvorfor er det viktig at barn leser?

Når så mye av livet vårt tilbringes bak en skjerm, er det viktig å skape noen inntrykk selv. Derfor er det viktig at vi leser!

Tom Fletcher. Knirkerne

Hva venter taust og stille i skyggene om natten? Hva ligger under senga di? I hvert fall ikke katten.

Tanker fra en norsklærer

–  Om du begynner å lese på sengen, kan det ta veldig kort tid før du er nødt til å lese for å få sove, sier Thobias, norsklærer på femte trinn. Skolen anbefaler at barna leser 20 minutter hver dag. Her deler Thobias noen av sine tanker rundt dette.

Uni Enhjørning: fantastisk bildebok for de minste

Uni Enhjørning har glitrende øyne, et magisk horn og tror at småjenter finnes på ekte.

Nominert til Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomsbøker

Aschehoug har hele fem nominerte til prisene som deles ut 23. mars! Les mer om Det Sara skjuler, Skoleape, Det runde problemet, Jenteboka og Henrik flytter.

En magisk fortelling om Julosaurusen

Tom Fletcher har skrevet en magisk fortelling om Julosaurusen. En umiddelbar klassiker sier Bobbie Peers.

Julemysteriet - den fineste julekalenderen

Åpne en luke og les et kapittel hver dag. Ta barna med inn i Jostein Gaarders magiske verden med Julemysteriet.