Foto: Oda Berby

Debutant! Bli kjent med Ingrid Hafredal

I Ingrid Hafredals første roman for barn får du en spennende historie om vennskap, mørke hemmeligheter og nye begynnelser.

Julia flytter med foreldrene til et lite sted der alle kjenner alle. Men ingen kjenner Ragna, jenta som bor på nabogården. Huset hennes er mørkt og falleferdig og om natten synes Julia hun kan høre merkelige lyder derfra.

Men skal hun holde seg unna, når alle sier at hun bør? Kan hun bli venn med noen som har store hemmeligheter?

Blir trukket mot alt som er mystisk

Hvorfor skrev du akkurat denne boken?
Jeg har lenge hatt lyst til å skrive noe for barn, og da jeg satte i gang, opplevde jeg at denne historien kom nokså naturlig til meg. Da jeg selv var barn ble jeg trukket mot alt som var mystisk, så jeg hadde lyst til å skrive en historie om en vanlig jente som opplever noe litt nifst, men satt i en hverdagslig kontekst.

Hvor og når skriver du?
Jeg skriver helst om morgenen, før hjernen har våknet helt, og jeg har rukket å ta inn for mange inntrykk fra verden omkring. Jeg veksler mellom å skrive hjemme og på et kontor i sentrum. Dessuten tar jeg en del mentale notater når jeg er ute og går tur med hunden min, Mira. 

Hvilke forfattere inspirerer deg?
Når det gjelder barnelitteratur, betydde forfattere som Maria Gripe, Roald Dahl, Astrid Lindgren og C. S. Lewis mye for meg i oppveksten. Bøkene deres har en stemning som har vært til inspirasjon da jeg skulle skrive for barn selv. 

Les!

Hva leste du selv som barn?
Jeg slukte bøker fra jeg knakk lesekoden, og leste det meste jeg kom over. Skyggen over steinbenken-serien og Tordivelen flyr i skumringen av Maria gripe var blant favorittene. Hun er en forfatter som tok barn på stort alvor i bøkene sine. Også hadde de ofte et mystisk element i seg. 

Hvilken bok leste du sist?
Year of the monkey av Patti Smith

Har du noen gode råd til kommende forfattere?
LES! Den beste måten å bli god til å skrive på, er å lese mange bøker. Finles bøker av forfattere du liker og forsøk å finne ut hva det er som gjør at boka er god. Dessuten tror jeg det er viktig at man prøver å skrive for seg selv og ikke for andre.  

Ingrid Melfald Hafredal

Ingrid Melfald Hafredal

Ingrid Melfald Hafredal (1981) er forfatter og oversetter. Hun debuterte med romanen Omveier i 2013 og har siden gitt ut romanen Harehjerte (2017) til strålende kritikker. Ragnas hemmelighet er hennes første roman for barn.
Les mer

Debutantintervju med Amina Sewali

Bli kjent med debutant Amina Sewali som har skrevet den morsomme og rørende boken Hør'a dagbok.

Forfatterduoen bak boken Det brenner!

Les hvordan forfatterduoen har skrevet den spennende boken Det brenner sammen.

Debutant! Bli kjent med Ida Michelsen

– Ideen til boka kom en sommerdag jeg satt og myste i sola. Plutselig kom den ideen, om å ta tak i solstråler og fly med dem. Jeg har alltid hatt lyst til å kunne fly, jeg mener hardnakket at det er den beste eventyr-ferdigheten, sier Ida Michelsen som debuterer med Alma Freng og Solfangerne.