Debutant! Bli kjent med Ida Michelsen

– Ideen til boka kom en sommerdag jeg satt og myste i sola. Du vet når du myser sånn at sollys ser ut som stråler? Og plutselig kom den ideen, om å ta tak i solstråler og fly med dem. Jeg har alltid hatt lyst til å kunne fly, jeg mener hardnakket at det er den beste eventyr-ferdigheten, sier Ida Michelsen som debuterer med Alma Freng og Solfangerne. 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken? 

Ideen til boka kom en sommerdag jeg satt og myste i sola. Du vet når du myser sånn at sollys ser ut som stråler? Og plutselig kom den ideen, om å ta tak i solstråler og fly med dem. Jeg har alltid hatt lyst til å kunne fly, jeg mener hardnakket at det er den beste eventyr-ferdigheten, så du kan vel si at jeg skrev denne boken fordi det var så utrolig gøy å skrive akkurat den. 

Hvor og når skriver du? 

Jeg har skrevet på forskjellige ting hele livet, men aldri har jeg skapt et univers som jeg trives så godt i som dette. Det gjør at jeg klarer å prioritere skriving i hverdagen, som alltid har vært et problem for meg. Vanligvis skriver jeg på kveldene etter sønnen min har lagt seg. Den virkelige godfølelsen får jeg når jeg drar meg bort til skrivepulten i halv åtte tiden. Jeg er sliten, det går en bra serie på TV og jeg tenker: Bare en halvtime, Ida, dette klarer du! Så forsvinner jeg inn i historien og plutselig er klokken elleve og jeg blir irritert for at jeg må legge meg. I tillegg til kveldsskriving er kjæresten min veldig raus med å gi meg «fritimer» i helgene.

Hvilke forfattere inspirerer deg? 

Helt klart store helter innen sjangeren min som Roald Dahl og J. K. Rowling. Men jeg blir inspirert av veldig mange forfattere. En vakker og finurlig setning eller et spennende plot med godt driv er inspirerende uansett sjanger. Det siste halvåret har jeg blitt inspirert av de fleste forfatterne jeg har lest, blant andre Lars Saabye Christensen, Simon Stranger, Margareth Atwood og Kjartan Brügger Bjånesøy. 

Hva leste du selv som barn? 

En stor favoritt var Markus og Diana av Klaus Hagerup. Jeg har også ganske intense kjærlighetsforhold til Roald Dahls Matilda og Danny og den store fasanjakten. Og Harry, så klart. Jeg kan fortsatt plukke opp en hvilken som helst Harry Potter bok jeg finner i huset og lese en tilfeldig side. Selv et lite besøk inn i det universet er nok til å fylle meg med glede.

Hvilken bok leste du sist? 

Margaret Atwood – The Testaments. Tenk å skrive så vakkert, klokt og spennende på en og samme tid! Hun er vill!

Har du noen gode råd til kommende forfattere? 

Vær tålmodig og stol på deg selv. Alles prosesser er forskjellige, så klart, men i arbeidet med denne boka har jeg skrevet mye for hånd for første gang. Jeg har fylt en haug med notatbøker for å jobbe ut univers, karakterer og plot. Selv om det kanskje føles som unyttig bruk av tid å skrive mange ord man ikke direkte skal bruke til noe, så gjør det arbeidet foran Macen så mye enklere og lystbetont. En annen veldig viktig ting: Omgi deg med og stol på de menneskene rundt deg som heier på deg og tror på prosjektet ditt!
 

Om Alma Freng og Solfangerne

Alma Freng gjør alt hun kan for å passe inn på den nye skolen, og vil aller helst være så vanlig som mulig. Det skal vise seg å bli vanskelig når hun en dag får vite at hun er solfanger, og at hun må hjelpe verden med å passe på alle tidstrådene.

Solfangerne planlegger et angrep på landets storminister Gabriella Grubel, som forsøker å utrydde dem. De trenger Almas hjelp, og dermed må Alma ikke bare lære seg å fly, men også å fange solstråler, og alt dette på bare noen uker.

Alma Freng og solfangerne er et magisk eventyr om heltemot, hevn, uvanlige vennskap og utrolige krefter. En enestående debut, og perfekt for alle som elsker Harry Potter og Ingenlund.
 

Ida Tufte Michelsen

Ida Tufte Michelsen

Ida Tufte Michelsen (f. 1987) er journalist og produsent.

Hun debuterte med Alma Freng og solfangerne i 2020, og fullførte serien om Alma Freng med Alma Freng og Skjebnerådet i 2023.

Bøkene har fått strålende mottakelse.
Les mer

Bøker du kan ta med deg på vinterferie

Finn fysiske bøker som kan leses henslengt i senga, eller den perfekte lydboka å vaske vinduer til.

Bøkene barna vil ha til jul

Vi vet alle at harde gaver er mye, mye bedre enn myke.

Bli kjent med debutant Catharina Natalie Wandrup

Vi har snakket med en av høstens debutanter, Catharina Natalie Wandrup, som har skrevet boka "Søstrene Lumière – Stjerner over Tivoli."