Navnet Leona betyr «løve»

Jeg er Leona er en frittstående oppfølger til boken Vi skulle vært løver som kom i 2018. Les hvordan forfatter Line Baugstø fikk ideen til disse to bøkene.

Skrevet av: Line Baugstø

Hvem i all verden er Alexandra?

En sommerdag for tre år siden dumpet det et brev ned i postkassen min. Jeg stusset over avsenderadressen, for jeg kjente igjen både etternavnet og gaten, men hvem i all verden var «Alexandra»?

Alexandra viste seg å være datteren til venninnen min, en 18-åring som jeg inntil da hadde tenkt på som sønnen hennes. Hun «kom ut» som transperson med dette brevet, noe som gjorde sterkt inntrykk på meg. Det var en så modig handling, og jeg ble gående og tenke mye på hvor sårbare disse barna er. Hvor vanskelig det kan være å fortelle verden at du skiller deg ut fra normen, enten det handler om kjønnsidentitet eller seksualitet.

Alle disse tankene førte til at jeg fikk ideen til Vi skulle vært løver. I den boken forteller jeg om Leona som prøver å skjule at hun er født med guttekropp når hun begynner på ny skole. Hun vil bare være en helt vanlig jente, men det ender med en brutal avsløring. Historien fortelles av Malin, Leonas venninne, som syns det er vanskelig å forsvare den nye venninnen sin overfor de andre i klassen. 

En kjempende løve som finner sin plass i verden til slutt.

I årets bok – Jeg er Leona – er det Leona selv som fører ordet. Etter den første boken, ville jeg så gjerne gi henne sin egen stemme, men som cis-person* er ikke det en oppgave jeg har tatt lett på. Jeg har fått god hjelp av flere barn som selv er «født i feil kropp», og som har delt sine tanker og følelser med meg. Jeg har snakket med foreldre, leger, lærere, og andre som jobber med dette profesjonelt. Jeg brukte lang tid på å finne den tryggheten jeg trengte for å skrive Leonas egen historie.

Å begynne på ungdomsskolen er ikke enkelt for noen. Mye av Leonas usikkerhet rundt vennskap og kjærlighet, kropp og utenforskap, kan mange av oss kjenne oss igjen i, men hun har denne ekstra sårbarheten i tillegg. Navnet Leona betyr «løve». Hun føler seg nok ikke alltid som en løve selv, men i mine øyne er hun kjempemodig. En kjempende løve som finner sin plass i verden til slutt.

*Cis betyr at du identifiserer deg med det kjønnet du fikk tildelt ved fødselen – slik de fleste av oss gjør.

Her kan du lese et utdrag fra boken Jeg er Leona:

https://ugla.aschehoug.no/barn/line-baugsto-jeg-er-leona

Jeg er Leona og Vi skulle vært løver kan du kjøpe her
Line Baugstø

Line Baugstø

Line Baugstø (f. 1961) debuterte i 1986 med romanen "Reise i gult lys". Gjennom sitt 30 år lange forfatterskap har Baugstø skrevet en rekke romaner, novellesamlinger og barnebøker samt sakprosa og dramatikk. Hun har skrevet småbarnsbøkene om detektivparet Kaja og Stine, og om Sofie og Nadia. Hennes siste bok, "Vi skulle vært løver", utkom i 2018.
Les mer

Debutantintervju med Amina Sewali

Bli kjent med debutant Amina Sewali som har skrevet den morsomme og rørende boken Hør'a dagbok.

Les hvordan forfatter Line Baugstø fikk ideen til å skrive Jeg er Leona.

En sommerdag dumpet det et brev ned i postkassen min. Det var fra «Alexandra». Men hvem i all verden var «Alexandra»?

Debutant! Bli kjent med Nora Dåsnes 

– Håpet er at denne boken kan få noen til å føle seg sett, og litt mindre alene, sier Nora Dåsnes. Hun er aktuell med barneboken Ti kniver i hjertet. Her forteller hun om boka, om forfatterforbilder og gir noen skrivetips til aspirerende forfattere.