Debutant! Bli kjent med Nora Dåsnes 

– Håpet er at denne boken kan få noen til å føle seg sett, og litt mindre alene, sier Nora Dåsnes. Hun er aktuell med barneboken Ti kniver i hjertet. Her forteller hun om boka, om forfatterforbilder og gir noen skrivetips til aspirerende forfattere. 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken? 

Ti kniver i hjertet vokste ut fra samtaler med venninnene mine fra barneskolen om hvordan det var å være i limbo mellom barn og ungdom. Det er en alder med veldig mye dramatikk, vennskap som blir satt på prøver på nye måter, de første forelskelsene og masse hemmeligheter. Og oppi alle de forandringene kan man føle seg ganske rar og ensom. Så håpet er at denne boka kan få noen til å føle seg sett, og litt mindre alene. I tillegg er jeg veldig glad for at jeg kan skrive om en jente som forelsker seg i en jente, fordi det å se skeive karakterer i media (noe jeg først gjorde sent i tenårene) var så viktig for meg da jeg skulle finne ut av min egen seksualitet. 

Hvor og når skriver du? 

Jeg prøver å skrive fra 9-10 om dagen i 7-8 timer. Men jeg er skikkelig dårlig på rutine, så Ti kniver i hjertet har blitt skrevet (og tegnet) til alle døgnets tider, på kontoret, kafeer på Grünerløkka, tre forskjellige biblioteker, to forskjellige hytter, ombord diverse tog og (litt for ofte) i senga hjemme. 

Hvilke forfattere inspirerer deg? 

Mitt aller største forfatterforbilde er kanskje John Steinbeck, på grunn av hvordan han klarer å menneskeliggjøre store samfunnsproblemer. Ellers er jeg veldig inspirert av Angela Carter, Jillian Tamaki, Ibsen, Eimear McBride, Philip Pullman og Tove Jansson for å nevne noen. 

Hva leste du selv som barn? 

Mamma og pappa leste høyt hver kveld. Da gikk det i Roald Dahl, Astrid Lindgren, Ole Lund Kirkegaard og Harry Potter-bøkene. Når jeg valgte bøker selv, ble det mye spenningsbøker og fantasy, og det ble litt sport i å lese de tjukkeste bøkene jeg kunne få tak i. Det toppa seg med Snorres kongesagaer på ungdomsskolen, men da falt jeg av etter Olav Trygvasson et sted. 

Hvilken bok leste du sist? 

Det siste jeg leste var Svøm med dem som drukner av Lars Mytting. Anbefales!

Har du noen gode råd til kommende forfattere? 

Jeg tror det viktigste når man skal skrive en bok som skal leses av andre, er å øve seg til å ha passe emosjonell avstand til verket. Førsteutkastet er jo bare starten, det må alltid skrives om, rives opp og vendes på. Lær å ta tilbakemeldinger fra lesere og etter hvert redaktører, for de har nesten alltid rett. Også er det alltid noen scener man liker skikkelig godt som må ofres for helhetens skyld. Ellers blir det som når man går amok på sånne yogurtis-steder og tar på alt for mye topping, uten å tenke på hvilke smaker som faktisk passer sammen. 
 

Her kan du bla i boken:

Om Ti kniver i hjertet 

Hjertet går sine egne veier.

Hvem er din type? Hvem burde du date og hva slags type er du? Det lurer Tuva på. Hun går i sjuende klasse og skriver dagbok. Men ingen ting er som før. Venninnene Linnea og Bao krangler, for Linnea har blitt sammen med Martin og har ikke tid til Tuva og Bao lenger. Hvilken side skal Tuva være på? Og så dukker Mariam opp. Er hun Tuvas type? Og kan man være forelsket i en jente og samtidig like Marcus og Martinus?
 

Nora Dåsnes

Nora Dåsnes

Nora Dåsnes (f. 1995) er forfarfatter, illustratør og tegneserieskaper, utdannet ved Kingston University, London. Hun debuterte med den kritikerroste grafiske romanen «Ti kniver i hjertet» våren 2020. For den ble hun tildelt Pondusprisen og Kulturdepartementets pris for beste tegneserie. I 2021 kom den kritikerroste grafiske romanen Ubesvart anrop, som Dåsnes vant Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris for og som ble tildelt Kulturdepartementets pris for beste tegneserie. Dåsnes illustrerer også småbarnsserien Vesle vil også av forfatter Hannah Mileman.
Les mer

Bøker du kan ta med deg på vinterferie

Finn fysiske bøker som kan leses henslengt i senga, eller den perfekte lydboka å vaske vinduer til.

Bøkene barna vil ha til jul

Vi vet alle at harde gaver er mye, mye bedre enn myke.

Bli kjent med debutant Catharina Natalie Wandrup

Vi har snakket med en av høstens debutanter, Catharina Natalie Wandrup, som har skrevet boka "Søstrene Lumière – Stjerner over Tivoli."