Den ene boka som kan forandre alt

– Jeg vet ikke hvordan det var med deg, men som barn tenkte jeg mye på døden. Altfor mye.
Når jeg la meg om kvelden turte jeg ikke å lukke øynene, i frykt for at jeg aldri kom til å åpne dem igjen. At døden - denne svarte, uforståelige uendeligheten - skulle ta meg bort fra alt og alle jeg var glad i. Lars Joachim Grimstad er aktuell med Meningen med Leif, en stor fortelling om en liten gutt, om livet, døden og damer med trillekofferter.

Skrevet av: Lars Joachim Grimstad 

I flere år var jeg derfor et konstant trøtt og dødsgrublende barn. Helt til jeg en søvnløs kveld begynte på en bok som forandret alt. Én eneste fantastisk fortelling som fjernet denne dødsnoiaen én gang for alle. 

Jeg har lenge hatt lyst til å skrive en historie om døden for barn. Litt fordi døden tok så stor plass i min egen barndom, men mest fordi jeg ikke tror jeg var (eller er) den eneste som hadde det sånn. Jeg tror veldig mange barn tenker mye på døden. (Voksne også, for den saks skyld.) Uten at de nødvendigvis snakker om det med noen. (Jeg nevnte det aldri for en eneste sjel.)

Hele handlingen i Meningen med Leif foregår i én gate og i løpet av én helg. Det er en historie med tre hovedpersoner: En bekymret gutt som heter Leif, en livsglad, gammel jazzmusiker som heter Bopp og en underlig dame som drar rundt på en svart trillekoffert. (Eller, la meg spoile hvem hun er. Hun er Frøken Døden, og hun har kommet for å plukke med seg både Bopp og Leif.)

Men Meningen med Leif er ikke en tung og trist fortelling. Det er kanskje ikke egentlig en fortelling om døden, heller. Derimot er det mitt helhjertede forsøk på å skrive en original, morsom, og forhåpentligvis skikkelig spennende bok om det motsatte – nemlig om livet! For det viktigste er jo tross alt ikke hva som skjer etter at vi dør, men det som skjer før. Og det er kanskje når døden truer, at vi virkelig tenker over de store tingene, selv som barn: Hva er egentlig viktig? Hvorfor er jeg redd for så mange ting? Hva er vitsen med alt sammen? 
Eller, for å si det på en annen måte: Hva er egentlig meningen med Leif?

Det er i møtet med gamle Bopp at det går opp for Leif at det går an å leve livet på flere måter. At det går an å ikke bekymre seg for alt. For som Bopp sier: «Livet er en bløff. Trikset er å la seg lure.»

Meningen med Leif har vært en skikkelig morsom bok å skrive. Jeg håper det blir minst like gøy å lese den!

Lars Joachim
 

PS. 
Lurer du på hvilken bok jeg leste da jeg var liten? Det var selvfølgelig «Brødrene Løvehjerte». Boka der Jonathan dør på side 8 og Kavring på side 37 eller noe. Og så begynner historien – om livet etter døden, i Nangijala. 

Jeg skjønte jo dengang at det var en historie, at det var jug, at Astrid Lindgren hadde funnet på alt sammen. Men det var likevel mer enn nok for meg. «Sånn kan det jo godt være», tenkte jeg. Døden kan være et annet, vakkert sted. Og så sovnet jeg og tenkte nesten aldri mer på døden. 

Lars Joachim Grimstad

Lars Joachim Grimstad

Lars Joachim Grimstad jobber i Try reklamebyrå og er tidligere fotballspiller. Han brakdebuterte i 2012 med "Barna som forsvant", som ble nominert til Arks barnebokpris 2013 og er oversatt til mange språk. "Solkongen" (2014) er en frittstående fortsettelse, og også denne var nominert til Arks barnebokpris samt til Brageprisen. Hans tredje bok om Statsminister Fahr & Sønn heter "Egoland" og kom ut høsten 2016. For denne vant han Bokslukerprisen. Hans foreløpig siste bok, "Meningen med Leif" utkom høsten 2019.
Les mer

Aschehoug barnebokpris til Lars Joachim Grimstad

– Med høstens roman Meningen med Leif bekrefter Lars Joachim Grimstad sin posisjon som en modig, ambisiøs, original og empatisk forfatter som enda en gang utvider grensene for hva barnebøker kan være, sa Mads Nygaard under utdelingen av Aschehougs barnebokpris.

Tre grunner til at ungdom ikke leser og hva du kan gjøre med det

Skap leselyst med bøker! Vær et godt forbilde og vis at bøker kan være avslappende og en god opplevelse.

9 tips som kan øke barnas leselyst i 2020

Hvordan skal jeg øke leselysten uten å ty til tvang? Her er noen gode tips som har fungert for mine barn.