Aschehoug barnebokpris til Lars Joachim Grimstad

– Med høstens roman Meningen med Leif bekrefter Lars Joachim Grimstad sin posisjon som en modig, ambisiøs, original og empatisk forfatter som enda en gang utvider grensene for hva barnebøker kan være, sa Mads Nygaard under utdelingen av Aschehougs barnebokpris. 

Allerede i debuten i 2012 skilte Lars Joachim Grimstad seg ut: Med en actiondrevet krimfortelling om barn som forsvinner, en adoptert diktatorsønn som egentlig er en androide og en taxisjåfør som blir statsminister i Norge, skrev han politisk satire for barn på en måte som aldri tidligere var gjort. 

Med den første boka om Statsminister Fahr & Sønn var det ingen vei tilbake: Alle ville ha mer. 
Og det fikk vi, heldigvis: I oppfølgeren Solkongen fra 2014 lar Grimstad en svensk solariumskonge tappe Norge for olje, og hva er egentlig Norge uten all oljen? På snedig vis åpner Grimstad igjen for store spørsmål med humor, oppfinnsomhet og varme. Finn Fahr og hans trofaste hjelpere Sunniva og Kimmelim må krysse grensen til Sverige og kjempe mot giftige slanger foran giljotinen på den svenske slottsplassen. Barna må ordne opp når de voksne svikter. Barna er både tvilende og besluttsomme, livredde og modige – de er hele mennesker (og androider) som blir helter fordi de våger å stille spørsmål.  

I den tredje boka, Egoland fra 2016, danner forbrukersamfunnet og skjønnhetsidealer bakgrunn for en ellevill jakt på evig liv. Hva er egentlig prisen vi betaler for å bli likt? Hva vil det si å være vellykket?

Norsk barnelitteratur er rikere med Grimstads bøker. Han har skrevet frem en statsministersønn som alle er blitt glade i, og ja – til og med den dypt feilbarlige faren hans, Statsminister Teddy Fahr, blir vi glade i, selv om han gang på gang styrer Norge i grøfta. Grimstads bøker er komplekse, tjukke verk med mange karakterer, plottlinjer og innfall – som på det mest elegante vis nøstes opp til slutt. Språklig er han suveren. Da han i 2017 vant en av de gjeveste barnebokprisene, Bokslukerprisen, var det fordi 80 000 barn mente de endelig hadde fått en bok «som tok dem på alvor». Grimstads bøker engasjerer. 

Høstens bok, Meningen med Leif, er en spennende og tankevekkende bok om døden. En bok som foreslår for unge lesere hva døden kan være – en dame med trillekoffert og bustete hår – men som også minner om at det viktigste er å leve mens vi kan, og prøve å bekymre oss minst mulig. Bokas bestefar Bopp sier det aller best: «Du skjønner det, Leif: Livet er en bløff, trikset er å la seg lure.»

Med varme, humor og en særegen litterær stemme er ingen temaer for store eller for små for Grimstad, eller for barneboka. 

Lars Joachim Grimstads er en av de aller mest talentfulle forfatterne i Norge i dag og vi er stolte av å gi ham Aschehougs barnebokpris 2020.

Om Aschehougs barnebokpris 

Prisen skal være en anerkjennelse av et lovende og kvalifisert forfatterskap, og utdeles etter innstilling fra forlagets redaksjon og ledelse.

Den kan ikke søkes. Beløp 30.000,-.

Lars Joachim Grimstad

Lars Joachim Grimstad

Lars Joachim Grimstad jobber i Try reklamebyrå og er tidligere fotballspiller. Han brakdebuterte i 2012 med "Barna som forsvant", som ble nominert til Arks barnebokpris 2013 og er oversatt til mange språk. "Solkongen" (2014) er en frittstående fortsettelse, og også denne var nominert til Arks barnebokpris samt til Brageprisen. Hans tredje bok om Statsminister Fahr & Sønn heter "Egoland" og kom ut høsten 2016. For denne vant han Bokslukerprisen. Hans foreløpig siste bok, "Meningen med Leif" utkom høsten 2019.
Les mer

Aschehougs debutantstipend til Aldona Kasztan

– Huskeøvelser for viderekomne er en annerledes debutbok som er blitt kalt et friskt pust blant høstens utgivelser samt en bok som gir nye perspektiv og tanker, sa Mads Nygaard under utdelingen av Aschehougs debutantpris.

Mads Wiel Nygaards legat til Erlend O. Nødtvedt

– Det er få poeter i Norge i dag som besynger, besverger, leker, raljerer og forfrisker som Erlend O. Nødtvedt, sa Mads Nygaard under utdelingen av Mads Wiel Nygaards legat. – Nødtvedt er i ferd med å innta en sentral plass i norsk samtidslitteratur.

Den ene boka som kan forandre alt

– Jeg vet ikke hvordan det var med deg, men som barn tenkte jeg mye på døden. Altfor mye.