Aschehougs debutantstipend til Aldona Kasztan

Huskeøvelser for viderekomne er en annerledes debutbok som er blitt kalt et friskt pust blant høstens utgivelser samt en bok som gir nye perspektiv og tanker, sa Mads Nygaard under utdelingen av Aschehougs debutantpris. 

Aldona Kasztan debuterte høsten 2019 med Huskeøvelser for viderekomne. Hun har skrevet en avansert, essayistisk og dypt original bok – en fascinerende og unorsk debut som undersøker en bys historiske og politiske erfaring. Aldona Kasztan er født i Polen i 1976. Hun kom til Norge 17 år gammel, er utdannet litteraturviter og arbeider som oversetter og tolk. Hun har blant annet oversatt Løperne av Nobelprisvinner Olga Tocarczuk.

I Huskeøvelser for viderekomne er den polske byen Łódź dreiepunktet. En av de største jødiske ghettoene i Europa fantes der, og nær sagt hele den jødiske befolkningen i byen ble utryddet under andre verdenskrig. Alina er hovedperson og jeg-forteller i romanen. Hun har flyttet til Oslo etter murens fall, men vokste opp i Łódź. Som barn aner hun at noe er feil med hjembyens hukommelse. Byen har skjult og fortrengt alle krigsforbrytelser og krigstraumer –likevel eksisterer de historiske erfaringene som et slags minne i bybildet. Alina sanser det som byen under kommunismen og bak jernteppet la et lokk over, hun sanser sorgen som ligger skjult under byens overflate.

Allerede som liten blir hun oppslukt av et portrett av den jødiske mannen Brunon Danziger som har hengt i oldemorens leilighet siden krigen. Hun lever seg inn i denne mannen og nærmest maner fram fragmenter av hans korte liv i ghettoen i Łódź. Kapitlene i boka veksler mellom å følge Alina og Brunon. Og hun føler hans nærvær, og han kjenner hennes, til tross for umuligheten av dette.

Tidens begrensninger opphører i romanen, og dens prosjekt er å fornemme og skrive fram de fortrengte og glemte hendelsene. Gjennom korte fortellinger, reiseskildring, refleksjoner, minner og granskninger, stiger det fram et konglomerat av krigshistorie, samtidshistorie og personlig historie. Historier som sier noe om hvordan krigstraumer og fortrengning forplanter seg til nye generasjoner, om fallgruvene i vår kollektive hukommelse og om erindringenes utilstrekkelighet. 

Aldona Kasztan har skrevet en politisk roman om ettertidens ufullstendige erkjennelse av fortidens hendelser. Den tematiserer hvordan forståelsen av krigsforbrytelse og folkemord endres og forskyves sammen med skiftende ideologier og politiske styresett. De nasjonalistiske kreftene i Polen er nå igjen i ferd med å omdefinere krigshistorien. 

Men romanen vil så mye mer. Ikke minst inneholder den en poetisk, språksikker og metafysisk skildring av fenomenet tid og erindringens begrensninger og utfordringer.

Huskeøvelser for viderekomne er en annerledes debutbok som er blitt kalt et friskt pust blant høstens utgivelser samt en bok som gir nye perspektiv og tanker. Dagbladet utropte boka til årets overraskelse: «for en overraskelse å lese ‘Huskeøvelser for viderekomne’. … Den originale og stilsikre romanstemmen betar: Det er nesten ikke til å tro at Kasztan er debutant». 

Om Aschehougs debutantstipend 

Aschehougs debutantstipend utdeles årlig av Aschehoug til en av forlagets debutanter. Stipendet er en skjønnlitterær pris som utdeles etter innstilling fra forlagets redaksjon. Det kan ikke søkes. Ofte omtalt som Aschehougs debutantpris.

Aldona Kasztan

Aldona Kasztan

Aldona Kasztan, f. 1976 i Lódz. Hun kom til Norge 17 år gammel i 1994. Hun er utdannet litteraturviter, bor i Oslo og arbeider som oversetter og tolk.
Les mer

Fortrengte historier

I debutromanen min, Huskeøvelser for viderekomne, er den polske byen Łódź selve navet i fortellingen.

Mads Wiel Nygaards legat til Erlend O. Nødtvedt

– Det er få poeter i Norge i dag som besynger, besverger, leker, raljerer og forfrisker som Erlend O. Nødtvedt, sa Mads Nygaard under utdelingen av Mads Wiel Nygaards legat. – Nødtvedt er i ferd med å innta en sentral plass i norsk samtidslitteratur.