Bøker du trenger til skole- og studiestart

August er en optimistisk måned. Det er måneden for nye begynnelser, og store overganger. Fra barnehage til barneskole, fra videregående til universitetet. Fra ungdomsrommet til hybelen. Fra liten til stor.

Midt i alle forandringene er det godt å ha med seg noe håndfast. Bøker med historier og kunnskap som bidrar til å gjøre overgangene enklere og tryggere.

Bøker til skolestarteren

Une og skolestarten

I dag skal Une begynne på skolen. Hun gleder seg så mye at det rumler i magen. Men hva skal hun gjøre når en forferdelig sykkelkrasj som involverer rektor og fartsstriper i ansiktet, forvandler den betydningsfulle skolestartdagen til den mest tabbefylte dagen i Unes liv?

Hvordan skal hun klare å ordne opp i dette? Vil hun møte noen som kan hjelpe henne? Bor det en blåhval i veggen? Og kan de hjelpe hverandre? (Og er det virkelig en snakkende mus med i boka? Den som leser, får se!)

Flow 1: Mona og dansedrømmen

Møt Mona: Mona elsker å danse. Ikke bare sånn litt, hun virkelig elsker det. Men de andre dansejentene på skolen er alltid så teite mot Monas bestevenn, Benji. Og da de plutselig trenger hjelp og Mona er den eneste som kan hjelpe, kan hun jo ikke det. 
Kan hun vel? 

"Flow" er en ny illustrert serie for alle som elsker å danse.

Supervulkaner og digre dinosaurer

Se opp for dinosaurer, monsterøgler og ullhårede mammuter i denne fortellingen om Norges forunderlige forhistorie.

Bli med tidsmaskinen tilbake til Norges fjerne og frodige forhistorie. Les mer om hvordan supervulkaner sprutet lava over Oslo eller om skumle monsterøgler store som busser som svømte rundt i havene våre. Denne boken gir deg en lettfattelig oversikt over Norges forhistorie. Visste du for eksempel at landet vårt har ligget ved ekvator? Eller at verdens dypeste funn av en dinosaur er gjort i Norge?

Reidar Müller er geolog og en erfaren formidler av Norges forhistorie. I denne boka forteller han på en underholdende om alt som er spennende å vite om hvordan landet ble til. Boka er rikt illustrert av tegneserieskaper Sigbjørn Lilleeng, og er en perfekt gavebok til den vitebegjærlige leseren 

Dyrenes rekordbok

Hvilket dyr kan lukte elektrisitet, og hvor mange tenner har egentlig en snegle?  

Naturen er full av fantastiske dyr som er eksperter på de rareste ting. I den gjennomillustrerte faktaboka Dyrenes rekordbok møter du verdensmestere i alle slags kategorier. Hvor høyt er det mulig å hoppe? Hvilket dyr promper mest, og hvem ser best i mørket? Bli kjent med fisken som kan spå været og ormen som er lenger enn en blåhval. Dette er boka for deg som vil vite alt om de mest utrolige dyrene på jorda. 

Fotballhelter

26 av de største fotballheltene gjennom tidene får hver sin lettleste og underholdende presentasjon i denne boka. Erling Braut Haaland, Pelé, Ada Hegerberg, Luis Suarez, Diego Maradona, Martin Ødegaard, Ole Gunnar Solskjær, Neymar, Messi, Cristiano Ronaldo, Mohamed Salah, Megan Rapinoe, Caroline Graham Hansen, Sadio Mané, Son Heung-Min, Marcus Rashford og mange flere!

Bøker til ungdomsskolestarteren

Jenteboka

Hva er mensen? Hva er utflod? Må jeg bruke BH? Hva er det som skjer? 

Overgangen fra barn til ungdom er ikke enkel. Kroppen forandrer seg, hormonene tar kontrollen og i hjernen skjer det en slags ommøblering. Dette vet voksne, men for den som står midt i det, er det ikke like greit å skjønne oppned på tilværelsen. 

I Jenteboka tar legene Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl deg gjennom alt du trenger å vite om puberteten. For unge jenter skal ikke google seg fram til svar på de aller viktigste spørsmålene. Jenteboka er en kvalitetsguide fra to av landets mest populære leger, som kjenner jentekroppen ut og inn. De gir tips, triks, historier fra virkeligheten og gode råd til den som snart skal inn i puberteten. Og fordi noen kommer i puberteten tidlig og andre sent, er denne boka skrevet med tanke på begge tilfeller, og passer for jenter fra 9 til 16 år. 

Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl er forfatterne bak suksessen "Gleden med skjeden".

Gutteboka

Nå er det guttas tur! 

Overgangen fra barn til ungdom er ikke enkel. Kroppen forandrer seg, hormonene tar kontrollen og i hjernen skjer det en slags ommøblering. Dette vet voksne, men for den som står midt i det, er det ikke like greit å skjønne opp ned på tilværelsen. 

I Gutteboka tar legene Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl deg gjennom alt du trenger å vite om puberteten. For unge gutter skal ikke google seg fram til svar på de aller viktigste spørsmålene. Gutteboka er en kvalitetsguide fra to av landets mest populære leger, som kjenner kroppen ut og inn. De kommer med tips, triks og gode råd til den som snart skal inn i puberteten. Og fordi noen kommer i puberteten tidlig og andre sent, er denne boka skrevet med tanke på begge tilfeller, og passer for gutter fra 9 til 16 år. 

Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl er leger og forfatterne bak suksessene Gleden med skjeden (2017) og Jenteboka (2019). Både Jenteboka og Gutteboka er illustrert av den kritikerroste og prisbelønte illustratøren Magnhild Winsnes. 

Ti kniver i hjertet

Hjertet går sine egne veier. 

Hvem er din type? Hvem burde du date og hva slags type er du? Det lurer Tuva på. Hun går i sjuende klasse og skriver dagbok. Men ingen ting er som før. Venninnene Linnea og Bao krangler, for Linnea har blitt sammen med Martin og har ikke tid til Tuva og Bao lenger. Hvilken side skal Tuva være på? Og så dukker Mariam opp. Er hun Tuvas type? Og kan man være forelsket i en jente og samtidig like Marcus og Martinus? 

Bøker til videregåendeeleven

Halve kongeriket 4: Audiens

Når gjengen drar til Lofoten i sommerferien, har Kalle en hemmelig plan: Han skal bli sammen med Lena igjen. 
Men i surfeparadis er det ikke kronprinsen som er konge, og de lokale heltene stjeler både jentene og stoltheten hans.  

Kan Kalle vinne tilbake prinsessen og hele kongeriket? 

«Audiens» er en moderne kjærlighetshistorie om å være den man vil være, få den man ønsker seg - og om at også et kongelig hjerte kan knuse.

Flukt

Det er julaftan. Elisabet og Sakarias har vore ved grava, sett lys, børsta snø av steinen - så køyrer han ho heim. Dei skal vere kvar for seg denne første jula utan sonen. Sorga over han har kome mellom dei. Dei har skilt lag. 

Men så blir det likevel til at dei er saman julaftan. Elisabet sett seg til pianoet og speler eit stykke sonen deira likte godt. 

Det skal kome til å bli ei heilt spesiell julenatt for dei begge. 
Romanen "Flukt" skildrar forholdet mellom dei levande og døde og strekk seg eit stykkje utover det vi til vanleg oppfattar som realisme. 

"Flukt" fikk ungdommens kritikerpris 2022.

Bøker til studenten

Student og sånt

For mange er studietiden starten på et liv alene i voksenverden. Borte fra foreldre og venner og ansvarlig for egen tids- og pengebruk. Endelig begynner den beryktete studietiden med nye venner, fadderuke, festing og moro - men også høye forventinger, ensomhet, lange pensumlister og eksamensnerver. I tre år har Madeleine Borge delt erfaringer, gode råd og tips om studentlivet til sine over 700 000 følgere i sosiale medier. 

Madeleine Borge har samlet det viktigste hun har lært i studietiden og gir tips til hvordan en fersk student innleder nye vennskap, lærer god studieteknikk, håndterer stress i forbindelse med eksamen, innreder en koselig hybel, får maks ut av studielånet, hverdagen til å gå i hop og alt det andre som hører studentlivet til.

Grønt og rent med ekotipset

Rengjøringen blir mye morsommere når den er effektiv og enkel og samtidig bra for planeten. Lag billige rengjøringsmidler selv, og lær hvordan du kan få dreisen på all slags rydding og vasking - fra den årlige storrengjøringen til den kjappe juksevasken. 

Her får du klassiske kjerringråd som virkelig fortjener å leve videre, men også mange fiffige økohacks og bonustips fra vår egen tid. Oppdag hvor lett det er å få en skinnende ren koketopp, krystallklare vinduer, hvite flisefuger og en nærmest ny madrass. Og mye, mye mer.

Hva jeg gjorde med pengene

Johanne er student og journalist, og har fått penger for å være med bandet Ask for October på europaturne og skrive om dem. 

Hun har imidlertid ikke skrevet ett ord, og hadde heller aldri noen planer om å gjøre det. 

Johanne ble med på turneen for å passe på lillesøsteren sin. 

For i bandet spiller den sjarmerende gitaristen Torjus, som Johanne vet er farlig. 

Nå skriver hun for å forklare hvor det har blitt av pengene.