Bli kjent med debutant Stian Gulli!

Visste du at det finnes portaler i verden, og at dette som vi kaller verden ikke er den eneste verdenen i verden? Ikke det, nei?

Det visste ikke bestevennene Melvin og Adi heller, før de snublet over en portal under hoppkanten til den gamle hoppbakken i skogen bak blokka der de bor.

Stian Gulli har skrevet en leken, actionfylt, litt nerdete og veldig gøyal bok som lar barna får være i et univers der alt er mulig og alt er lov. Et sted å rømme til hvis du har lyst å fortsette å leke.

Portalpilotene finnes også som ebok og lydbok

Et sted å rømme til for sånne som meg. 

Hvorfor skrev du akkurat denne boka?

Når jeg ikke er forfatter, er jeg blant annet skuespiller og improvisatør ved Det Andre Teatret i Oslo. Etter å ha turnert et tresifra antall skoler gjennom Den Kulturelle Skolesekken med en rekke improviserte teaterforestillinger for alle de forskjellige trinnene i grunnskolen, har jeg blitt fascinert av hvor mye barna investerer i historiene om vi utøverne tar leken på alvor.

Mot slutten av barneskolen er det gjerne sånn at leken blir erstatta av sosiale medier, sport og henging. Selv husker jeg at jeg lekte med actionfigurer i smug fordi man liksom hadde slutta med det. Jeg skjønte ikke helt hvorfor vi måtte gi slipp på de greiene som var mest gøy fordi vi skulle bli voksne.

Så jeg fikk lyst til å skrive en leken, actionfylt, nerdete og gøyal bok som lar leseren være i et univers der alt er mulig og alt er lov. Et sted å rømme til for sånne som meg.

Hvor og når skriver du?

Jeg liker best å skrive hjemme ved det svære spisebordet vårt. Der har jeg plass til alle lappene, arkene og serviettene med løse idéer. Flere ganger har jeg prøvd å være blant folk når jeg skriver. Jeg har et romantisk bilde av at forfattere sitter på kafé med laptopen og lar seg inspirere av menneskene rundt seg. Dette funker ikke for meg i det hele tatt. Det blir bare støy som forstyrrer bildene i hodet mitt.

Hvilke forfattere inspirerer deg?

Jeg elsker bøker med referanser til nerdekultur og føler meg veldig hjemme i disse universene. Forfattere som Ernest Cline, Robert Bevan, Scott Meyer og Andy Weir inspirerer meg veldig.

Hva leste du selv som barn?

Jeg var ikke akkurat klassens leseløve som liten, men det er én bokserie som fanga meg spesielt og som kanskje har inspirert meg mer enn jeg tror til å skrive Portalpilotene. Det er ”Denne boken er en tidsmaskin”-serien som var på biblioteket på barneskolen.  Ellers var jeg også veldig glad i Astrid Lindgrens bøker.

Og Gummi-Tarzan. Vi må ikke glemme Gummi-Tarzan.

Hvilken bok leste du sist?

Bortsett fra Star Wars – Complete Vehicles (ja, jeg elsker Star Wars) og en drøss Peppa Gris-bøker, er det Off to be the Wizard av Scott Meyer jeg leste sist.

Har du noen gode råd til kommende forfattere?

Ikke vær redd for å gjøre feil. Vi er så oppdratt til å gjøre alt mulig ”riktig” hele tiden at vi ikke tør å slippe oss løs. Hva er det verste som kan skje, liksom?

Så mitt beste råd er egentlig bare å sette seg ned og skrive masse. Det vil som oftest komme tullball som ikke henger sammen (og det er helt greit), men innimellom dukker gullet opp. Og da har du plutselig en bok.

Kjøp Portalpilotene, Det første oppdraget
Stian Gulli

Stian Gulli

Stian Gulli, født 1984, er forfatter, bosatt i Oslo. Han er utdannet lydtekniker, og når han ikke skriver bøker, jobber han som skuespiller på Det Andre Teatret og i NRKs serie Bablo. I 2015 vant han Gullruten for beste lyddesign. Våren 2021 debuterte han som forfatter med boka Portalpilotene 1. Det første oppdraget. Boka ble nominert til Bokslukerprisen, og er første bok i serien om Portalpilotene.
Les mer