Leselek for lesestjerner

Bøkene åpner for å besøke nye verdener. Bli kjent med karakterer, det gode, onde, vanskelige, det fine. Men for å ta del i en ny fortelling, bli ett med alle historiene, må permen åpnes – og ordene slukes.

Skrevet av: Mona Ek

Å engasjere til lesing er ikke alltid like enkelt, men kombinert med lek og lovnaden om gode opplevelser, kan det bli litt enklere. Her er tips til hvordan du med enkle grep kan gjøre lesingen til en lek – en leselek!

  • Bygg en hytte med bøkene. Bruk romaner som grunnmur, og leksikon til bæreveggene. Pledd danner flotte tak og skaper den rette stemningen. Høytlesning er selvfølgelig obligatorisk så voksenbesøk må beregnes når plantegningen påbegynnes.
  • Sett opp teater med karakterene fra favorittboka. Stuegulvet blir til Nationalteateret når barna inviteres til rollespill.
  • Sett på en lydbok. Skrell sesongens søte appelsiner, hvil skulder mot skulder og la ordene trille inn i hukommelsen.
  • Bytt på å lese annenhver side. Hvem av dere leser med mest innlevelse? Bruk bursdagshatter for komisk effekt.
  • Hvordan beskriver du en ufo som krasjer mot jorda?
  • Lag tegneserie av favorittboka, eller favorittinteressen. Bruk så mange lydeffekter som mulig. Hvordan beskriver du en ufo som krasjer mot jorda? Hvordan høres det ut når pappa promper?
  • Gå på biblioteket. La barnehender skli langs bokryggene til en av dem vekker oppmerksomheten. Ikke bli overrasket om barnet ikke vil hjem. Eget lånekort blir så klart høyst nødvendig.

Leselek fører til lesestjerner. Og lesestjerner vil en dag skape nye verdener, nye historier og nye karakterer som nye barn kan leke, lese og bli glad i.

Mer inspirasjon til unge lesere:

Aschehoug barnebøker på Facebook er for alle dere som har eller kjenner barn i lesealderen 7-12 år. Her kan du hente tips, triks og inspirasjon for å få barna med inn i bøkenes fantastiske verden. Det er en møteplass der foreldre, forfattere, lærere, bibliotekarer og vi i Aschehoug deler ideer som skaper leselyst. Et sted der barna og bøkene er stjerner.