Slik blir du et godt leseforbilde for barnet ditt

Hva gjør du når du er sliten på ettermiddagen? Slenger deg ned på sofaen med mobilen? Scroller gjennom nettaviser, facebook og instagram? Og samtidig roper du til barna at de må slutte å spille eller se på Youtube? Nettopp – barna gjør som du gjør, ikke som du sier.

Skrevet av: Siv Kvarekvål

Hvis du vil at barna skal lese mer, og bli flinkere til å legge bort mobilen, må du selv være et godt leseforbilde. Her er noen tips du kan teste for å skape gode lesere hjemme:
 

  1. Det første du må gjøre er å legge bort mobilen, og lese bøker selv.  Barna tar etter foreldrene sine, så om du vil ha lesende barn, må du være en lesende voksen. Vinn-vinn!
  2. Snakk om bøker, om hvor herlig den følelsen av å forsvinne inn i historien er. La barna oppdage denne gleden selv.
  3. Ta barna med på biblioteket eller i bokhandelen. Her finner du også ofte forfattermøter eller andre aktiviteter for barna. Det er gøy å sitte sammen å høre gode historier. Se hvor du kan møte våre forfattere.
  4. Gjør lesing til en kosestund. Fyll sofaen med puter og pledd, eller bygg en lesehytte med stoler, pledd og puter.
  5. Les sammen med barna. Bruk den siste halvtimen før legging til å sitte sammen og lese. Det gir en rolig avslutning på dagen.
  6. Lag gjerne en familielesesirkel. Dere kan lese den samme boken og etterpå snakke om den. Hvordan lage lesesirkel kan du lese mer om her.
  7. Lag en lesesirkel sammen med bestekompisen og hans eller hennes familie. Det kan også være en fin måte å treffe gode venner og naboer på.
  8. Les høyt for barna. Fyll bordet med papir og fargeblyanter og les høyt for barna. Det setter fart i fantasien! Her kan du også benytte deg av lydbøker.
  9. Ha bøker tilgjengelig der barna er. Gjerne en bokhylle på rommet, eller kanskje et par bøker liggende på do?
  10. Hvis du skal på kino eller teater er det gøy å lese boka først, og etterpå snakke om dere likte boka eller filmen best.

 

Det er egentlig bare fantasien som setter grenser for gode ideer for å få racerlesere. Og for å få den beste fantasien er mitt beste tips å lese enda mer! Lykke til med å bli et godt leseforbilde.

Trenger du tips til gode bøker å lese?

For 6-9 åringen er det fint å velge bøker med fargerike illustrasjoner og tekst og bilde på hver side. Dette er bøker som er spennende, vekker de store følelsene og som har god moral. 

Dyrehagedetektivene av Mona Grivi Norman: I Linderud dyrehage skjer det mye mystisk, men heldigvis har de to dyrehagedetektiver som ordner opp! Hanna og Theo elsker dyrene i dyrehagen og passer alltid på at alle har det bra. Spennende å lese for ferske lesere som er glad i dyr.

Oppdagerklubben av Bobbie Peers: Endelig skriver Bobbie Peers for yngre lesere. Bli med inn i et lekent bakvendtland der barnas fantasi redder Ella og Felix fra skumle pirater og robotmonstre. Oppfinnsomt og spennende for seksåringer. Lette å lese selv, eller spennende å bli lest høyt fra.

«Ren underholdning er også en menneskerett for barn. Inspirerende fantasifullt både i tegninger og i ord.» Guri Fjeldberg, Bergens tidende

Bøker for 9-13 åringen er bøker med ganske mye tekst. Noen har illustrasjoner, noen har ikke. Bøkene er tykkere, med mer tekst på hver side. Her er det humor, spenning, voksne som går «bananas» og de store følelsene, selvfølgelig. Dette er kloke og gode leseopplevelser for barna.

Bøkene om William Wenton av Bobbie Peers: En bestselger for de som leser bøker uten bilder. William Wenton oppdager at han ikke er som alle andre. Hvorfor har familien hans har dekknavn, og hvorfor er han så god å knekke koder? Familiehemmeligheter avsløres og vennskap settes på prøve. Dette er uhyre spennende bøker for både jenter og gutter som sluker bøker.

«Norsk fantasyhelt av internasjonalt format.» Cathrine Krøger, Dagladet

David Walliams barnebøker er midt i blinken for både jenter og gutter - skikkelig morsomme, spennende og full av action. Dette er elleville bøker som barna elsker. Lettleste med illustrasjoner på mange sider. Perfekt å lese selv for 10-åringer.

«Britisk humor på sitt aller beste.» Cathrine Krøger, Dagbladet

Tre grunner til at ungdom ikke leser og hva du kan gjøre med det

Skap leselyst med bøker! Vær et godt forbilde og vis at bøker kan være avslappende og en god opplevelse.

9 tips som kan øke barnas leselyst i 2020

Hvordan skal jeg øke leselysten uten å ty til tvang? Her er noen gode tips som har fungert for mine barn.

På jakt etter gode barnebøker til vinterferien?

Slå i hjel en time eller to med et par bøker i vinterferien, et perfekt alternativ til Ipaden. Her får du gode tips til barn i alle aldre.