Livet er en bløff, men trikset er å la seg lure 

Lars Joachim Grimstad er tilbake med Meningen med Leif – en stor fortelling om en liten gutt, om livet, døden og damer med trillekoffert. 

Leif har mistet både faren sin og hørselen på det ene øret. Derfor snakker han mer med seg selv enn de fleste. En fredag får han besøk av en rar, gammel mann på desperat jakt etter biene sine. Den gamle mannen heter Bopp og påstår at «Livet er en bløff. Trikset er å la seg lure.» Det blir starten på en helg som kan forandre livet til Leif. Så sant han overlever den.

UTDRAG: 

Jeg skulle egentlig vært død.
Og når du egentlig skulle vært død, er du ikke redd for noen ting. Ikke sant?
– Kom med penga. Hundre spenn.
Det er ikke sant, jeg er livredd.
Ansiktet til Jakk er helt oppi mitt, jeg kan kjenne leverposteipusten hans.
– Hundre spenn, kom igjen, sier han.
– Hundre spenn, kom igjen, sier Oleg.
Oleg står rett bak Jakk og gjentar det kompisen sier. Han gjør som regel det.
– Ellers blir det juling, Hæ, sier Jakk.
– Ellers blir det juling, Hæ, sier Oleg.
– Jeg heter ikke Hæ, sier jeg.

De ventet på meg etter skolen og dro meg inn på baksiden av garasjene ved høyblokka, sånn at ingen kan se oss. Nå står jeg med sekken presset mot garasjeveggen. Bak Jakk og Oleg er det en bratt skråning som ender i en liten skog.

Høyrehånda til Oleg knipser i ett kjør mens han ser seg rundt, for å passe på at ingen kommer.
Ingen kommer. 

En gang bodde jeg her i høyblokka, i en liten leilighet i sjuende etasje. Mamma, pappa og jeg. Men det er lenge siden. Lenge før noen truet meg med juling.

Første gangen de presset meg for penger, slo Jakk til meg i magen. Jeg sank sammen på bakken. Etter bare ett slag.

Nå ligger det en hundrelapp i baklomma mi. Jeg tok den med på skolen fordi jeg var redd for at dette kunne skje i dag, nå som Andreas har flytta. Andreas var ikke bare høyest og sterkest i klassen, han var også bestevennen min. Er bestevennen min. Men nå har han flytta langt til gokk og kan ikke lenger holde Jakk og Oleg unna. Samtidig: Hvis jeg betaler nå, vet jeg at dette kommer til å gjenta seg hver eneste fredag framover. Jeg kommer til å gå rundt og grue meg hele uka. Jeg kan ikke gi dem den hundringsen.

"En taxisjåfør som blir statsminister, roboter med talefeil, og barn som stjeles av kjempefluer. I Lars Joachims Grimstads debutroman kan alt skje. (...) en morsom debut, ikke minst på grunn av de kostelige karakterene."

Maya Troberg Djuve, Dagbladet om Barna som forsvant 
Lars Joachim Grimstad

Lars Joachim Grimstad

Lars Joachim Grimstad jobber i Try reklamebyrå og er tidligere fotballspiller. Han brakdebuterte i 2012 med "Barna som forsvant", som ble nominert til Arks barnebokpris 2013 og er oversatt til mange språk. "Solkongen" (2014) er en frittstående fortsettelse, og også denne var nominert til Arks barnebokpris samt til Brageprisen. Hans tredje bok om Statsminister Fahr & Sønn heter "Egoland" og kom ut høsten 2016. For denne vant han Bokslukerprisen. Hans foreløpig siste bok, "Meningen med Leif" utkom høsten 2019.
Les mer

William Wenton-serien er komplett.

Bli med inn i en verden av kodeknekking, roboter og mysterier. I den sjette og siste boka om verdens beste kodeknekker venter det store slaget mellom William Wenton og Abraham Talley.

Harpa – intens, skremmende og fascinerende

Det er noe som ikke stemmer i Elverdal. Noe uhyggelig de ikke forstår. Så forsvinner en av dem.

Kass og Tycho. De forbudte solsystemene

Det er ikke mange dager som ender på den andre siden av universet, men for Kass og Tycho er det en sånn dag.