Bli kjent med debutant Johanne Scheen Jahnsen

Å debutere med bok er nervepirrende, spennende og fylt med glede. Det er noe du gjør bare én gang, og den første boka har alltid et eget sted i forfatterens hjerte. 

Vi tok en prat med Johanne Scheen Jahnsen som denne høsten debuterer med boka "Håndball eller helvete". Ei bok perfekt for barn på 9+

Hvorfor skrev du akkurat denne boken?

Idéen startet med hovedpersonen i boka, Vilma. En jente på fjorten som spiller håndball og hører på punkrock. Alt i boka har sprunget ut i fra henne, og de valgene hun tar.

Jeg synes ungdomstid er en spennende tid å dikte om, særlig fordi den kan være full av de første opplevelsene: Den første forelskelsen, den første store musikkopplevelsen, første gang man legger merke til at kroppen endrer seg. Og selvfølgelig: Identitet og hvor viktig det er i tenårene. Vilma hører på punk fordi hun trekkes mot det rebelske, det som ønsker å bryte med forventninger. Ord og toner som sparker fra. 

Hvor og når skriver du?

Jeg skriver fra morgenen av til utpå ettermiddagen. Men jeg sitter ikke konstant og skriver, dagene er også fylt med research og lesing (og prating i telefon, lunsjing, høre på musikk, glemme at jeg skal jobbe for så å ta meg sammen og fortsette med skrivingen, omtrent i den rekkefølgen). Som oftest sitter jeg hjemme, i blant skriver jeg på biblioteker (gjerne med store vinduer og fin utsikt). 

Hvilke forfattere inspirerer deg?

Jeg henter inspirasjon fra mange ulike stemmer. Elena Ferrante, Maria Navarro Skaranger, Haruki Murakami og Roald Dahl er noen av dem. Mye av det jeg leste som barn blir jeg også inspirert av.  

Hva leste du selv som barn?

Vi bodde i Australia da jeg var liten, og derfor lærte jeg meg engelsk tidlig. Noe av det første jeg hadde dilla på var Roald Dahls The Enormous Crocodile. På sommerferie da jeg var ti, leste jeg Kurt-bøkene Fisken, Kurt blir grusom og Kurt quo vadis? av Erlend Loe på stranda (jeg hadde dem i en samling som het Kurt 3 og jeg slukte hele greia).

Jeg hørte også mye på lydbok og hørespill, favorittene var Svein og rotta på feriekoloni av Marit Nicolaysen og Drømmen om Sherwoodskogen av Klaus Hagerup. Sistnevnte er nærmest slitt ut. Og da mange på min alder var Harry Potter-fans, ble jeg aldri bitt av basillen: Jeg likte Narnia! 

Hvilken bok leste du sist?

Shuggie Bain av Douglas Stuart. Sterk og sår lesning som anbefales! Replikkene er blant annet skrevet med skotske dialekter, det gir en følelse av å komme enda nærmere karakterene. 

Har du noen gode råd til kommende forfattere?

Mitt første råd: Vis fram tekstene dine til andre, så ofte du kan. Det er mye hjelp i å høre andres tanker og innspill. Mitt andre råd: Alle har sin måte å skrive på og sin måte å jobbe på. Tro på din egen arbeidsmetode og skriv det som er riktig for deg. 

Johanne Scheen Jahnsen

Johanne Scheen Jahnsen

Johanne Scheen Jahnsen (f. 1995) kommer fra Oslo. Hun har utdannelse som tekstforfatter fra Westerdals, gått forfatterstudiet i Bø og har master i barne- og ungdomslitterær skrivekunst og formidling ved Norsk Barnebokinstitutt.

«Håndball eller helvete» er hennes første bok for barn. For denne romanen ble hun i 2022 nominert til Kulturdepartementets debutantpris.
Les mer