Jenteboka. Ellen og Ninas guide til puberteten

Det er ingen vei utenom: Kroppen forandrer seg, hormonene tar kontrollen og i hjernen skjer det en ommøblering. Det kalles pubertet, og i Jenteboka får du svar på alt du lurer på.

Jenteboka er skrevet av Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl, forfatterne bak suksessen Gleden med skjeden. 

Hva er mensen? Når får jeg pupper?

Hvor kommer alle følelsene fra?

Hva betyr det å sette grenser?

Hei!

Vi heter Ellen og Nina. Vi er leger og eksperter på kroppen, og vi er så glade for at du har plukket opp Jenteboka

Snart skal kroppen din forvandles. Eller kanskje forandringene allerede er i gang? Vi er spente på dine vegne, for vi husker godt hvordan det var. Selv om puberteten kan oppleves ganske forskjellig, er det noe som er likt for alle: Du skal modnes, både i hodet og i kroppen. Du skal gå fra barn til voksen og finne din plass i verden. Det er en nervepirrende, utrolig tid!

Puberteten kan være utfordrende fordi kroppen og følelsene forandrer seg, og det er ikke alltid så lett å finne svar på det man lurer på. Skolen forteller deg kanskje ikke alt du trenger eller har lyst til å vite. Men det skal vi. Vår erfaring er nemlig at kunnskap om kroppen gir ro og trygghet.  

Vi, og alle andre voksne kvinner på jorden, har gjennomgått puberteten før deg. Vi hadde mange og ulike utfordringer, men med årene har vi lært at vi ikke var alene om problemene våre. Målet vårt er at denne boka skal vise deg det samme. Du er ikke alene. Vi er en stor heiagjeng som gleder oss til å ønske deg velkommen i klubben. 

Hilsen 
Ellen og Nina

Anmeldelser:

«… som to kloke, kule storesøstre forklarer og forteller deg ting. Det er ikke én kjedelig side i denne boka.»
Trine Saugestad Hatlen, VG

«Det er et praktfullt oppslagsverk jeg unner alle jenter å ha liggende hjemme eller på skolen. Den er rett og slett glimrende for voksne som skal snakke med unge om kropp og følelser: Her får man kvalitetssikrede fakta i et lettfattelig språk.» 

Ingrid Åbergsjord, Aftenposten

Puberteten – nå skjer det!

Ordet pubertet kommer fra latin og betyr «moden» eller «voksen». Du holder på å modnes – litt som en frukt. Men ingen skal spise deg, altså. Moden betyr bare at kroppen gjør seg klar, på innsiden og utsiden, sånn at du kan få barn hvis du har lyst til det en gang. 

Puppene er det første som forandrer seg hos de fleste jenter. Deretter dukker det opp en ny type hår på underlivet og i armhulene. Samtidig begynner du å vokse, av og til i en voldsom fart. Over sommerferien kan du plutselig bli et hode høyere enn guttene i klassen.

I det stille foregår det en forvandling på innsiden også. De indre kjønnsorganene dine våkner til liv. Det første tegnet på dette er en hvit flekk i underbuksa. Dette kalles utflod. Utflod er et signal om at det ikke er så lenge til du får mensen. Menstruasjonen er noe av det siste som skjer med kroppen i puberteten. Når du får mensen, er kroppen moden fra innerst til ytterst. Men ennå gjenstår den kanskje viktigste delen av oss: hjernen. Den er ikke ferdig utviklet før du er ferdig på videregående skole.

Når starter puberteten?

Det varierer veldig hvor gammel man er når man kommer i puberteten. Noen får hår på tissen allerede når de er åtte år gamle. Andre merker ingenting til puberteten før de er fjorten. Det vanligste er imidlertid at puppene begynner å endre seg når man er rundt ti år, og at mensen kommer når man har bikket tretten. Gutter kommer i puberteten ett til to år senere enn jenter. I en ganske lang periode på barne­ og ungdomsskolen gjør dette at det er enorme forskjeller både mellom hvordan kroppene våre ser ut og hvordan vi oppfører oss.

Hvorfor er vi så forskjellige?

Det er flere ting som påvirker når vi kommer i puberteten. For eksempel betyr det noe hvilken familie vi kommer fra, hvor mye mat vi spiser, og hvor mye vi sover. Hva har alle disse tingene til felles? Jo, de påvirker hjernen vår. Inni hjernen lages det spesielle stoffer som bestemmer når puberteten skal starte. Disse stoffene heter hormoner.

Hvis du for eksempel sover eller spiser for lite, orker ikke hjernen å lage så mange hormoner. Den synes du skal få hvile litt lenger før du kommer i puberteten. Når hjernen mener at kroppen er klar, setter den i gang med å lage hormoner. Hormonene styrer kroppen og gir den beskjed om at det er på tide å begynne å forandre seg.

Nina Brochmann

Nina Brochmann

Nina Dølvik Brochmann (f.1987) er forfatter og lege. Sammen med Ellen Støkken Dahl står hun bak flere prisbelønte utgivelser. Brochmann og Dahl møttes i studietiden som seksualundervisere og startet fagbloggen Underlivet sammen. Siden har de skrevet den internasjonale bestselgeren Gleden med skjeden (2017), som ble oversatt til 36 språk, og pubertetsguidene Jenteboka (2019) og Gutteboka (2021. Deres TEDx-foredrag The Virginity Fraud, om mytene om jomfruhinnen, er sett over 11 millioner ganger.
Les mer
Ellen Støkken Dahl

Ellen Støkken Dahl

Ellen Støkken Dahl (f.1991) er forfatter og lege. Sammen med Nina Brochmann står hun bak flere prisbelønte utgivelser. Dahl og Brochmann møttes i studietiden som seksualundervisere og startet fagbloggen Underlivet sammen. Siden har de skrevet den internasjonale bestselgeren Gleden med skjeden (2017), som ble oversatt til 36 språk, og pubertetsguidene Jenteboka (2019) og Gutteboka (2021). Deres TEDx-foredrag The Virginity Fraud, om mytene om jomfruhinnen, er sett over 11 millioner ganger.
Les mer

10 ting du må vite om underlivet

I boken Gleden med skjeden frå vite alt du trenger å vite om underlivet, skrevet på en lett og morsom måte.

Leselek for lesestjerner

Gjør lesing til en lek med leselek! Enkelt og greit.

Slik blir barnet ditt en lesestjerne

Hvordan kan du inspirere barnet ditt til å bli en lesestjerne? Her deler foreldre sine beste erfaringer med hvordan de motiverer barna til å lese.