10 ting du må vite om underlivet

I 2015 startet Ellen Støkken Dahl og Nina Brochmann bloggen Underlivet. På to år har artiklene deres blitt lest over 1,4 millioner ganger, og det som skulle bli en blogg for tenåringer viste seg å favne mye bredere. Det har strømmet inn spørsmål fra begge kjønn, og alle aldersgrupper – ofte om elementære ting Nina og Ellen trodde var pensum på ungdomsskolen. Nå har de skrevet boken Gleden med skjeden, hvor de samler all sin kunnskap om underliv mellom to permer. Her er ti ting du må vite om underlivet.

Skrevet av: Ellen Støkken Dahl og Nina Brochmann

Vulva – det utenpå

Veldig mange tror at kvinneunderlivet heter vagina. Vagina er bare en del av underlivet, nærmere bestemt det muskelrøret du bruker når du har penetrerende sex eller føder ut av, altså det røret som leder opp til livmoren.De fleste som kallet et kvinneunderliv vagina, mener vulva.

Kjønnslepper

De indre kjønnsleppene er ofte lengre enn de ytre kjønnsleppene, men de må ikke være det. De kan være skikkelig krøllete og foldete. Når du står og ser på deg selv i speilet, er det godt mulig at de indre kjønnsleppene stikker godt frem fra de ytre. Andre må brette de ytre kjønnsleppene til side for å få øye på dem.

Klitoris – et isfjell

Det folk flest beskriver som klitoris er bare en brøkdel av et stort organ som brer seg både innover i bekkenet og utover på hver side av vulva. Klitorishodet er den eneste synlige delen av klitois. Så kommer et skaft som vinkler innover i kroppen som en boomerang, før skaftet deler seg i to ben som hviler på hver sin side av underlivet, begravd under kjønnsleppene.

Jomfruhinnen

Hvis du har sett på underlivet ditt med et speil, vet du at det ikke finnes noen bit med gladpack i skjeden, selv om du ikke har hatt sex før. Men la nå ikke én myte bli erstattet av en annen. I det siste har vi hørt mange utsagn av typen "jomfruhinnen finnes ikke". Det stemmer at det ikke finnes et segl som holder skjeden lukket, men det betyr ikke at det ikke finnes en anatomisk struktur som er skyld i misforståelsen.

Rett innenfor skjedeåpningen sitter en ringformet slimhinnefold, som ligger som en krans inntil skjedeveggen. Det er denne lille kransen som tradisjonelt har blitt kalt jomfruhinne. Vi kaller det hymen, andre kaller det skjedekrans.

Når du har sex for første gang, blir hymen strukket sammen med resten av skjeden. Hos mange kvinner er hymen så tøyelig at det går helt fint, men hos andre kan hymen revne og blø litt. Noen blør med andre ord første gang de har sex, mens andre ikke blør.

Utflod

Friske jenter som har kommet i puberteten har utflod i trusa. Hver dag. Utflod er ikke bare normalt, det er et must. Utfloden sørger for at skjeden er et selvrensende rør. Formålet med utfloden er å holde skjeden ren og skylle ut uønskede gjester som sopp og bakterier, samt døde celler fra slimhinnens overflate.

Uten utflod sprekker slimhinnen i skjeden opp, og man kan få små sår. Sex blir et lite mareritt, og i tillegg øker sjansen for seksuelt overførbare infeksjoner siden kroppens ytre barriere er skadet. Utflod er med andre ord ikke noe skittent som skal vaskes vekk fra skjeden, men en viktig alliert.

Sex + mensen

Hvis du vil, gjør det ingen ting å ha sex mens du har blødning, men husk prevensjon. Det at du har mensen, betyr ikke at du er sikker mot graviditet eller smitte med seksuelt overførbare infeksjoner.

Den første gangen

Gjennomsnittlig debutalder for kvinner i Norge er rundt 17 år, men dette er bare et gjennomsnitt, ikke en frist. Noen debuterer før, og noen debuterer etter. Faktisk har bare 20 prosent av alle ungdommer debutert før de fyller 16. Altså har fire av fem ungdommer ikke hatt samleie når de begynner i første klase på videregående.
Hvordan får jeg noe inn der?
Det kan virke dramatisk å skulle få noe så stort som en penis inn i skjeden, men det er faktisk god plass. Skjeden er utrolig tøyelig, og den utvider seg både i lengden og bredden når du blir kåt.

Prevensjon

Sex er gøy, men som med andre morsomme ting er det en risiko med i bildet. På samme måte som bilbelter og sykkelhjelm minsker risikoen for alvorlig skade, minsker prevensjon risikoen for seksuelt overførbare infeksjoner og graviditet. Prevensjon er definitivt et delt ansvar. Er man to om sex, er man to om prevensjon. Likevel er det ikke alltid klokt å satse på at partneren stiller forberedt. Vårt råd til deg er at du tar saken i egne hender. Det er også vårt råd til de guttene som måtte lese dette. Hvis partneren også er forberedt, er det et godt tegn. Det kan tyde på at vedkommende har noe mellom ørene.

Den usynlige kvinnesykdommen

"Det eneste som er verre enn mensen, er ikke å få mensen", pleier en venninne å si. Mange blir bekymret om den blir borte eller opptrer sjeldnere enn hver måned. En vanlig grunn til uregelmessig menstruasjon, eller sjeldne menstruasjonsblødninger, er en tilstand som kalles polycystisk ovariesyndrom, PCOS. Har du ikke hørt om PCOS før? Da er du ikke alene, men det er gode grunner til at vi alle burde bry os mer om denne sykdomen. Det er nemlig den vanligste hormonforstyrrelsen hos kvinner i reproduktiv alder, og et sted mellom fire og tolv prosent er rammet, de fleste uten at de vet det selv. Sykdommen har fått navnet sitt fordi mange kvinner med PCOS har syster på eggstokkene, eller ovariene. Disse cystene er som små ballomger eller vannblemmer fylt med klar væske. Som oftest merker man ikke noe til men, men hvis de sprekker, kan man få plutselige, kraftige magesmerter.

Andre bøker av Nina og Ellen
Nina Brochmann

Nina Brochmann

Nina Dølvik Brochmann (f.1987) er forfatter og lege. Sammen med Ellen Støkken Dahl står hun bak flere prisbelønte utgivelser. Brochmann og Dahl møttes i studietiden som seksualundervisere og startet fagbloggen Underlivet sammen. Siden har de skrevet den internasjonale bestselgeren Gleden med skjeden (2017), som ble oversatt til 36 språk, og pubertetsguidene Jenteboka (2019) og Gutteboka (2021. Deres TEDx-foredrag The Virginity Fraud, om mytene om jomfruhinnen, er sett over 11 millioner ganger.
Les mer
Ellen Støkken Dahl

Ellen Støkken Dahl

Ellen Støkken Dahl (f.1991) er forfatter og lege. Sammen med Nina Brochmann står hun bak flere prisbelønte utgivelser. Dahl og Brochmann møttes i studietiden som seksualundervisere og startet fagbloggen Underlivet sammen. Siden har de skrevet den internasjonale bestselgeren Gleden med skjeden (2017), som ble oversatt til 36 språk, og pubertetsguidene Jenteboka (2019) og Gutteboka (2021). Deres TEDx-foredrag The Virginity Fraud, om mytene om jomfruhinnen, er sett over 11 millioner ganger.
Les mer

Det klør der nede. Kan det være sopp?

Det klør der nede, kan det være sopp? Nina er en av forfatterne av Gleden med skjeden, hun gir deg innblikk i myter og sannheter om sopp i underlivet.

Livmorhalskreft og hvordan unngå det

Gleden med skjeden inneholder alt du trenger å vite om underlivet. Her får du gode tips, kloke råd og svar på vanskelige spørsmål på en lettlest og morsom måte