Slik blir barnet ditt en lesestjerne

Din egen 10-åring leser knapt det obligatoriske lesekvarteret. Mens du intenst ønsker at han skal begynne å lese sånn helt av seg selv. Så hvordan kan du inspirere barnet ditt til å bli en lesestjerne?

Skrevet av: Mona Ek

– Datteren min har lest alle Harry Potter-bøkene. Hørt den setningen? Men er ikke den jenta bare 8 år, tenker du. Din egen tiåring leser knapt det obligatoriske lesekvarteret. Og du ønsker intenst at han skal begynne å lese sånn helt av seg selv. For at det skal skje, trengs det en del motivasjon og lesetrening. Først da er det mulig for dem å tre inn i bøkenes verden.

Noen liker det, andre gjør det ikke. Men alle må lære seg å lese. Først og fremst trengs det en del motivasjon og lesetrening. Vi har bedt følgerne våre om lesetips!

Her er tips til hvordan barnet ditt blir en lesestjerne - fra noen som selv er foreldre til lesestjerner:

Slik inspirerer du barna til å bli en lesestjerne

  • Gi leseleksa på mange ulike måter: Sittende på kjøkkenbenken, under bordet (både foreldre og barn), ute på trappa, les som en operasanger. Hele leseprosessen blir da lystbetont både for foreldre og barn. (Marita Christin Grefstad)
  • Lese høyt sammen med barna. Korlese. Lese hver sin setning. Fra punktum til punktum. (Liv Håkonsen)
  • Når de voksne leser, så stopp opp ved vanskelige ord og forklar. Viktig at barnet forstår meningen i det som blir lest. (Helene Nyheim Hansen)
  • Begynn med lesetrening fra dag 1. Ha et godt utvalg av bøker, og det er lov til å lese bare bildene. Snakk om boka. (Vivi Heine-Hansen)
  • Gå på biblioteket og lån lettlesthefter og -bøker så førsteklassingene har et lite utvalg. (Iris Imset Bore)
  • Høytlesning hver dag og bibliotek fra første uke. (Anne Berit N. Alstad)
  • Bruke bildene i bøkene aktivt. Engasjer! Stoppe opp i lesingen, skape nysgjerrighet, undring og spenning. (Trude Rønquist)
  • Vis barnet at det er lurt å holde pekefingeren under bokstavene/ordet du leser, så du lærer det å dra på bokstavene så de blir til et ord. La gjerne barnet prøve å høre hva det blir før du sier det. (Kine Marthe Knudsen Eldholm)
  • La barna gjenfortelle det de har lest. Det øker forståelsen. (Wenche Storvik Marholm)

Bøker trenger barnas fantasi, det er sant. Men det er enda mer sant at barnas fantasi har behov for bøker for å kunne leve uten bøker.

– Astrid Lindgren

Leselek for lesestjerner

Gjør lesing til en lek med leselek! Enkelt og greit.

Ti skikkelig gode mummisitater

Mye klokt er tenkt og sagt i Mummidalen. Her har vi samlet ti skikkelig gode mummisitater.