Nominert til Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomsbøker
Aschehoug har hele fem nominerte til prisene som deles ut 23. mars! Les mer om Det Sara skjuler, Skoleape, Det runde problemet, Jenteboka og Henrik flytter.
Prisene deles ut av kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja mandag 23. mars 2020 kl. 13.00 i Nasjonalbibliotekets Store auditorium, Henrik Ibsensgt. 110 (Solli plass), Oslo.
Norsk barnebokinstitutt administrerer jury og prisutdeling. Les mer om Kulturdepartementets priser.
Tekstene er hentet fra Norsk barnebokinstitutt.
Litteraturprisen
Det Sara skjuler av Katrine Nedrejord
Lajla og Sara går på videregående i Karasjok. Lajla spiller fotball og er god nok for landslaget. Sara er den sosiale av dem, glad og fargerik. Men ei natt våkner Lajla av at Sara banker på vinduet og vil inn. Hun er blitt tom i blikket og redd for mørket, og vil ikke snakke om hva som er skjedd. Lajla lover først å ikke blande seg, men noen har rana Sara fra henne og hun finner seg ikke i det. Det Sara skjuler er ei gripende og godt oppbygd historie om vennskap, lojalitet og overgrep. Et klokt og effektfullt fortellergrep er å la jeg-fortelleren Lajla betrakte overgrepet utenfra. Dette skaper balanse mellom nærhet og distanse til et vanskelig tema. Språket er levende og troverdig, og det dialektnære speiler både karakterene og den lokale tilhørigheten godt. Nedrejord skriver innsiktsfullt om konsekvensene av voldtekt og hvordan traumatiske hendelser ikke bare påvirker offeret, men også menneskene rundt.
De andre nominerte er
Espen Dekko: Minus 14, Gyldendal
Ingeborg Arvola: Buffy By er talentfull. En selvbiografi, Cappelen Damm
Bildebokprisen
Skoleape av Liv Gulbrandsen og Åshild Kanstad Johnsen (ill.)
Ella skal begynne på skolen og gleder seg veldig. Da hun våkner til første skoledag, synes hun ikke klærne Mamma-Lisa har funnet fram er fine nok. Hun vil være fin, finere, finest, og siden Mamma-Sara ikke har våknet enda, kan Ella selv finne andre og bedre klær. Snart er det en liten skoleape som er klar for å møte den nye tilværelsen. Det blir en god dag, med nye venner og mye klatring. Etter noen uker kommer klasse¬bildet i posten, og da får Mamma-Lisa seg en overraskelse. Samspillet mellom tekst og illustrasjoner er lekent. Farge¬sterke tegninger med tydelige kontraster og myke, bølgende linjer skaper ei bok full av liv og mylder. Når Ella kler seg om til ape endrer hun kropps¬språk og sidene flommer over av sprudlende fysisk energi. Dette vises spesielt tydelig gjennom den uvørne og livlige streken. Papirets farge skinner tydelig gjennom og veksler med oppslagene. De sterke bakgrunns¬fargene formidler effektivt situasjonen eller stemningen. Skoleape er ei varm og morsom bok om å være seg selv fullt og helt, og som på befriende vis lar være å problematisere.
Det runde problemet av Vegard Markhus
Nokre gongar er ting berre vanskeleg. Alt er rot. Vekkar¬klokka og fugle¬songen er umogleg å høyre. Og kanskje snublar ein over noko på golvet, noko rundt og rart. Noko ein ikkje kjenner att og som ein ikkje veit kva det kan brukast til. Robert prøver så godt han kan å finne ut kva den runde saken med hår og holrom kan ha av nytte¬verdi. Kanskje kan han spele fotball med den? Eller kanskje den gjer seg som vaske¬kost? Til slutt viser det seg at Robert ikkje skal greie å løyse det runde problemet åleine, han treng ein ven til å hjelpe seg. Dei litt groteske illustrasjonane gir den røyndom¬¬nære og lett undrande teksten eit mykje meir absurd innhald. Fargar og konturar er like-framme og skapar eit kvardagsleg preg i det bisarre og såre som går føre seg. Det er få detaljar i oppslaga og den handteikna teksten er stor og god å lese. At orda er utforma i same stil som teikningane skapar eit samla uttrykk i bileta, som òg er kjenneteikna av enkel fargebruk. Boka innbyr til attlesing, og opnar både for latter og samtalar om slikt som kan vere vanskeleg. Markhus fortel med empati og humor, og gjer eit vanskeleg tema tilgjengeleg.
De andre nominerte er
Marianne Gretteberg Engedal: Pølsetjuven, Samlaget
Fagbokprisen
Jenteboka: Ellen og Ninas guide til puberteten av Nina Brochman, Ellen Støkken Dahl og Magnhild Winsnes (ill.)
Jenteboka er ei grundig og godt gjennomarbeidet fagbok om alt fra mensen, pupper og følelser, til å sette grenser. Den gir informasjon og praktisk kunnskap til både ferske og viderekomne jenter i puberteten. Alt det som ikke (enda) blir tatt opp på skolen, og som mamma og pappa (ofte) unngår å fortelle om, formidles her med kløkt og ærlighet på en naturlig og tilgjengelig måte. Språket er godt tilrettelagt for målgruppa. Boka er omfattende og innholdsrik, med relevante kapitler og en fyldig litteraturliste for lesere som ønsker å fordype seg videre. De lekne og fargerike illustrasjonene av Magnhild Winsnes er en nødvendig del av formidlingen i boka. De løfter teksten ved å tilføre både sentral informasjon og humor, og bidrar til å tilgjengelig¬gjøre og ufarliggjøre temaene. Gode valg av fonter, fargevalg og tekstoppsett bidrar til god lesbarhet. Dette er ei viktig bok som bør leses av alle.
De andre nominerte er
Anna Fiske: Hvordan lager man en baby?, Cappelen Damm
Ole Mathismoen og Jenny Jordahl (ill.): Hva er greia med klima?, Ena
Debutantprisen
Henrik flytter av Emilie Christensen og Dorte Walstad (ill.)
I denne bildeboka møter vi lillesøster Vilde som gjør alt for å forhindre at storebror Henrik skal flytte hjemmefra. Med god hjelp av en leketøy¬giraff limer Vilde storebrorens sko til gulvet, kaster tannbørsten og alle toalett¬sakene hans i do, teiper igjen døra hans, gjemmer alle klærne og utfører en rekke andre desperate handlinger – alt fordi hun ikke vil at Henrik skal flytte. Debutant¬duoen Emilie Christensen og Dorte Walstad viser en fremragende forståelse for bildebok¬mediet. Handlinga er rytmisk oppbygd på en måte som skaper forventninger og driver oss videre i fortellinga. Ord og bilder utfyller hverandre og skaper en vellykka helhet, og den håndtegnede teksten er god å lese, både språklig og visuelt. Det store formatet kler boka og skaper åpne og rene flater som gir handlinga spillerom samtidig som vi kjenner på Vildes ensomhet og frykt for å bli alene – et tema mange småsøsken kan kjenne seg igjen i. Alt formidles med en fin balanse mellom humor og en sår klangbunn.
De andre nominerte er
Neda Alaei: Dette er ikke oss, Gyldendal
Vilde Kamfjord: På omveien hjem, (Rune Markhus ill.), Gyldendal
I tillegg deles det ut følgende priser Tegneserieprisen, Illustrasjonsprisen, Oversetterprisen