Foto: Oda Valle

Debutant! Bli kjent med Oda Valle

Å debutere som forfatter er nervepirrende, fylt med glede og bekymring. Men uansett følelse som sitter i kroppen er det en stor dag å holde sin egen bok i hendene for første gang.

Vi har snakket med en av vårens debutanter, Oda Valle, som har skrevet og illustrert den grafiske romanen «Esters univers».

Hvorfor skrev du akkurat denne boken? 

Jeg ble forespurt om å lage en tegneserie for barn og ungdom. Det hadde jeg aldri gjort før, men jeg liker en utfordring. Jeg har alltid hatt kjempelyst til å illustrere barnebøker, så dette ga meg motivasjon til å prøve meg som både illustratør og forfatter for første gang.

Jeg ville fortelle en historie om hvordan det er for ett barn å ha en blandet bonusfamilie. Det er utfordrende, men det er også mange fordeler ved å ha en blandet familie. Det er en berikelse, men det ikke alltid like lett å se det og det tar tid å etablere nye forhold. Det er viktig å få frem at ikke alle lever i en «klassisk» kjernefamilie. Jeg er opptatt av å vise mangfoldet og hvordan mange barn har det i en utradisjonell familie setting.

Hvor og når skriver du? 

Jeg skriver og tegner mest i mitt tegne-studio på dagtid, men det varierer også. Noen ganger jobber jeg i stuen, i sofaen, i sengen eller på en kafe. Jeg liker også å jobbe hvis jeg sitter på tog. Det er noe meditativt ved å skrive og se ut på naturen som flyter forbi. Da får jeg ro til å tenke og være kreativ. Jeg må enten ha det rolig eller høre på god musikk når jeg jobber kreativt.

Hvilke forfattere inspirerer deg?

Det er så mange ! Jeg klarer ikke å velge bare en, men noen av de som jeg virkelig beundrer mest er Tove Jansson, Anna Fiske, Mari Kanstad Johnsen, Lisen Adbåge, Janosch, Iben Sandemose og Astrid Lindgren.
Listen er uendelig.

Hva leste du selv som barn?

Jeg leste veldig mye av nordiske forfattere som Astrid Lindgren, Tove Jansson, Gunilla Bergstrøm og Christina Bjørk, men jeg elsket også historiene om vesle bjørn og den vesle tigeren av Janosch. Var selvsagt en stor fan av Roald Dahl. Elsket de rare, finurlige og skumle figurene hans. Han hadde en fantastisk god fantasi. Den britiske forfatteren C.
S. Lewis inspirerte meg også som barn med sine eventyrlige historier om Narnia.

Hvilken bok leste du sist?

Den siste jeg leste var «Ring hvis det er noe» av Åse Ombustvedt og Inga H Sætre. En diktbok for ungdom. Den gjorde veldig inntrykk på meg. Både teksten, historien og tegningene er veldig sår. Vakker og vond på samme tid. Anbefales.

Har du noen gode råd til kommende forfattere?

Du må være tålmodig. Du må ha mye is i magen og ha en sterk pågangsvilje. Du må prøve og feile. Det kan hende at du får mange avslag, men ikke gi deg. Prøv igjen og igjen til du klarer det. Gi aldri opp drømmen din. Det er mulig å klare det hvis du jobber hardt for det.

Lykke til!

Kjøp Esters univers her
Oda Valle

Oda Valle

Oda Valle (født 1983) er illustratør, forfatter og tegneserieskaper bosatt i Os, Bjørnafjorden. Hun har bachelor i visuell kommunikasjon fra Birmingham Institute of Art and Design praktisk-pedagogisk utdannelse i design, kunst og håndverk ved Fakultet for kunst, musikk og design ved Universitetet i Berge. Siden 2008 har Valle jobbet selvstendig som illustratør og formgiver. Esters univers. Bonusbror og marsvintrøbbel er hennes debut som tegnerserieskaper.
Les mer

Utdrag: Alma Freng og solfangerne av Ida Tufte Michelsen

Bli med Alma Freng og solfangerne på et magisk eventyr om heltemot, hevn, uvanlige vennskap og utrolige krefter.

Debutant! Bli kjent med Nora Dåsnes 

– Håpet er at denne boken kan få noen til å føle seg sett, og litt mindre alene, sier Nora Dåsnes. Hun er aktuell med barneboken Ti kniver i hjertet. Her forteller hun om boka, om forfatterforbilder og gir noen skrivetips til aspirerende forfattere. 

Debutant! Bli kjent med Maren Ørstavik  

– Jeg hadde lyst til å skrive en bok om å prøve å finne det stedet der man blir engasjert og få lov å bety noe. Stallen er et sånt sted for mange – selv om veien fra usikker nybegynner til erfaren rytter er lang. Maren Østavik debuterer med barneboka Den hvite hestens hemmelighet.