Foto: Agnete Brun

Debutant! Bli kjent med Ragnhild Holmås

Å debutere som forfatter er nervepirrende, fylt med glede og bekymring. Men uansett følelse som sitter i kroppen er det en stor dag å holde sin egen bok i hendene for første gang.

Vi har snakket med en av vårens debutanter, Ragnhild Holmås, som har skrevet den elleville , morsomme og lærerike faktaboken «Ordenes hårreisende hemmeligheter.»

Hvorfor skrev du akkurat denne boken? 

Dette er boken jeg selv ville kastet meg over da jeg var ti år, med lommelykt under dynen, lenge etter leggetid. Historier om ord, sprø sammentreff, og bannskap? Jeg ville ha lest den boken i filler. Siden boken kom ut, har jeg fått rapporter om barn som sniker den med seg. I helgen fikk jeg melding om en niåring som ble avslørt etter leggetid av sin egen, kneggende latter.

Hvor og når skriver du? 

«Ordenes hårreisende hemmeligheter» måtte jeg researche hjemme, for det er der de enorme ordbøkene mine er. Så satte jeg meg hist og her på kontorer og kafeer og skrev råmaterialet om til små historier.

Det viktigste når jeg skriver er ikke omgivelsene, men hvor hodet er – jeg kan ikke finne på rumpevitser samme sted som jeg nettopp satt og strevde med skattemeldingen.

Hvilke forfattere inspirerer deg?

Et farlig spørsmål, for jeg risikerer å trekke forfatteren ned i sølen med meg.

Jeg svarer Sandi Toksvig og hennes sakprosabøker, for henne risikerer jeg ikke å treffe på hagefest. Toksvigs prosa er så blomstrende, vittig og erkebritisk at bøkene tåler mange gjenlesninger. Kunnskap og overskudd tyter ut av sidene. Hun er til stede i teksten på en måte som jeg våger å etterligne i «Ordenes hårreisende hemmeligheter».

Hva leste du selv som barn?

Jeg var en boksluker, til mammas store glede. Hun tok med bøker fra biblioteket, både klassikere og smalere titler, og jeg leste det meste. Hver tirsdag kom farfar på døren med en røkt makrell og et Donald-blad, og hvis det var en Don Rosa-historie i bladet, var hele uken reddet. (Jeg får fortsatt Donald hver uke, men av postbudet, og uten fiskelukt.)

Hvilken bok leste du sist?

«Når ein først skal skyte nokon» av Arnfinn Kolerud. Den er hysterisk morsom, selv ved tredje gjennomlesning.

Har du noen gode råd til kommende forfattere?

Hvis det er sakprosa du skriver: Kom deg ut, og bryn fortellingene og argumentene dine på folk. Forskjellige folk. Hver gang du gjenforteller, forenkler og kvesser du argumentet ditt. Det du utelater i samtalen, kan du ofte også utelate i manuset.

Ragnhild Holmås

Ragnhild Holmås

Ragnhild Holmås (f. 1988) er utdannet statsviter, og skriver og redigerer tekster. Hun er så proppfull av artige fakta om ord at hvis hun ser deg spise en grillpølse, styrter hun til for å si at pølse er i slekt med bylle, blære og pung. Nå har hun samlet de beste historiene i Ordenes hårreisende hemmeligheter (2023), som har fått elleville anmeldelser.

Ordenes hårreisende hemmeligheter vant Brageprisen, Riksmålsforbundets barne- og ungdomspris og Kulturdepartementets fagbokpris for 2023.

Holmås debuterte på toppen av bestselgerlisten med den kritikerroste Men du ser ikke syk ut (2020), som fikk Bokbloggerprisen.

Ordenes hårreisende hemmeligheter er illustrert av Henriette T. Osnes, og er Holmås' første bok for barn.
Les mer

Utdrag: Alma Freng og solfangerne av Ida Tufte Michelsen

Bli med Alma Freng og solfangerne på et magisk eventyr om heltemot, hevn, uvanlige vennskap og utrolige krefter.

Debutant! Bli kjent med Nora Dåsnes 

– Håpet er at denne boken kan få noen til å føle seg sett, og litt mindre alene, sier Nora Dåsnes. Hun er aktuell med barneboken Ti kniver i hjertet. Her forteller hun om boka, om forfatterforbilder og gir noen skrivetips til aspirerende forfattere. 

Debutant! Bli kjent med Maren Ørstavik  

– Jeg hadde lyst til å skrive en bok om å prøve å finne det stedet der man blir engasjert og få lov å bety noe. Stallen er et sånt sted for mange – selv om veien fra usikker nybegynner til erfaren rytter er lang. Maren Østavik debuterer med barneboka Den hvite hestens hemmelighet.