Bla i boken

Ordenes hårreisende hemmeligheter

absurde avsløringer fra språkets spinnville liv

Velg format

Tilbudspris 305 kr Før 349 kr
På lager
ISBN
9788203396991
  • Papirbøker sendes innen 2 virkedager
  • Ebøker kan sendes til Kindle

VINNER AV BRAGEPRISEN 2023 I KATEGORIEN SAKPROSA FOR BARN OG UNGE

Hvert eneste ord du bruker, har en hemmelighet.

Buksen din er oppkalt etter en geitebukk. Nachoen du spiser, er oppkalt etter en meksikansk nese, og du dypper den i guacamole, som betyr 'testikkelsaus'.

Språkets morsomste, flaueste og skumleste livshistorier brettes ut som små noveller i "Ordenes hårreisende hemmeligheter", en grenseoverskridende praktbok om etymologi for barn. Boken passer for nysgjerrige barn fra ni år.

"Ordenes hårreisende hemmeligheter" er skrevet av Ragnhild Holmås og illustrert av Henriette Osnes ("Une og skolestarten", 2022). Sammen skaper de er rikt og rampete univers som ligner David Walliams'.

«Ragnhild Holmås er den nye vinen. For henne er det innfallsmetoden og lystprinsippet som gjeld. Sist nokon gjekk så iherdig og motkulturelt til verks for å få folk til å elske og eige språket sitt sjølv, må vel ha vore då Ivar Aasen gjekk landet på langs og tvers for å samle inn orda og gje dei tilbake til folk der dei fanst.» Janne Karin Støylen, Bergens Tidende (fem av seks hjerter)

«Forfatterens egen lidenskap for rare og morsomme historier om ord smitter umiddelbart over på leseren. Det er måten Holmås formidler sin kunnskap på som løfter prosjektet. Hun tøyser med språket og oppretter en helt unik sfære med leseren. Holmås' samarbeid med illustratør Henriette T. Osnes er sømløst. Her har begge spilt på lag med samme visjon. Osnes' illustrasjoner er rølpete og fulle av treffsikker humor.» Ruth Hege Halstensen, Klassekampen

"Et mirakel har truffet planeten vår. Det fines mellom to permer og er satt sammen av en herlig frekk og formidlingsdyktig forfatter og ditto illustratør. [...]Boka er ikke mindre magisk enn at både barn og voksne kan ha like stor glede av dem. [...] En bok jeg utvilsomt vender tilbake til. Og det gleder jeg meg til." Joakim Tjøstheim, @litteraturviteren

«Ellevilt om ordenes opprinnelse. Burlesk, ufyselig og morsom. Ja, så fengende kan sakprosa for barn være.» Anne Cathrine Straume, NRK (Terningkast 5)

Vis info om boka Skjul info om boka

Nivå 9-12
Sider 201
Utgitt 2023
ISBN 9788203396991
Format Innbundet
Språk Bokmål
Salgsdato 27.03.2023
Emne Etymologi Faglitteratur Norsk språk
Ragnhild Holmås

Ragnhild Holmås

Ragnhild Holmås (f. 1988) er utdannet statsviter, og skriver og redigerer tekster. Hun er så proppfull av artige fakta om ord at hvis hun ser deg spise en grillpølse, styrter hun til for å si at pølse er i slekt med bylle, blære og pung. Nå har hun samlet de beste historiene i Ordenes hårreisende hemmeligheter (2023), som har fått elleville anmeldelser.

Ordenes hårreisende hemmeligheter vant Brageprisen, Riksmålsforbundets barne- og ungdomspris og Kulturdepartementets fagbokpris for 2023.

Holmås debuterte på toppen av bestselgerlisten med den kritikerroste Men du ser ikke syk ut (2020), som fikk Bokbloggerprisen.

Ordenes hårreisende hemmeligheter er illustrert av Henriette T. Osnes, og er Holmås' første bok for barn. Les mer
Henriette T. Osnes

Henriette T. Osnes

Henriette Tomter Osnes (f. 1990) er utdannet illustratør og grafisk designer fra Kunsthøgskolen i Oslo, Curtin University i Perth og Høyskolen Kristiania. I tillegg er hun utdannet barnehagelærer fra Dronning Mauds Minne Høgskole i Trondheim. Hun jobber for tiden som illustratør, veggmaler og grafisk designer. Osnes har vunnet Visueltprisen for flere av arbeidene sine, med blant annet gull i 2021 og 2022 for et av sine bokprosjekter og for avgangsprosjektet på Kunsthøgskolen. I 2021 ga hun også ut bildeboka "Den lille boken om den store døden" sammen med tegneserieforlaget Træsh.

Une og skolestarten er hennes første utgivelse for barn.

I 2023 illustrerte hun den kritikerroste og prisvinnende sakprosaboken, Ordenes hårreisende hemmeligheter, skrevet av Ragnhild Holmås. For den boken vant de to Brageprisen i 2023. Les mer

Artikler

Bli kjent med debutant Henriette T. Osnes

Vi har snakket med en av høstens debutanter, Henriette T. Osnes, som har skrevet og illustrert barneboka "Une og skolestarten".
Les mer

Debutantintervju med Ragnhild Holmås

Bli kjent med debutant Ragnhild Holmås som har skrevet den elleville , morsomme og lærerike faktaboken «Ordenes hårreisende hemmeligheter.»
Les mer