Debutant! Bli kjent med Michelle Tolo 

Skriv en bok som du selv synes er moro og ønsker å lese, oppfordrer Michelle Tolo kommende forfattere til. – Det er viktig at man liker prosjektet man jobber med; det er mye jobb å skrive en bok (eller i mitt tilfelle, lage en hel tegneserie), og det kan bli skikkelig slitsomt innimellom, så da er det lurt å ha et prosjekt som man virkelig synes er spennende. 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken? 

Jeg skrev Spøkelsesvenn fordi jeg lenge har ønsket å prøve meg på en tegneserie, og endelig fikk en god mulighet til å gjøre akkurat det. Grunnen til at boken handler om et spøkelse er ganske enkelt fordi jeg selv liker ting relatert til fantasy og det overnaturlige, og jeg tror mange barn også synes det er spennende.

Hvor og når skriver du? 

Det er hovedsakelig tegning jeg fokuserer på, og jeg tegner hver eneste dag. Skriving er noe jeg også har interessert meg for siden jeg var liten, og jeg har alltid lest massevis av bøker, men Spøkelsesvenn er første gang jeg faktisk har skrevet en hel historie – og selv da er mange av fortellerteknikkene gjennom tegning. Jeg har stor interesse for visuell fortelling, og en tegneserie er en utmerket måte å kombinere interessene mine. 

Hvilke forfattere inspirerer deg? 

Jeg leser nesten utelukkende fantasybøker selv, og favorittforfatterne mine er blant annet Robert Jordan, Brandon Sanderson, Robin Hobb, Tolkien og J. K. Rowling.  

Hva leste du selv som barn? 

Jeg leste mange bøker som barn, men de jeg husker i farten er Harry Potter av J. K. Rowling, Animorphs av K. A. Applegate, Skogland av Thore Hansen, Skammeren’s Datter av Lene Kaaberbøl, Den Uendelige Historien av Michael Ende og flere jeg ikke kommer på akkurat nå. 

Hvilken bok leste du sist? 

Den siste boken jeg leste var Skyward av Brandon Sanderson, og jeg holder på med oppfølgeren Starsight disse dager.

Har du noen gode råd til kommende forfattere? 

For kommende debutanter vil jeg bare si at det er viktig at man liker prosjektet man jobber med; det er mye jobb å skrive en bok (eller i mitt tilfelle, lage en hel tegneserie), og det kan bli skikkelig slitsomt innimellom, så da er det lurt å ha et prosjekt som man virkelig synes er spennende, selv når det er tungt. Skriv en bok som du selv synes er moro og ønsker å lese!

Her kan du bla i boken:

Om Spøkelsesvenn

Alle vil ha en bestevenn. Men hva gjør du hvis bestevennen din er et spøkelse?

Magnus har nettopp flyttet til Vandredal, og sliter med å finne seg til rette. Vennene Chris og Even liker å gjøre rampestreker, mens moren til Magnus maser hele tiden om at han må gjøre lekser. Ingen forstår hvordan Magnus har det. Helt til Saga dukker opp. Men Saga er ikke en helt vanlig venn. Hun er et spøkelse, og bare synlig for Magnus. Og hun skjuler noe, men vil ikke fortelle hva det er.

Michelle Tolo

Michelle Tolo

Michelle Tolo (1991) er tegneserieskaper, illustratør og konseptdesigner. Hun er fra Bergen, hvor hun også bor og jobber. Tolo er utdannet CG artist fra The Animation Workshop i Danmark, og jobbet i reklame- og filmindustrien i London i 3 år, før hun flyttet hjem til Norge. Nå jobber hun som frilanser her, med hovedvekt på konseptdesign for reklame, film og spill, ofte for internasjonale studioer. Hun debuterte som tegneserieskaper i 2020 med den kritikerroste tegneserien Spøkelsesvenn. Det første møtet.
Les mer

Bøker du kan ta med deg på vinterferie

Finn fysiske bøker som kan leses henslengt i senga, eller den perfekte lydboka å vaske vinduer til.

Bøkene barna vil ha til jul

Vi vet alle at harde gaver er mye, mye bedre enn myke.

Bli kjent med debutant Catharina Natalie Wandrup

Vi har snakket med en av høstens debutanter, Catharina Natalie Wandrup, som har skrevet boka "Søstrene Lumière – Stjerner over Tivoli."