Finn de gode bøkene til barnet ditt her

Ingenting er så gøy som å få barna hekta på en god bokserie. Da har du plutselig en rekke bøker å fortsette den gode leselysten med. Å komme i gang med lesingen kan være en utfordring for mange, men her er noen gode tips du kan ta med deg når du skal velge riktige bøker for ditt barn:

Her er tre ting å tenke på når du velger bøker til ditt barn

  • Hvor gammel er barnet ditt? Barnebøker er som regel delt inn i aldersgrupper. Det gjør det lettere å finne en passende bok. 
  • Hva liker barna dine å lese? Humor? Action? Eventyr? Vil de ha gutter eller jenter som hovedperson? Finn noen nøkkelpunkter du kan ta med deg til bokhandelen, så blir det enda lettere å få en anbefaling.
  • Vil barna ha bøker med illustrasjoner og bilder, eller mest tekst? Noen barn liker å se på bilder mens de leser, andre er ikke så opptatt av det. Å vite hva ditt barn liker er med på å avgjøre hvilken serie som passer best.

3-6 år

I kategorien 3-6 år har bøkene ofte mange flotte tegninger, litt tekst på hver side og historier det er lett å kjenne seg igjen i. Her kan man lese høyt, og i tillegg snakke masse om bildene. Perfekt for å vekke leselysten!


Sjekk disse seriene:

Møt Detektiv Trine - en skattekiste for små lesere

Følg tøffe Trine og koseekornet Karamell på jakt på bondegården. Dette er en lete og tellebok om er super 3-6 åringer.

«En skattkiste for små lesere (…) en vakkert utformet myldrebok som samtidig egner seg svært godt til høytlesing» Egon Låstad, Periskop

Brannbamsen Bjørnis

Brannbamsen Bjørnis har verdens viktigste jobb – han skal trøste og glede barn som har vært utsatt for ulykker, samtidig gir han gode og viktige råd om brannvern til alle. Disse bøkene passer ekstra godt for barn fra tre år og oppover.

Rot og Bjørne - to bestevenner som ikke alltid er enige

Møt Rot og Bjørne – verdens herligste venner. De er ofte uvenner, men alltid bestevenner. Her er det gjenkjennelige karakterer og kjente konflikter. Passer veldig bra for de aller yngste leserne, og er fin-fine som utgangspunkt for gode samtaler med barna.

Bøkene om Lukas

Bli kjent med Lukas, han er en liten gutt som løser store og små problemer. Bøkene er morsomme, lekne og koselige. Og ikke minst nydelig illustrert av Åshild Irgens. Gjenkjennelige og fine for tre år og oppover.  

«Serien om Lukas opererer i samme landskap som bildebokklassikerne om Emma og Thomas, signert Gunilla Wolde.» Lena Ramberg, Barnebokkritikk.no

Bøkene til de minste leserne kjøper du her

6-9 år

Her finner du bøkene med fargerike illustrasjoner og litt mer tekst på hver side. Dette er bøker som er spennende, vekker de store følelsene og som har god moral. Perfekt for dem som er i lesesluke-alderen.

Sjekk disse seriene:

Oppdagerklubben. Bli med Ella og Felix på eventyrlige oppdagelsesreiser!

Endelig skriver Bobbie Peers for yngre lesere. Bli med inn i et lekent bakvendtland der barnas fantasi redder Ella og Felix fra skumle pirater og robotmonstre. Oppfinnsomt og spennende for seksåringer. Lette å lese selv, eller spennende å bli lest høyt fra.

«Ren underholdning er også en menneskerett for barn. Inspirerende fantasifullt både i tegninger og i ord.» Guri Fjeldberg, Bergens tidende

Dyrehagedetektivene ordner opp!

I Linderud dyrehage skjer det mye mystisk, men heldigvis har de to dyrehagedetektiver som ordner opp! Hanna og Theo elsker dyrene i dyrehagen og passer alltid på at alle har det bra. Spennende å lese for ferske lesere som er glad i dyr.

NinjaKid. Fartsfylt, morsomt og lettlest.

Nelson er nerd, men da han våkner opp på 10-års dagen sin er han en Ninja – den siste ninjaen i verden! Nå må han bruke superkreftene sine til å redde hjembyen sin fra levende maskiner og ville dyr. Heldigvis får han hjelp fra Bestemor. Lettlest med masse illustrasjoner, perfekt for de som er kommet godt i gang med lesingen selv, eller høytlesing, selvfølgelig.

9-13 år

Dette er bøker med ganske mye tekst. Noen har illustrasjoner, noen har ikke. Bøkene er tykkere, med mer tekst på hver side. Her er det humor, spenning, voksne som går «bananas» og de store følelsene, selvfølgelig. Dette er kloke og gode leseopplevelser for barna.

Sjekk disse seriene:

Bøkene om William Wenton

En bestselger for de som leser bøker uten bilder. William Wenton oppdager at han ikke er som alle andre. Hvorfor har familien hans har dekknavn, og hvorfor er han så god å knekke koder? Familiehemmeligheter avsløres og vennskap settes på prøve. Dette er uhyre spennende bøker for både jenter og gutter som sluker bøker.

«Norsk fantasyhelt av internasjonalt format.» Cathrine Krøger, Dagladet

Bøkene om Tom Gates

Møt Tom Gates! Lærerens hodepine, ivrig tegner og evig spilloppmaker. Dette er Toms drodlebøker, han skriver og tegner og gjør det han liker aller best, finne gode unnskyldninger for ikke å ha gjort lekser. Herlig humor som kidza digger. Passer til både jenter og gutter og er perfekt for 9-10 åringen som leser selv. Bilde og tekst på hver side.

Vinner av Roald Dahl Funny Prize for den beste boken for yngre lesere!

David Walliams

David Walliams barnebøker er midt i blinken for både jenter og gutter - skikkelig morsomme, spennende og full av action. Dette er elleville bøker som barna elsker. Lettleste med illustrasjoner på mange sider. Perfekt å lese selv for 10-åringer.

«Britisk humor på sitt aller beste.» Cathrine Krøger, Dagbladet 

Mina Lystad: Nørd og Fake

Mina Lystad skriver så klokt og fint om å være fjortis. Maria ønsker å være like kul og pen som Heddy i klassen, og plutselig gjør hun stor suksess og blir populær. Men er videoene på nettet verdt det? Marie må å stå for valgene sine og tørre og tro på seg selv. Dette er kjempefine bøker for jenter i 12-års alderen.

«Det er lett å bli hekta på Mina Lystads barneroman om fake news og fjortiskjærlighet» Marie Kleve, Dagbladet 

Ha et riktig godt leseår!

Håper du har fått noen gode tips til å velge den perfekte bokserien til ditt barn. Husk at man gjerne må lese noen sider før man blir skikkelig hekta på et nytt univers. Hvis det går litt trått i starten kan det være fint å lese de første sidene høyt. Nytt år er en glimrende mulighet for å starte en ny lesetrend. Lykke til!

Les gjerne artiklene under for mer inspirasjon og tips til lesing.

Slik blir barnet ditt en lesestjerne

Hvordan kan du inspirere barnet ditt til å bli en lesestjerne? Her deler foreldre sine beste erfaringer med hvordan de motiverer barna til å lese.

Leselek for lesestjerner

Gjør lesing til en lek med leselek! Enkelt og greit.