Den helt geniale serien om Tom Gates!  

Han er lærerens hodepine, ivrig tegner og evig spilloppmaker – bøkene om Tom Gates har tatt barn over hele verden med storm. Også her i Norge. Bli kjent med forfatteren Liz Pichon og Tom Gates. 

Tekst: Inga Semmingsen

– Av karakterene jeg har laget, er Tom den som ligner mest på meg selv, sier forfatter og illustratør Liz Pichon. De siste årene har det meste i livet hennes dreid seg om den tegneglade gutten som liker seg best bakerst i klasserommet – langt fra lærerens stikkeblikk. – Som liten elsket jeg å lese tegneserier, og å tegne – slik Tom gjør. Jeg ble veldig lett distrahert på skolen, og jeg var nok enda mer skravlete enn Tom, sier hun.

Får aldri gjort leksene

I den første boka – Min geniale verden – blir vi kjent med den gretne storesøsteren hans, Delia, foreldrene og alle lærerne på skolen. Vi får også møte skolens søteste jente og mest irriterende gutt, og, ikke minst, Småen, som er mye større enn kallenavnet tilsier. Og vi blir naturligvis veldig godt kjent med Tom.

En av Toms spesialiteter er å komme opp med unnskyldninger for hvorfor han ikke har gjort leksene. Det kan være alt fra et blekk-uhell til den klassiske «Hunden spiste opp leksene»-unnskyldninger. – Akkurat der ligner jeg nok ikke på Tom. Flesteparten av unnskyldningene er helt fiktive, men en gang «lånte» jeg plottet til en veldig kjent film da jeg skulle levere en stil på skolen. Engelsklæreren min så aldri på film eller TV, så han syntes historien min var helt fantastisk, sier hun.

Bøker for både gutter og jenter

Første gangen Liz Pichon tegnet Tom Gates, satt hun i tegneskjulet sitt ute i hagen. Der tilbringer hun mye tid mens hun prøver seg fram med forskjellige streker for å finne de perfekte karakterene. Det var ikke slik at Tom plutselig hoppet opp fra tegneblokka. Han dukket sakte men sikkert opp på papiret foran henne. – Jeg bestemte meg for å skrive fra et gutteperspektiv, fordi jeg ville at både gutter og jenter skulle lese bøkene mine. Jenter bryr seg ikke så mye om at de leser om en gutt, men det er ikke like enkelt andre veien. Jeg håper at alle barn kan identifisere seg med det jeg skriver om, sier hun.

Lag dine egne tegninger

Bøkene om Tom Gates er utelukkende basert på en skolegutts drodlebok, og Liz Pichon oppfordrer ofte leserne til å lage sine egne tegninger.

– Hvis man vil bli god til å tegne, må man tegne mye. Det er ingen vits i å bekymre seg for å gjøre feil. Ingenting er feil når man skribler, sier hun.

Hva liker du best: skrive eller tegne? – BEGGE DELER! Jeg klarer ikke skille mellom dem. Jeg tegner alle sidene i bøkene for hånd, også alle fonter. Jeg tenker veldig visuelt, så tegningene hjelper meg med å fortelle historien, og jeg har en egen font basert på håndskriften min. Den heter «Pichon font», sier hun.

Er blitt en stor barneboksuksess

Tom Gates har ikke bare tatt hjemlandet, England, med storm. Bøkene er oversatt til 33 språk og har gjort braksuksess i store deler av verden.

– Jeg skriver om hendelser som skjer i de fleste familier og på de fleste skoler. Jeg prøver å grave opp hva som fikk meg til å le da jeg var på Toms alder. Jeg tror ikke ting har forandret seg så mye, sier hun.

Den store suksessen har kommet som en overraskelse på forfatteren.  – Jeg håpet jo at folk ville like bøkene, men jeg kunne ikke forestille meg at de vill bli så populære. Å tegne og skrive bøkene om Tom er det morsomste jeg gjør. Innimellom må jeg klype meg selv og minne meg selv på at dette er jobben min, sier hun.

– Er det noe du vil si til dine norske lesere? – Kos dere! Jeg håper bøkene får dere til å humre.

Her kan du kjøpe alle bøkene om Tom Gates:
Liz Pichon

Liz Pichon

Liz Pichon er illustratør og barnebokforfatter. Hun har blant annet skrevet og illustrert serien om Tom Gates. Bøkene er blitt et internasjonalt fenomen og er solgt til over 30 land.
Les mer

William Wenton-serien er komplett.

Bli med inn i en verden av kodeknekking, roboter og mysterier. I den sjette og siste boka om verdens beste kodeknekker venter det store slaget mellom William Wenton og Abraham Talley.

Julegavetips til barn

Bøkene åpner for å besøke nye verdener. Bli kjent med karakterer, det gode, onde, vanskelige, det fine. Men for å ta del i en ny fortelling, bli ett med alle historiene, må permen åpnes – og ordene slukes. Her har vi plukket ut fem gode bøker som garantert gir leselyst. 

Harpa – intens, skremmende og fascinerende

Det er noe som ikke stemmer i Elverdal. Noe uhyggelig de ikke forstår. Så forsvinner en av dem.