Bøker å sette på leselista i høst

Det er ytterst få ting som slår det å komme tilbake fra ferie, og ta fatt på bokhøsten. I alle fall for oss som jobber i forlag. For oss er nemlig bokhøst et av de få virkelig magiske ordene vi har i vokabularet, og høst etter høst trekker vi inn til kontoret for å gi dere de aller fineste bøkene vi har. 

Så her er de altså: Høstbøkene.

Noe av betydning

Sara (39), en prisbelønt kortfilmskaper, har vært alenemor for Brage samtidig som hun har jobbet hardt for å komme i posisjon til å lage sin første kinofilm. Vi møter henne idet både hun, og de som står henne nær, tror hun står foran det store gjennombruddet. Alle rundt henne har vært på vei et sted, nå er det endelig hennes tur. 

Men når Sara ikke får støtte til å lage filmen likevel, og Brage får tilbud om å bli med skuespillerfaren og hans nye familie til USA, står hun alene igjen med seg selv og en knust drøm. Hun forsøker desperat å holde fast i både ambisjonene og morsrollen. For hvem er hun når hun ikke lenger virker som kunstner eller mor? Når historien hun forteller om seg selv, ikke lenger passer med livet hun lever? 

Marte Magnusdotter Solem skriver med stor varme og har sans for sårhet og komikk i sosiale relasjoner. Noe av betydning er en roman om å finne ut hva man trenger når alt revner rundt en, om ambisjoner, håp og kjærlighet - og om hva som betyr noe.

Kartografen

I et velstående nabolag i Bærum forbereder den nyskilte tobarnsmoren Lisbet en helt vanlig frokost da hun oppdager et håndtegnet kart festet på kjøkkenvinduet. Kartet viser rommet hun befinner seg i, og er markert med et rødt kryss. På baksiden er det størknet blod. Dagen etter blir hun funnet drept på sitt eget kjøkken. 

Ikke lenge etter drapet mottar Lisbets eksmann og andre i hennes omgangskrets mystiske kart. Snart tikker det også inn tekstmeldinger til sønnen Mikkels telefon, signert hans avdøde mor. 

Etterforsker John Persvik sliter med å finne et motiv og en mulig drapsmann, men så hevder en lokal dranker at han kan ha vært vitne til noe drapsnatten.

Diamantkvelder

Går det an å fri seg fra seg selv?

Agnete har kontroll. Dagene følger en fast rytme, kroppen lystrer kommando, hun har en jobb hun trives med. Hun er gift for andre gang og har en datter som snart er voksen. Så begynner hun å miste håret.

En høstmorgen reiser mannen hennes på jobb i utlandet og skal ikke komme hjem før til jul. Hun og datteren er alene i leiligheten. Agnete får ro til å lete etter ord for det kroppen har prøvd å fortelle henne en stund.

I glimt og bruddstykker forsøker hun å se tilbake på seg selv som ung student i London. Hvordan hun lengtet etter å bli avslørt og trøstet. Hvordan hun i de årene forvillet seg inn i et mørke forkledd som lys.

Kunsten å stamme – uten at noen merker det

Høsten 2021 besvimer forfatter Lars Petter Sveen på scenen på Litteraturhuset i Oslo. «Hørte noen at jeg stammer», er det første han tenker på da han kommer til bevissthet igjen. 

Forsøket på å forstå hvorfor han besvimte, fører ham blant annet tilbake til den gangen han stod på scenen på juleavslutningen i fjerde klasse og ikke greide å få fram et ord. Helt siden han var barn, har han prøvd å unngå visse situasjoner, visse ord og formuleringer. Og stamming er fremdeles et stigma i samfunnet vårt. Sveen skriver om hvordan han lærte seg sin egen måte å snakke på, en måte som fremfor alt har ett mål: At ingen skal høre at han stammer. 

Hvordan vi snakker og hvordan stemmen vår oppfattes av andre, definerer hvem vi er. Hva skjer når ordene ikke vil ut og stemmen henger seg fast?

Drømmen om et tre

Longyearbyen 2110: Dypt inne i fjellet, langt mot nord, ligger et hvelv fylt av frø fra all verdens hjørner. Tommy vokser opp i Svalbards brutale landskap, med to brødre han vil gjøre alt for og en farmor som er hvelvets frøvokter. Å overleve like sør for Nordpolen krever mye, men det lille samfunnet har funnet sin form, de har for mange år siden kuttet kontakten med andre land, og lever i pakt med naturen. 

Så rammes Longyearbyen av en katastrofe. Tommy, brødrene og farmoren er blant de få etterlatte. Seks ensomme mennesker i et øde landskap, i besittelse av en skatt verden trodde var forsvunnet for alltid. 

Samtidig, langt borte, lever Tao på minnene over sønnen Wei-Wen, som hun mistet for tolv år siden. Hver dag er lik, hun er nummen og trist. Og hun sulter, som resten av folket, i en skrinn og utarmet natur, hvor mange arter har forsvunnet. Men alt endrer seg den dagen Tao blir bedt om å lede en ekspedisjon mot nord. Målet er Svalbard og frøene. 

Med Drømmen om et tre avslutter Maja Lunde et av de store romanverkene i nyere norsk litteratur. Lunde skriver om foreldre og barn, om bånd mellom mennesker og ikke minst kjærligheten vi har til naturen. Fortid, nåtid og fremtid veves sammen, og fortellingene stiller spørsmål som vår samtid strever med å besvare: Hvordan ble mennesket den arten som endret alt? Fortjener vi å være herre over naturen? Og er vi selv en truet art?

Blodmåne

Harry har reist til Los Angeles for å drikke seg i hjel etter at livet hans er gått i stykker. Langt på vei har han greid det, men ikke helt. Han har hjulpet den eldre filmskuespilleren Lucille unna et narkotikakartell hun skylder én million dollar. Hun har gitt ham husly, selskap og en skreddersydd dress. 

I Oslo er to jenter forsvunnet og drept. Én av de mistenkte er en kjent eiendomsbaron. Katrine Bratt vil kontakte landets fremste spesialist på seriemord, men for sjefene i Politiet er et samarbeid med Harry Hole uaktuelt. Den mistenkte eiendomsbaronen vil derimot hyre ham som privatetterforsker. Harry takker nei, men det er før kartellet tar Lucille som gissel. Løser han saken, skal han få en bonus som dekker Lucilles gjeld. 

Hjemme i Norge samler Harry et lag bestående av en kokainselgende barndomsvenn, en korrupt politimann og en kreftsyk psykolog. Kartellet har gitt dem ti dager. Klokka tikker, og det er varslet blodmåne over Oslo.

Flow 1: Mona og dansedrømmen

Møt Mona: Mona elsker å danse. Ikke bare sånn litt, hun virkelig elsker det. Men de andre dansejentene på skolen er alltid så teite mot Monas bestevenn, Benji. Og da de plutselig trenger hjelp og Mona er den eneste som kan hjelpe, kan hun jo ikke det. 
Kan hun vel? 

"Flow" er en ny illustrert serie for alle som elsker å danse.

Une og skolestarten

I dag skal Une begynne på skolen. Hun gleder seg så mye at det rumler i magen. Men hva skal hun gjøre når en forferdelig sykkelkrasj som involverer rektor og fartsstriper i ansiktet, forvandler den betydningsfulle skolestartdagen til den mest tabbefylte dagen i Unes liv?

Hvordan skal hun klare å ordne opp i dette? Vil hun møte noen som kan hjelpe henne? Bor det en blåhval i veggen? Og kan de hjelpe hverandre? (Og er det virkelig en snakkende mus med i boka? Den som leser, får se!)

Alma Freng og strålemerkene

Alma Freng er ikke trygg. Selv ikke blant sine nærmeste. 

Med Grubel-gruppen i hælene har Alma flyktet til solfangerbyen Belmeling. Sikkerhet rundt henne er skyhøy, men er den høy nok? Og hva skjer når moren til Alma plutselig dukker opp, og alt Alma trodde hun visste, blir snudd opp ned? 

«Alma Freng og strålemerkene» er fortsettelsen på et magisk eventyr om heltemot, hevn, hemmeligheter og utrolige krefter. Perfekt for alle som elsker Harry Potter og Ingenlund.

Fotballrekorder

Hvem er har scoret flest mål i en fotballkamp? Hvem har fått flest røde kort? Hvem er verdens dyreste spiller og hvem er den høyeste? Alt dette og mer til får du svaret på i den kuleste boka om fotball: FOTBALLREKORDER! 

Thomas Aune og Aleksander Schau følger opp suksessen Fotballhelter fra 2021 med en splitter ny rekordbok.

Morsomt, lærerikt, overraskende og lettlest om fotball.

Morovers

André Bjerkes klassiker "Morovers" er en av våre mest populære bøker for barn. Diktene har vært illustrert av Fam Ekman, Rune Johan Andersson, Svein Nyhus og flere - nå får en ny generasjon sin utgave når vi utgir "Morovers" illustrert av Nora Brech.

Møt Runde, rare Rulle Rusk, Farao på ferie og Fru Kobros hubro - og alle de andre kjente barnerimene som nå presenteres for en ny generasjon lesere.  

Siden hun debuterte med bildeboka "Cornelia og jungelmaskinen" i 2017 har Nora Brech blitt hyllet av anmeldere for sitt arbeid. Hennes seneste bok, "Den store fuglejakten", er foreløpig oversatt til hele 15 språk.

Den andre

Aisha Shezadi Kausar var en kjent figur i det norske islamistmiljøet da hun reiste til Syria og sluttet seg til IS i 2014. Med seg hadde hun sin ettårige sønn. Noen måneder senere var gutten død. 

Tre år etter dukket Aisha opp i en kurdisk fangeleir og sa hun ikke lenger var del av IS. Men hvordan kunne en jente fra Bærum i det hele tatt slutte seg til en terrorgruppe som sjokkerte en hel verden? 

Kristin Solberg, kjent som Midtøsten-korrespondent for NRK, har stått ved frontlinjen i kampen mot IS, ofte i frykt for sitt eget liv. I jakten på svar har hun reist i restene av kalifatet og i tre år ført samtaler med Aisha og dem rundt henne. 

Resultatet er en historie om oppvekst med mobbing og vold, om radikalisering og om livet i kalifatet. Det er også fortellingen om en journalist som har sett IS' grenseløse brutalitet med egne øyne.

Kampen

Kvartfinalen mellom England og Argentina i VM 1986 var kanskje ikke verdens beste fotballkamp, men det er den viktigste. Bakteppet var Falklandskrigen fire år tidligere og tiår med kontroverser mellom de to landene. For argentinerne ble Diego Maradona nærmest en krigshelt da han scoret med «Guds hånd» og sikret Argentina seieren. 

Johan B. Mjønes skildrer hvert spark, hver pasning, hver situasjon i dette historiske oppgjøret, og fletter det sammen med de blodige hendelsene på Falklandsøyene og bakgrunnen for fiendskapet. 
Det handler om militærjuntaen i Argentina og deres grusomheter mot egen befolkning, om Margaret Thatcher og hennes behov for å vise styrke, og om hvordan to lands historie uløselig og tragisk knyttes sammen av fotball. Det er en fortelling om undertrykkelse, tortur og krig, før én kamp endret alt.

Røde sirener

Kort tid etter at Vladimir Putin invaderer Krim-halvøya, bryter Victorias onkel kontakten med henne. Året er 2014, og de to har radikalt forskjellig syn på det som skjer i hjemlandet Ukraina. Hos Victoria øker behovet for å forstå mer av familiens historie og landet hun forlot som 15-åring. 
Hun reiser tilbake og tilbringer lange perioder sammen med bestemoren i familiehjemmet på landsbygda i Poltava, der hun hjelper til i potetåkeren og kirsebærhagen. Men hvorfor vil ikke bestemoren la henne grave i fortiden? 

«Ingenting forsvinner sporløst», heter det i et ukrainsk ordtak. Men nettopp det gjorde Victorias grand-grandonkel Nikodim, i en periode på 30-tallet som har fått tilnavnet «den store terroren». Det gamle KGB-bygget i Poltava gir fortsatt frysninger hos mange i lokalbefolkningen. 
Hva skjedde egentlig med Nikodim, og hvordan påvirker fortidens urett fremtidige generasjoner? Røde sirener er et varmt portrett av en familie, og samtidig en bok som får deg til å forstå mye mer av Ukrainas dramatiske historie.

Alt asiatisk 2

Elisabeth Le ga i 2021 ut den bestselgende kokeboken Alt asiatisk. Nå deler hun helt nye oppskrifter og enda flere hemmeligheter fra det sørøst-asiatiske kjøkkenet, og lærer deg teknikkene du trenger for å kunne lage rettene selv. 

Boken inneholder kjente og klassiske retter som Pekingsuppe, stekte nudler og vårruller. Et stort salatkapittel gjør det lett å bruke boken til hverdags, og forfatteren gir for første gang menyforslag til større middager med asiatisk mat. 

Du får en god innføring i grunn-ingrediensene i asiatisk mat, slik at du kan handle inn råvarer og bli kjent med asiatiske sauser, tørrvarer, grønnsaker og krydder. Ingrediensene er tilpasset utvalget i norske butikker.

Ved Ernas side

Hvordan er det for en helt vanlig mann å være gift med statsministeren? Hvordan er det å leve et familieliv når medienes lyskastere står på døgnet rundt? Hvordan er det å møte amerikanske presidenter, førstedamer og globale superstjerner?

Sindre Finnes har opplevd alt dette og deler generøst fra sitt liv med Erna Solberg. Resultatet er en innsidefortelling om gleder og sorger, om stolte øyeblikk og hva det koster å realisere ambisjoner i toppolitikken. 

Boken inneholder skarpe observasjoner fra sidelinjen og nye, oppsiktsvekkende opplysninger om noen av de største politiske skandalene og maktkampene fra de siste årene. Den er også en kjærlighetserklæring til en statsminister og partileder, mor og ektefelle.

Høstens debutanter

Bli bedre kjent med høstens debutanter

Bli kjent med debutant Anette Hemming

Vi har snakket med en av høstens debutanter, Anette Hemming, som har skrevet boka "Kartografen" som utgis i august.

Bli kjent med debutant Kjersti Bergersen

Vi har snakket med en av høstens debutanter, Kjersti Bergersen, som har skrevet boka "Palliasjon" som utgis i oktober.