Høstens debutanter

Sommerferien er tilbake, og vi vender tilbake til hverdagen. Til pendleruta, matpakkene og møteforberedelser. Men for noen er ikke hverdagen helt som før. De har fått en ny tittel, en slags ny status her i verden.

Hver høst får et knippe nye mennesker sette "forfatter" foran navnet sitt, og vente spent på anmeldelser, salgstall og Instagram-poster fra folk som har likt boka. Vi er like stolt av de nye forfatterne vår hver eneste sesong, og gleder oss til dere skal bli bedre kjent med dem.

Anette Hemming debuterer med Kartografen 18. juli

I et velstående nabolag i Bærum forbereder den nyskilte tobarnsmoren Lisbet en helt vanlig frokost da hun oppdager et håndtegnet kart festet på kjøkkenvinduet. Kartet viser rommet hun befinner seg i, og er markert med et rødt kryss. På baksiden er det størknet blod. Dagen etter blir hun funnet drept på sitt eget kjøkken. 

Ikke lenge etter drapet mottar Lisbets eksmann og andre i hennes omgangskrets mystiske kart. Snart tikker det også inn tekstmeldinger til sønnen Mikkels telefon, signert hans avdøde mor. 

Etterforsker John Persvik sliter med å finne et motiv og en mulig drapsmann, men så hevder en lokal dranker at han kan ha vært vitne til noe drapsnatten.

«Solid og lovende stalker-krim. 'Kartografen' er både spennende og interessant. (...) Hemming har klart å skrive fortellinger om skjøre ungdomsliv og ulike former for overgrep inn i romanen, uten at de virker innsydd eller påtatt. 'Kartografen' er ganske enkelt vellykket, som debut betraktet er den riktig god.»
– Leif Ekle, NRK 

«Anette Hemming fra Bærum gjør en solid debut som krimforfatter med 'Kartografen'. Anette Hemming skriver med god driv, og en fin forståelse for spredning av spenningstopper gjennom fortellingen. Hun legger igjen spor og blindspor, så leseren får være med å tippe seg fram til sannsynlige sammenhenger og årsaksrekker.»
– Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen

Mona Berntsen debuterer med Mona og dansedrømmen 19. juli

Møt Mona: Mona elsker å danse. Ikke bare sånn litt, hun virkelig elsker det. Men de andre dansejentene på skolen er alltid så teite mot Monas bestevenn, Benji. Og da de plutselig trenger hjelp og Mona er den eneste som kan hjelpe, kan hun jo ikke det. 
Kan hun vel? 

"Flow" er en ny illustrert serie for alle som elsker å danse.

Henriette T. Osnes debuterer med Une og skolestarten 1. august

I dag skal Une begynne på skolen. Hun gleder seg så mye at det rumler i magen. Men hva skal hun gjøre når en forferdelig sykkelkrasj som involverer rektor og fartsstriper i ansiktet, forvandler den betydningsfulle skolestartdagen til den mest tabbefylte dagen i Unes liv?

Hvordan skal hun klare å ordne opp i dette? Vil hun møte noen som kan hjelpe henne? Bor det en blåhval i veggen? Og kan de hjelpe hverandre? (Og er det virkelig en snakkende mus med i boka? Den som leser, får se!)

Kjersti Bergersen debuterer med Palliasjon 14. oktober

Menneskene i Palliasjon preges av at noe mangler. De lengter etter noe de har mistet, eller noe de aldri har fått. Kanskje de er i ferd med å miste noe, og strever med erkjennelsen av at det beste ligger bak dem. Det er ikke alle mangler i livet man kan bøte på. Iblant handler livet mest om å holde ut.

Maria Kjos Fonn debuterer som barnebokforfatter med Memoria 19. oktober

Hva skjer med de levende i dødsriket Memoria? 

Bestemoren til Liv er nesten hundre år og verdens beste til å spille piano, røyke og banne.  
Men når bestemor dør og alle glemmer at hun noen gang har levd, må Liv dra til spøkelseslandet Memoria for hente frem minnene. Men i dødsriket Memoria venter det mange farer. Kan Liv komme levende tilbake? 

"Memoria" er en stemningsfull og poetisk historie om å miste, om alt vi betyr for hverandre og om å leve videre.  

Boka er nydelig illustrert av Skinkeape.

Fatemeh Ekhtesari debuterer med Hun er ikke kvinne 4. november

Hun er ikke kvinne, hun er slapp skarlagen /er en skrikende stillhet / er en sval saktmodighet, et «å, jeg skulle ønske!» / i det bevisste selvets surr 

Fatemeh Ekhtesari har markert seg som en av persisk poesis mest nyskapende stemmer. I Hun er ikke kvinne skildrer hun med stor intensitet og språklig lekenhet hvordan vi mennesker er fanget av familie, samfunn og egne følelser. Ekhtesari bryter med tradisjonelle persiske poesiformer, samtidig som hun bruker rytmisk driv og bundne mønstre til å uttrykke en deterministisk desperasjon. Hun er ikke kvinne er en rebelsk og suggererende bok om identitet. Samlingen er skrevet fram parallelt på persisk og norsk, og inngår i Parallell, Aschehougs serie med tospråklige diktbøker, som utgis i samarbeid med Leser søker bok.

Catharina Natalie Wandrup debuterer med Søstrene Lumière – stjerner over tivoli 4. november

Søstrene Liv, Klara og Hjertia har bare hverandre. Foreldrene deres, dronningen og kongen av Lameredi, er døde. 

Nå må de komme seg i sikkerhet uten å bli oppdaget. For noen er etter dem. Noen som vet at det er noe spesielt med søstrene. Heldigvis er Liv ekspert på å gjemme seg, Klara kan skyte med pil og bue, og Hjertia... vel, hun er Hjertia. 

De legger ut på en farlig ferd gjennom menneskeverdenen Grim. I et nedlagt tivoli langt inne i skogen finner de tilflukt. Men er det egentlig så trygt som det ser ut til? Hvordan skal Liv, Klara og Hjertia kunne passe på seg selv, når de nye vennene deres også trenger deres hjelp? Og vil de noen gang komme hjem igjen? 

Søstrene Lumiere er en storslått fortelling om heltemot og magiske evner.

Bli kjent med debutant Anette Hemming

Vi har snakket med en av høstens debutanter, Anette Hemming, som har skrevet boka "Kartografen" som utgis i august.