Foto: Helene Spanthus

Moltemyra er en hyllest til arbeidsfolket

Jeg ble umiddelbart interessert i Moltemyra da agenten vår fortalte om den 17 år gamle Siv, som i 1938 fikk jobb som kokke for ti voksne tømmerhoggere, langt inne i de svenske skogene. Når hun så fortalte at dette var inspirert av forfatterens egen familiehistorie ble jeg virkelig nysgjerrig.

Av: Anne Margrethe Hummelsgård-Aandahl, redaktør oversatt skjønnlitteratur

Jeg kjente lukta av nyhugget skog og den særegne duften av våt jord om våren mens jeg leste, for selv om mange tiår skiller oss – er også jeg oppvokst tett på skog og skogsarbeidere. Betydningen av skogen både i Sverige og i Norge er helt enorm, både historisk, men også i vår tid. Og denne historiske romanen har et nåtidsperspektiv hvor ivaretagelse av skog, aktivister mot skogsmaskiner, og formidlingen av glede over å få være i skogen. 

Ulrika Lagerlöf beskriver Sivs møte med de voksne skogskarene med varhet og varme. Og scenene hvor en av de ordknappe tømmerhoggerne uttrykker sine sterke følelser for Siv, er nydelige. 

Om du liker bøkene til Lars Mytting, og Trude Teiges historiske romaner, bør du legge Moltemyra til leselisten din.

Ulrika Lagerlöf

Ulrika Lagerlöf

Ulrika Lagerlöf jobber med kommunikasjon i skogsbransjen. Hun bor i Uppsala og debuterte i 2021 med Stanna hos mig.

Moltemyra er inspirert av hennes egen slektshistorie. Moren hennes er oppvokst i Bastuträsk i Västerbotten, og på 1940-tallet jobbet mormoren hennes som kokke i en tømmerkoie.
Les mer

Jeg skrev om å føle seg fanget i et liv man har skapt selv

Jeg visste at jeg ville skrive om en kantete og kaotisk kvinne som tidvis angret på at hun fikk barn.

Ein moderne og alternativ legeroman

Ingvild Skølt skildrer korleis det eigentleg kjennest på innsida av den kvite frakken.

Dette må jeg skrive om

"Hvor desperate må man være for å velge vekk sitt eget barn?" Martin Tilrem forteller om arbeidet med debuten "Et jentebarn"