Livet i luftene – en bok av europeisk format 

NTNUs litteraturpris går til Arild Vanges Livet i luftene. – Livet i luftene er godt tenkt og godt skrevet. Den er musikalsk, intellektuelt stimulerende og nyskapende, sier juryen. 

Livet i luftene er et særdeles originalt estetisk prosjekt. Arild Vange bruker sin bakgrunn som lyriker og oversetter til å veve et flettverk av stemmer, tekster, klanger, tanker og sansninger til et komplekst og fantasirikt verk. Fortellerne er svarttroster som orkestrerer sanger om sine tidligere menneskeliv, filosoferer over kunsten og binder lufta i Trondheim til bayerske luftlag. Nederst på hver side følger vi også fortellingen om Clara Wieck, en lovende konsertpianist som må realisere sitt kunstnerkall innenfor patriarkatets begrensende rammer.

Livet i luftene er ingen roman, men en «fortelling, sang» som utfordrer vante lesemåter og bretter ut et rikt kildemateriale. Biografiske fragmenter fra tysk litteraturhistories grand old men sammenstilles med korttekster fra forfatterskapene deres, oversatt til norsk av Vange selv. De tyske forfatternes refleksjoner om diktning og kunst står i kontrast til fuglelivets sanseopplevelser og Claras livsløp. Det abstrakte tankenivået får utvidet mening i vekselvirkning med disse sanselige og materielle perspektivene.

Livet i luftene er godt tenkt og godt skrevet. Den er musikalsk, intellektuelt stimulerende og nyskapende. En «samklangens estetikk» skapes i og med forteller-fuglene, som i dobbel forstand lever i luftene: både gjennom svevende tanker om kunsten og gjennom konkrete erfaringer med å være fugl i lufta. På denne måten tar Livet i luftene begrepet ‘fugleperspektiv’ til ukjente høyder og er, i all sin merkverdighet, en bok av europeisk format.

Fra juryens begrunnelse. 

Om NTNUs litteraturpris 

NTNUS litteraturpris deles ut hvert år til et norskspråklig skjønnlitterært eller faglitterært verk skrevet av en nålevende forfatter med tilknytning til Trøndelag. Den alternerer mellom et skjønnlitterært og et faglitterært verk. Kategorien i år er skjønnlitteratur. Prisen er på 20 000 kroner. Vinneren offentliggjøres og prisen deles ut 26. oktober under Trondheim litteraturfest.

I disse bokomtalene presenterer fem unge litteraturvitere årets fem finalister: Martin Ingebrigtsens Riv av seg ansiktet, Johan Mjønes’ Heim, Tora Seljebøs Huset på prærien, Carl Frode Tillers Begynnelser og Arild Vanges Livet i luftene.

Formålet med NTNUs litteraturpris er å anerkjenne verk med høy litterær kvalitet. Den er også ment å skulle stimulere interessen for litteratur, så vel skjønnlitterær som faglitterær, og synliggjøre og utvikle litterær virksomhet knyttet til vår region. Verket må være utgitt i løpet av de to foregående år. For årets pris er bøker fra 2017 og 2018 vurdert. Både juryen og et allment publikum har nominert kandidater til prisen.

Arild Vange bruker sin bakgrunn som lyriker og oversetter til å veve et flettverk av stemmer, tekster, klanger, tanker og sansninger til et komplekst og fantasirikt verk. 

Bøker av Arild Vange finner du her 
Arild Vange

Arild Vange

Arild Vange (f. 1955) debuterte i 1990 med romanen Ene og alene og har dessuten skrevet ti diktbøker: Vadestedet (2000), Vinteroverrumplet (2003), Fjordarbeid (2007), annerledes enn (2010), Undulator med Per Formo (2012), improvisasjon person (2013), responsorium (2016), Linjevokabular med Per Formo (2017), høylyse dager (2020) og Crossworks med KlausFröhlich (2022). Med Livet i luftene (2018) utfordret han sjangergrenser og samlet biografi, poetikk og fortelling til en spennende og annerledes roman. For denne mottok han NTNUs litteraturpris 2019. «Livet i luftene er en svært sterk prosautgivelse som knapt har sin like i noen periode av den norske litteraturhistorien», skrev Even Teistung i Samtiden da boka kom ut. Våren 2023 ga Vange ut den originale tendensromanen Uunngåelighetsunnskyldningen. Våren 2025 er han aktuell med diktsamlingen Ørene åpnes.

Vange regnes som vår fremste gjendikter av moderne tysk lyrikk og har oversatt dikt av bl.a. Georg Trakl, Anja Utler, Thomas Kling og Peter Waterhouse. Han har to ganger blitt nominert til Kritikerprisen for beste oversettelse, i 2009 for Franz Kafkas Dagbøker 1909-1923 og i 2015 for Peter Waterhouses (Krig og verden). I 2016 ble han nominert til Bastianprisen for oversettelsen av Franz Kafka: Under byggingen av den kinesiske muren.
Les mer

Eldrid Lunden er nominert til Nordisk råds litteraturpris

Eldrid Lunden er nominert til Nordisk råds litteraturpris for diktsamlingen Det er berre eit spørsmål om tid.

Lyden av fjell

Cathrine Evelid er forfatteren som får hverdagsmennesket til å skinne. – Med sin fjerde roman viser Evelid nok en gang at hun er en fremragende forfatter, skriver Fædrelandsavisen om Lyden av fjell.

Johannas åpenbaring

Aasne Linnestå skriver med et viljesterkt eksistensiet-politisk driv, skriver Klassekampen om Johannas åpenbaringer. En lavmælt og elegant roman om verdenssmerte, privat sorg og kjærlighet, mener Dagsavisen. Les utdrag fra romanen og hør den fine samtalen med Linnestå i Åpen bok.