Improvisasjon person

På lager
ISBN
9788203357015
Ebok
kr 159,-

Detaljert informasjon

  • ISBN: 9788203357015
  • Salgsdato: 06.12.2013
  • Språk: Bokmål
Å dikte er å gjendikte. Denne boken er en respons på tekstene til den portugisiske dikteren Fernando Pessoa.

Lyriker og gjendikter Arild Vange har tatt utgangspunkt i setninger og ord forfattet av Pessoas kjente heteronymer eller dikterpersonligheter. Slik er "Improvisasjon person" blitt en diktbok som går på tvers av den selvbiografiske tendensen i norsk litteratur: Den handler om og viser frem hva et dikterjeg kan være og romme - ikke et avgrenset jeg som vil fylle verden med seg selv, men et grenseløst jeg som vil fylle seg selv med verden.

Vange framfører også diktene sammen med improvisasjonsgruppa DVELL. Altså enda en måte å undersøke hva som skjer i møtet mellom egne ord og andres videreføring av dem. Disse lydsporene kan høres på denne lenken:
http://grooveshark.com/playlist/
Arild+Vange+Improvisasjon+Person/84225069

DVELL er av Kulturrådet tildelt kr 220 000 til sceneversjonen av produksjonen "improvisasjon person" (Co-Produsent Teaterhuset Avant Garden). I pressemeldingen fra Kulturrådet heter det bl.a. at tildelingen preges "av prosjekter som undersøker scenekunstens dramaturgiske og performative muligheter. Prosjektene til Naja Lee Jensen, Spreafico/Eckly og DVELL kan trekkes fram. De er eksempler på kunstnere som interesserer seg for hvordan ulike typer materiale og formspråk kan skapes og anvendes i én produksjon. Slike prosjekter undersøker ulike måter scenekunstuttrykk kan kommunisere på, og har potensialet til å åpne nye retninger innenfor kunstarten."
Om "Improvisasjon person":

"Arild Vanges nye dikt er leikande, samstundes som dei angrip den sjølvbiografiske trenden i samtids- litteraturen. (...) Diktprosjektet til Vange er sjenerøst og prega av ein genuin vilje til å undersøkje og skape på ordas eigne premissar."
Sindre Ekrheim, Bergens Tidende

"«Improvisasjon person» er ei diktsamling som blir eit kunstverk gjennom å opna for ein refleksjon, eit spel kring det litterære kunstverket som fenomen. Ho er ei bok som gjer deg klokare i den grad ho får deg til å spela fram poeng du ikkje har sett før. Og ho står sjølv fram som klokare og klipskare di meir raffinert du føler deg når du interagerer med henne. De er herved utfordret!"
Hadle Oftedal Andersen, Klassekampen
Vis mer informasjon om boka… Vis mindre informasjon om boka…
Arild Vange

Arild Vange

Arild Vange (f. 1955) debuterte i 1990 med romanen Ene og alene og har dessuten skrevet åtte diktsamlinger: Vadestedet (2000), Vinteroverrumplet (2003), Fjordarbeid (2007), annerledes enn (2010), Undulator med Per Formo (2012), improvisasjon person (2013), responsorium (2016) og Linjevokabular med Per Formo (2017). Med Livet i luftene (2018) utfordrer han sjangergrenser og samler biografi, poetikk og fortelling til en spennende og annerledes roman. For denne mottok han NTNUs litteraturpris 2019.

Vange regnes som vår fremste gjendikter av moderne tysk lyrikk og har oversatt dikt av bl.a. Georg Trakl, Anja Utler, Thomas Kling og Peter Waterhouse. Han har to ganger blitt nominert til Kritikerprisen for beste oversettelse, i 2009 for Franz Kafkas "Dagbøker 1909-1923" og i 2015 for Peter Waterhouses Krig og verden. I 2016 ble han nominert til Bastianprisen for oversettelsen av Franz Kafka: "Under byggingen av den kinesiske muren."

Mer om forfatteren