Psykologiske thrillere som holder deg våken
Elsker du et skikkelig gys? Disse fem leseropplevelsene føles som å sette seg i en litt for skummel berg-og dal-bane. Men du overlever alltid. Her er en knippe av det beste sjangeren har å by på.
Mesterlig
Den unge psykologen Sara driver privatpraksis for ungdom fra et kontor i det store huset hun deler med sin ambisiøse og overarbeidede arkitektmann, Sigurd. De er midt i oppussingen av den store villaen de har arvet. En dag legger Sigurd igjen en litt underlig beskjed på svareren til Sara, og så blir han borte. Det store, halvferdige huset blir raskt lite hjemmekoselig, og føles langt fra trygt. Gjenstander blir borte og dukker opp igjen, og er det fottrinn Sara hører på loftet om natten?
Med Terapeuten markerer Helene Flood seg som et stort litterært talent og en fornyer av den psykologiske thrilleren. Terapeuten skildrer forvirringen som oppstår i et menneske når omgivelsene plutselig ikke lenger går i hop.
Krypende uhygge i elegant innpakning
En forsker skal overvintre ved et fuglefjell lengst nord i Norge. Hun er nylig blitt separert, datteren bor hos eksmannen, og hun venter på sin nye elsker.
Etter hvert blir det klart at forskningsoppholdet også er en flukt. Hvem har hun egentlig overlatt datteren til? Og hvorfor kommer ikke elskeren?
Gøhril Gabrielsens Ankomst er en intens roman om utsatthet. Om å søke en forutsigbar virkelighet, men oppleve nærværet av nye, foruroligende krefter i og utenfor seg selv.
Like vakker som mørk
Det var mørkt i det hvite rommet da far drepte farmor. Jeg var der. Carl var også der, men ham oppdaget de aldri. Det var om morgenen julaften, og det snødde litte grann, men en skikkelig hvit jul ble det ikke det året.
Slik starter historien om Liv, som vokser opp på en liten øy sammen med mor og far.
Mor er for stor til å komme seg ut av soverommet. Far fyller opp hjemmet med skrot, og melder sin levende datter død. At han også kveler sin egen mor virker helt naturlig for Liv, som i begynnelsen ikke setter spørsmålstegn ved den verden hun lever i. Hun tviler heller ikke på at hun er elsket av sin far, som holder henne skjult i en gammel container.
Harpiks av Ane Riel er en sanselig vakker fortelling om kjærlighet, lojalitet og omsorg. Men det er også en gysende fortelling om angsten for å miste, om ikke å gi slipp, om splittelse og paranoia – og om utilsiktet ondskap.
Ondskapens psykologi
Når arbeidsplassen blir det farligste stedet …
Iben og Malene er to av fire kvinner som jobber sammen på Dansk senter for informasjon om Folkemord. En dag mottar de dødstrusler, og mistenker umiddelbart en serbisk krigsforbryter som de tidligere har skrevet om. Etter hvert som spenningsnivået på kontoret stiger begynner kvinnene å mistenke hverandre.
Kontoret blir en kamparena hvor mobbing og mistenkeliggjøring utvikler seg til en heksejakt hvor det ikke lenger er mulig å se hvem som er venn eller fiende. Samtidig er den serbiske krigsforbryteren på vei til Skandinavia.
Christian Jungersen fikk den danske bokhandlerprisen, De Gyldne Laubær for Unntaket.
Intens, uhyggelig og besettende
Stella Widstrand er psykoterapeut, lykkelig gift og mamma til en sønn på tretten år. Men når en ung kvinne, Isabelle, kommer til klinikken hennes, faller verden sammen for Stella. Hun er overbevist om at Isabelle er datteren hennes, Alice, som forsvant på en ferie for mer enn 20 år siden. Si at du er min er en historie om sorg og skyld, og om kjærlighet som går over i besettelse.
Elisabeth Norebäkcs debut Si at du er min er en uhyggelig psykologisk thriller .
Mørkets mester
De dødes tjern … I seg selv klinger tittelen som et gisp av uhygge – ja, som et redselens skrik fra Østerdalens blådype skoger, skriver Tom Egeland i forordet til boka.
En gruppe ungdommer reiser til en hytte for å finne årsaken til at en god venn begikk selvmord. I løpet av noen høstdøgn utsettes de for en rekke nervepirrende opplevelser: Alt beveger seg i grenseland mellom drøm og virkelighet, i et slør av uhygge, inntil psykoanalytikeren Kai Bugge skjærer igjennom mystikken og presenterer løsningen.