Jan Kjærstad 70 år
Jan Kjærstad er en av Nordens fremste forfattere. Han debuterte i 1980 med novellesamlingen Kloden dreier stille rundt. Siden har Kjærstad skrevet femten romaner og fem essaysamlinger. Han er en sterk forsvarer av litteraturens plass i verden, og han minner oss stadig på gledene ved å lese.
I anledning Jan Kjærstads nært forestående jubileum, relanserer vi noen av høydepunktene i hans forfatterskap!
Omslagene er designet av Aina Griffin, med AI-genererte illustrasjoner laget av Observatoriet.
Jan Kjærstad om Slekters gang
Da jeg skrev Slekters gang, ville jeg at leseren skulle få et helt nytt perspektiv på vår sivilisasjon. Jeg ønsket å vise at alt det vi tar for gitt, er skjørere enn vi tror. Vi innbiller oss at vi er forberedt på ulike typer katastrofer. Men hva hvis de skjer på likt; hva om for eksempel en pandemi fører til økonomisk kollaps, matmangel, krig, og en enda verre klimakrise?
Sett at Norge, som vi kjenner det, blir utradert og det går to tusen år. Vil etterkommere klare å gjenskape dette landet, dette folket, gjennom det beste redskapet til innsikt de råder over: fortellinger? Slekters gang viser at det kanskje er mulig.
Tekst: Jan Kjærstad
Norge var et land i utkanten av den verdensdelen som ble kalt Europa. For en som har fløyet over den store halvøya, nordvest i Slavia, er det sikkert uforståelig at denne villmarka en gang har vært befolket, at det har vært byer og en velfungerende infrastruktur her. På sitt høydepunkt som nasjon, på 2000-tallet, skal Norge ha rommet rundt sju millioner innbyggere. Vi vet ikke eksakt hvor mange “nordmenn” eller etterkommere av nordmenn som lever i dette landskapet i dag, men det kan neppe være mer enn noen få tusen. De kalles “den norske stammen” og består dels av kremmer-barbarer som streifer om i randsonen av den veldige ødemarka vi kjenner som Forum Europeum, dels av grupper som roter i jorden om dagen og drikker potetbrennevin om kvelden.
At “Norge” allikevel utgjør et lite, men spennende og stimulerende forskningsfelt, nærmere bestemt Norge på 1900-tallet, skyldes Bohre-slekten og forbindelsen til Long-dynastiets fødsel, og ettersom Long-dynastiet regner Norge som sitt opprinnelige hjemsted, wǒmen guójiā, tør Norge være av interesse for enhver borger i Den kinesiske føderasjon.