Fritt fall - hvor mye skal man risikere?

Veien fra notater i skrivebordskuffen til å se boka i bokhandel kan være lang. Men ikke gi opp! Her kan du lese hva som inspirerer årets debutanter til å skrive, og ikke minst deres beste tips til deg som har en forfatter i magen!

Sunniva Vagstad har skrevet Fritt fall, en spenningsroman om fallskjermmiljøet på Voss

Hva inspirerte deg til å skrive akkurat denne boken?

Etter en fallskjermulykke for noen år siden grublet jeg veldig mye over det å risikere — hvor mye, hvordan, hvorfor. Disse tankene ble etter hvert til en oppdiktet historie. Jeg ville skrive om fallskjermmiljøet på Voss, og jeg ville se det gjennom blikket til en som syntes ekstremsport var altfor drøyt. Jeg ville skrive om vennskap mellom jenter, og om å bli voksen og se sine foreldre i nytt lys. Og så ville jeg ha et mysterium som motoren i boka, uten at det skulle være seriemorderkrim. Summen ble den boka her. 

Hva er din favoritt bok eller favorittforfatter?

Vanskelig spørsmål! Leseropplevelsene mine er så subjektive og farget av dagsformen og hvilke andre bøker jeg nettopp har lest, at jeg verken stoler på egne eller andres anbefalinger. Flesteparten av bøkene jeg tenker på som «favorittbøker» har det til felles at jeg leste dem i perioden jeg var rundt 15-20. Kanskje en alder som er mer mottakelig? I disse årene ville jeg nok ha svart Dumas’ Greven av Monte Cristo. Den boka fikk meg til å romantisere det å tilbringe fjorten år i et fangehull — tenk hvor mange språk jeg kunne lært da! Eller Dostojevskijs Opptegnelser fra et kjellerdyp, en av flere bøker som gjorde at jeg bestemte meg for å lære meg russisk. Nå for tiden er det ikke lenger mange bøker som treffer meg så sterkt, dessverre! Et unntak var Ferrantes Napoli-kvartett. Da jeg leste de bøkene hadde jeg i flere uker følelsen av at Lila og Lenu vandret ved siden av meg i Bergen og blandet seg inn i hverdagslivet mitt.

«Ikke gi opp!»

Skriver du på noe nytt?

Ja! Har akkurat fullført førsteutkastet til noe som kanskje kan bli første bok i en detektivserie for barn. Jeg er spent på å se hva det blir til. Ellers har jeg liggende mange kapitler av det jeg håper blir neste «voksenbok», men det er et par ting med den historien som ennå ikke henger på greip. 

Hva er ditt beste skrivetips til kommende debutanter?

Ikke gi opp!

Hvor og når skriver du best, hvordan jobber du med skrivingen?

Ideelt sett på morgenen, på tom mage med en kopp kaffe og et stort glass vann. Da føles hodet skarpt. På grunn av jobb skjer dette kun i helgene, men da prøver jeg til gjengjeld å komme meg opp relativt tidlig både lørdag og søndag, finne en rolig kafe og skrive et par timer. Får jeg til det kan jeg få en godfølelse som varer resten av dagen. Ellers kan jeg bli voldsomt produktiv når jeg sitter på toget mellom Oslo og Bergen.

Hva leste du som barn?

Eventyrbøker og detektivhistorier. Astrid Lindgren, Roald Dahl, alle bøkene om Nancy Drew. Var skikkelig hekta på en serie som het Animorphs, som handlet om en gruppe ungdommer som forvandlet seg til dyr for å bekjempe ondsinnede romvesen. Og så leste jeg mye Donald-pocket! Så mye at jeg lenge hadde en vag følelse av å ha lest Les miserables og sett Phantom of the opera. Det er ikke lenge siden det gikk opp for meg at jeg kun hadde lest Andeby-versjonen av dem.

Sunniva Vagstad

Sunniva Vagstad

Sunniva Vagstad (f.1987) er fra Førde. Hun er ingeniør i undervannsteknologi og har også en mastergrad i russisk. I ti år var Sunniva aktiv i fallskjermmiljøet på Voss. Hun har over 500 fallskjermhopp og to fjerdeplasser i NM.
Les mer

Debutantintervju: Ravn Lanesskog

Les hva som inspirerer årets debutanter til å skrive, og ikke minst deres beste tips til deg som har en forfatter i magen!

Debutantintervju: Marit Daaland Lesjø

Les hva som inspirerer årets debutanter til å skrive, og ikke minst deres beste tips til deg som har en forfatter i magen!

Tenk å bli forfatter!

Tenk å bli forfatter! Det har vært en lang vei å komme så langt . Men så ligger boka der! Her er vårens tre debutanter på Aschehoug skjønnlitteratur: