«Har man levd et liv hvis ingen vet om det?»

Veien fra notater i skrivebordskuffen til å se boka i bokhandel kan være lang. Men ikke gi opp! Her kan du lese hva som inspirerer årets debutanter til å skrive, og ikke minst deres beste tips til deg som har en forfatter i magen!

Fridtjof Hansens dagbok - en fantasifull roman skrevet av Ravn Lanesskog

Hva inspirerte deg til å skrive akkurat denne boken?

Inspirasjonen til Fridtjof Hansens dagbok sprang ut av min fascinasjon for nedstøvede antikvariater, håpløse samlere, utstoppede ugler, ensomme sjeler, og nedlagte gruver. Jeg lette etter noen som kunne bevege seg naturlig i slike miljøer, og fant på Fridtjof Hansen.

Hva er din favorittbok eller favorittforfatter?

Her vil jeg helst nevne en ufattelig mengde bøker og forfattere, men det har jeg visst allerede gjort i Fridtjof Hansens dagbok, så jeg får vel klare meg med Anton Tsjekhov.

«Bli sittende på stolen»

Skriver du på noe nytt?

Jobben min til daglig er å skrive filmmanus, så der har jeg alltid et par-tre prosjekter gående. Når det gjelder skjønnlitteratur, har jeg foreløpig bare noen ideer. Jeg er litt usikker på om noen av dem vil gjøre meg til en prisvinnende og bestselgende forfatter som har gjort en «fremragende innsats for norsk litteratur og kulturarv», men det er jo lov å håpe!

Hva er ditt beste skrivetips til kommende debutanter?

Bli sittende på stolen.

Hvor og når skriver du best, hvordan jobber du med skrivingen?

Jeg har lært meg å skrive hvor som helst og når som helst. Skrivesperre er en luksus jeg aldri har unnet meg, men i år vurderer jeg faktisk å ta fire uker i juli.

Hva leste du som barn?

Min mormor hadde en fortellerstemme i verdensklasse, og ga liv til fortellinger av Inger Hagerup og Astrid Lindgren, - som jeg husker den dag i dag. Senere leste jeg det meste jeg kom over, men var spesielt glad i bokserier for barn og ungdom med tidløse klassikere som Kong Salomos miner, Skatten på Sjørøverøya, og Den Flyvende Hollender. Jeg leste også en usaklig mengde tegneserier. Mye av det jeg lærte som barn, kommer fra Donald Duck.

Ravn Lanesskog

Ravn Lanesskog

Ravn Lanesskog (f. 1978) er utdannet manusforfatter ved Den Norske Filmskolen på Lillehammer. Han har vært konsulent og ghostwriter på flere norske filmer, og skrevet manus til mange kort- og novellefilmer. Han har også skrevet manus til storfilmene "Birkebeinerne" og "Amundsen". Ravn var tidligere rørlegger og bokser. FRIDTJOF HANSENS DAGBOK er hans romandebut.
Les mer

Debutantintervju: Marit Daaland Lesjø

Les hva som inspirerer årets debutanter til å skrive, og ikke minst deres beste tips til deg som har en forfatter i magen!

Debutantintervju: Sunniva Vagstad

Les hva som inspirerer årets debutanter til å skrive, og ikke minst deres beste tips til deg som har en forfatter i magen!

Tenk å bli forfatter!

Tenk å bli forfatter! Det har vært en lang vei å komme så langt . Men så ligger boka der! Her er vårens tre debutanter på Aschehoug skjønnlitteratur: