Foto: Kristin Slotterøy, Jan Tore Eriksen og Ida Meyn

Tenk å bli forfatter!

Tenk å bli forfatter! Skrive en roman, gå i bokhandelen og se at der ligger jaggu boka mi. Tilgjengelig for alle som vil lese den. Tenk at jeg virkelig har klart det! Og at jeg tør!

Skrevet av: Mia Bull-Gundersen, redaktør Aschehoug skjønnlitteratur

Det har vært en lang vei å komme så langt som til å se boka i butikken. Levere manus til forlaget. Vente på respons. Få svar om at jo, kanskje, her er det noe vi kan tenke oss å se mer på. Flere manusrunder med redaktør og konsulenter. Møter i forlaget, hjem for å skrive om, trekke fra og legge til. Nå da? Er det bedre nå? Nesten, vi tar en runde til. Og en til.
Men så, nå ligger boka der – og skinner. Vær så god! Her er vårens tre debutanter på Aschehoug skjønnlitteratur:

Marit Daaland Lesjø er blogger, og driver twitter-kontoen @GrusommeMarit der hun skriver om psykisk helse med en humoristisk og frisk vri. Hun skriver om egne erfaringer. Marit har utdannelse fra NTNU innen helse-, organisasjons- og kommunikasjonspsykologi. Romanen hennes heter Epikrise, en roman om en jente med et kortpustet sinn, som Marit selv sier. En jente som kommer borti en eldre fyr på sukker.no, og det skal vise seg å bli kinkig. Hun liker litt eldre menn, for de ser på henne som selveste ungdomskilden. Og hun liker fyren, og vil gjerne ha mer av ham, faktisk hele ham, med sjel og kropp, mens han bare vil ha det siste fra henne. Kropp. Romanen er en ikke spesielt vakker kjærlighetshistorie, og den ender ikke spesielt godt heller.

Ravn Lanesskog debuterer med romanen Fridtjof Hansens dagbok – den har allerede kommet ut. Ravn er utdannet manusforfatter, og har blant annet skrevet manus til storfilmene Birkebeinerne og Amundsen. Dessuten har han vært bokser. (Og kanskje driver han og bokser litt ennå.)  Nå har han skrevet romanen om Fridtjof Hansen, en hauggammal fyr med bolig i Akersbakken i Oslo, like ved Gamle Aker kirke og Vår Frelsers gravlund. Og det er her forfatteren Ravn får øye på gamlingen, en vårdag i 2018 da han er på kirkegården for å se til graven til faren sin. Og det er her Fridtjof Hansen overrekker Ravn et rustent metallskrin som inneholder en mengde håndskrevne ark, manuset til denne dagboken, Fridtjof Hansens refleksjoner og beskrivelser om de siste avgjørende hendelser i hans liv. Og det er her Ravn bestemmer seg for å offentliggjøre gamlingens dagbok.

Les mer om Fridtjof Hansens dagbok her.

Sunniva Vagstads deburoman Fritt fall utkommer i mars. Sunniva er ingeniør i undervannsteknologi, og hun kan også russisk. I ti år hoppet hun fallskjerm på Voss. Hun har gjennomført over 500 fallskjermhopp og har to fjerdeplasser i NM. Så det er ikke så rart at romanene hennes handler om å hoppe i fallskjerm. Det vil si – den begynner med et fatalt basehopp, når skjermen til unge Bianca ikke åpner seg og hun styrter rett i døden. Den nitten år gamle stesøsteren hennes, Elise, drar til Voss fallskjermklubb for å finne ut av hva som faktisk skjedde da Elise døde, og så er det hele i gang. Egentlig skulle hun vært hjemme i Bergen og tatt eksamen, men fallskjermmiljøet har en dragende virkning på Elise, og snart sitter hun i et skranglete fly selv, med rigg på ryggen, på vei til å utføre sitt første hopp i fallskjerm.

Lykke til, Marit , Ravn og Sunniva!


Hilsen redaktør Mia

Marit Daaland Lesjø

Marit Daaland Lesjø

Marit Daaland Lesjø (f. 1980) er fra Ringebu og bosatt i Trondheim. Hun debuterte i 2020 med romanen Epikrise.
Les mer
Ravn Lanesskog

Ravn Lanesskog

Ravn Lanesskog (f. 1978) er utdannet manusforfatter ved Den Norske Filmskolen på Lillehammer. Han har vært konsulent og ghostwriter på flere norske filmer, og skrevet manus til mange kort- og novellefilmer. Han har også skrevet manus til storfilmene "Birkebeinerne" og "Amundsen". Ravn var tidligere rørlegger og bokser. FRIDTJOF HANSENS DAGBOK er hans romandebut.
Les mer
Sunniva Vagstad

Sunniva Vagstad

Sunniva Vagstad (f.1987) er fra Førde. Hun er ingeniør i undervannsteknologi og har også en mastergrad i russisk. I ti år var Sunniva aktiv i fallskjermmiljøet på Voss. Hun har over 500 fallskjermhopp og to fjerdeplasser i NM.
Les mer

Nytt år og åtte helt nye stemmer

Noe av det aller beste – nei, det aller beste – med å jobbe i forlag, er at du hele tiden blir kjent med nye forfattere.

Bøkene vi gleder oss til i 2020

Av hundre bøker har jeg plukket ut ti bøker som jeg gleder meg til på lese. Håper jeg klarer å inspirere deg til å lese en!

Fridtjof Hansen, fleip eller fakta?

Har man levd hvis ingen vet om det?