Disse bøkene gleder jeg meg til i 2020!
Det er et nytt år og det betyr at det kommer nye bøker på pulten min neste daglig. Det er så utrolig spennende. Se boken for første gang. Stryke over omslaget, er det så bra som vi hadde tenkt? Åpne den og høre ‘knekket’ som alle bøker har første gang de åpnes. Snuse inni og kjenne lukta av helt ny bok. Åh, det er en glede, nesten som julaften.
Skrevet av: Siv Kvarekvål
Tenk så mange gode bøker som er på vei, så mange gode historier som jeg kan forsvinne inn i, oppdage, føle, le av, gråte av, bli skremt av … Nye mennesker å bli kjent med. Noen forsvinner fort, noen henger med i et par uker, noen følger deg resten av livet. Lurer på om jeg treffer noen som får meg til å stoppe opp litt denne våren? Se verden med litt nye øyne. Håper det!
Og så er det pocketbøkene da, de kommer jo også nå: «ah – den boken sto på leselisten min i fjor, heldigvis ble jeg minnet om den nå!»
Det er ikke lett å plukke ut de 10 bøkene jeg gleder meg til å lese denne våren, det er så mange flere enn 10! men likevel – dette er de 10 bøkene jeg virkelig ser frem til:
Januar:
Klisterhjerne: Januar er tiden for å skjerpe greiene, og lære noe nytt. Man har jo alltid noen nyttårsforsett. Jeg vil lære meg å huske mer og bedre. Klisterhjerne gir meg morsomme øvelser til å huske bedre. Én øvelse hver dag i fire uke og vipps, jeg har klisterhjerne!
Mars:
Anders de la Motte: Våroffer. I helgen leste jeg en av de andre bøkene i de la Mottes årstidskvartett, Sensommer. Råbra! spennende og overraskende. En high-five til den som tar slutten før siste side er bladd om! Det er bare å glede seg til Våroffer, siste bok i kvartetten.
Sunniva Vagstad: Fritt fall. En av vårens sterke debutanter. Tør du å kaste deg uti det, eller vil du heller forbli i det trygge? Elise er 19 år og på vei til Voss for å prøve å forstå hva som skjedde da søsteren døde etter et basehopp. Det tar ikke lang tid før hun blir dratt inn i livet i fallskjermklubben og erfarer at det ikke er så enkelt som bare å fritt fra himmelen. Snart er Elise på vei opp de samme fjellene som søsteren hoppet fra.
Voss er hjembygda mi, og jeg gleder meg til å ‘komme hjem’ selv om jeg vet at det blir uhyggelig! #berrevosservoss
Heather Morris: Cilkas reise. Dette er en fortsettelse av boken Tatovøren i Auschwitz som kom i fjor. Tatovøren i Auschwitz var vond, men veldig bra lesing. I den første boken møter vi så vidt Cilka. Som ung og vakker seksten åring blir hun tatt til side og misbrukt av leirkommandanten. I Cilkas reise får vi hele hennes historie fra Auschwitz, men også fortsettelsen, da russerne frigjorde leiren i 1945 og dømte Cilka for å ha samarbeidet med den tyske fienden. Cilka blir sendt til Gulag, men tross et ubeskrivelig mørke er hun sterk og klarer å kjempe seg gjennom enda et helvete. Sterke kvinnehistorier basert på virkeligheten er en av mine favoritter!
Stine Trygg-Hauger: Når timene flyr. Skal jeg gi deg et godt tips? Le litt hver dag! Vi er på jobb over 200 dager i året, selvfølgelig er det viktig å trives. I boken Når timene flyr får man rett og slett gode råd for å få det gøy på jobben. Et av de er å le litt hver dag. Et annet er å titte opp fra pc’en litt og se hvordan de andre har det. Bry seg om den på nabokontoret.
Hvis jeg ser at min kollega Cathrine har en litt oppoverbakke-dag kan jeg bare gi henne et smil og en tommel opp – lett! Og når Vegard har bursdag er det kjempelett å gratulere ham med dagen – kanskje til og med gi en klem? Det skal ikke alltid så mye til, og så blir det jo hyggeligere for meg selv også.
April:
Ida Tufte Michelsen: Alma Freng og solfangerne. Dette er også en debutant, en barnebokdebutant. Tenk å bli 10 år igjen og forsvinne inn i en magisk verden med utrolige krefter, heltemot, hevn (selvfølgelig) og nye, sterke vennskap! Solfangerne er i fare, og Alma er den eneste som kan hjelpe dem. Hun har akkurat fått vite at hun er en solfanger og dette bringer henne ut i fare, men også ut i magiske eventyr. Jeg kan neste ikke vente med å bli en solfanger selv!
Mai:
Klangen av frihet: Toril Brekke. Dette er siste boken i trilogien om Agathe. Vi er i Oslo på 1960-tallet, Agathe er 18 år og går siste året på forsøksgymnaset. Hun forsøker å være fri, politisk aktiv og lykkelig, men fortiden innhenter henne. Nå kan jeg endelig følge Agathe gatelangs i Oslo igjen. Gøy å lese bøker der man kjenner igjen gater og streder.
Jonas Bonnier: Knutby. Husker du Knutby-saken i Sverige i 2004? Dette er en skremmende virkelighetsnær roman om disse hendelsene. Forfatter Jonas Bonnier tar oss tilbake til Knutby og beskriver hvordan familier veves sammen i et nett av erotiske maktrelasjoner og hvordan det er mulig å skape en helt annen virkelighet og et helt lukket samfunnet som får så tragiske utfall. Det er en litt sånn gru-gleder seg følelse. Er nysgjerrig på denne historien. Og til neste år slipper Knutby-pastoren ut fra fengsel …
Kari F. Brænne: Perleporten. Jeg tror aldri jeg blir lei av å lese om historiene rundt den russiske tsarfamilien. Hvordan gikk det med tsardatteren Maria etter massakren i Jekaterinburg i 1918? Kom hun seg ut av Russland? Og hva skjedde med soldaten som reddet henne fra å bli begravet levende, hennes elskede Ivan? I Perleporten møter vi Maria på båten til Amerika. Hun har mistet alt; rikdom, adelstittelen, familien, landet sitt, men hun har født Ivans datter. Hva venter henne på den andre siden av havet? Amerika på 1920-tallet er tøft, men hun blir bergtatt og oppslukt av en hensynsløs filmverden.
Juni:
Magnhild Haalke: Allis sønn. Dette er en norsk klassiker, et glemt mesterverk! Denne boken fikk strålende anmeldelser da den kom i 1935, både hjemme og i utlandet. Dessverre ble den glemt. Vi har børstet støv av den, tilpasset den til dagens språk og gir den ut på nytt – heldigvis! Dette er et sterkt psykologisk drama som stiller spørsmål ved hva omsorg og beskyttelse er. Alli er bekymret for sønnen, han er en kunstnerisk kreativ gutt som skiller seg ut blant de andre i fiskeværet. Moren vil beskytte ham, men skader hun mer enn hun beskytter ham? Hvordan kan de to få rom til å være seg selv i et lite fiskevær?