Klisterhjerne på fire uker!
– Mosjon og sunn mat er viktige elementer i hverdagen hvis vi vil holde oss sunne og friske. Både medier og myndigheter gjør daglig en innsats for å få oss til å leve etter fornuftige anbefalinger. Det ville også glede meg om myndighetene utarbeidet anbefalinger for vedlikehold av hjernen, inklusive hukommelsen, skriver professor og hjerneforsker Troels W. Kjær, forfatteren av Klisterhjerne. Hva med å bruke januar til å få bedre hukommelse? Én øvelse hver dag.
Tren hjernen – husk bedre – få mer kunnskap
Til tross for at de fleste av oss opplever problemer med hukommelsen mer eller mindre like ofte som vi opplever fysiske utfordringer eller skavanker, fins det ingen offisielle helse- og treningsråd til mentalt vedlikehold. Det ergrer meg, for det å ha en god hukommelse er like givende og gledelig for oss som å ha en sterk kropp.
Du kjenner antagelig til det: Du kommer hjem fra handletur, men har glemt å kjøpe det viktigste, en mann hilser hjertelig på deg, og du kommer bare ikke på hva han heter, eller du glemmer et viktig poeng i en presentasjon på jobben. Det kan være svært ubehagelig å glemme. Ikke melk og leverpostei. Det er bare irriterende å måtte dra ut igjen. Men ikke å huske viktige opplevelser fra fortiden, avgjørende datoer, avtaler for morgendagen eller neste års planer, kan være både hemmende og skremmende.
Forskning har dokumentert at den menneskelige hjernen forandrer seg hele livet, i takt med de utfordringene vi gir den. Hvis vi gir oss selv begrenset med utfordringer, blir hjernen mindre sterk enn hvis vi utfordrer oss selv daglig. Gjennom mental trening kan vi styrke hjernekapasiteten generelt. Dermed kan vi også optimalisere hukommelsen. Glemsomhet er nemlig ikke en del av personligheten, som enkelte tror. Selv ikke om vi er vant til å huske dårlig. Slappe armmuskler er heller ikke en del av personligheten. De kan trenes. Det kan hukommelsen også.
I denne boka gir jeg en introduksjon til hvordan hukommelsen og hjernen fungerer. Dessuten får du øvelser av varierende vanskelighetsgrad for å styrke hukommelsen. Øvelsene er satt sammen som tre programmer med 28 øvelser i hvert, tilsvarende én øvelse daglig i fire uker. Jeg vil anbefale deg å begynne med nybegynnerprogrammet, fortsette til programmet for viderekomne for til slutt å få en ny livsstil med mer fokus på mental mosjon. Du kan selvfølgelig også nøye deg med bare å følge ett program. Nybegynnerprogrammet er utviklet for deg som daglig føler at du husker dårlig, eller bare jevnlig opplever at du glemmer. Hvis du i utgangspunktet husker noenlunde, men gjerne vil bli enda bedre, er programmet for viderekomne det riktige for deg. Det tredje programmet er det jeg kaller «livsstilsprogrammet». Det byr på 28 måter å innføre tiltak i hverdagen på som vil føre til en varig forbedring av hukommelsen, på lik linje med andre livsstilsendringer, for eksempel sunnere kosthold og mer mosjon.
Måtte din vei mot klisterhjerne bli morsom.
God trening
Å bruke hodet er den beste måten å styrke hukommelsen på.
Inngangstest – hvor dårlig står det til?
Testen i boka har fokus på korttids- og langtidshukommelsens evne til å huske fakta og begivenheter, og på romhukommelsen din, som er evnen til å lagre opplysninger om orientering og plassering. I oppgavene A, B og C jobber du med langtidshukommelse for fakta. Oppgavene i D har fokus på korttidshukommelsen. Og oppgavene i E trekker inn romhukommelsen.
TEST A: Lær ord utenatt
Her ser du 32 substantiver som du nå har fem minutter på deg til å lære. Sett på tidtageren på mobilen eller eggeklokka på kjøkkenet, og les ordene. Når de fem minuttene er ute, lukker du boka og har deretter fem minutter på deg til å skrive ned så mange ord som du husker. Sjekk deretter med listen i boka og noter hvor mange du faktisk husket. Ha et ark klart før du begynner.
TIPS: Det kan være til hjelp å inndele ordene i kategorier.
32 ord
Geit, krafse, gravhaug, ostekake, kost, trål, bystyresal, gris, valg, meterstokk, fred, skrutrekker, is, hest, trillebår, lovgivning, pavlova, murerskje, øvingslokale, havvindmølle, eplekake, oljeutslipp, kirkerom, høvel, fornminne, kott, duell, spade, valgperiode, bøye, slag, ku.
Dette kan du lære mer om i boka
-
Bli dus med hukommelsen din – den kan bli bedre
-
Hjernen er din venn – skap sterke synapser og masse ram
-
Få hjelp utenfra – metoder og teknikker kan hjelpe hukommelsen
-
Kondisjon til huskeevnen – fireukersprogram etter behov
-
Utgangstest – hvor god har du blitt?
-
Klisterhjerne for alltid – å bruke sin egen hukommelse
Troels W. Kjær er professor, hjerneforsker og forfatter. Han er overlege på nevrologisk avdeling på Roskilde sykehus.