Historien om Thomas av Boueberge og Petter Hortten
Med boken Hjertets mørke avslutter forfatter Kurt Aust den kritikerroste serien om den unge nordmannen Petter Hortten og han danske læremester, professor Thomas av Boueberge. Det er blitt sagt at dette kan minne om både Umberto Ecos I rosens navn og Agatha Christies Hercule Poirot.
Disse historiske kriminalromanene gir en solid skildring av den gryende opplysningstiden i Europa på begynnelsen av 1700-tallet der krimintrigen elegant blir vevet inn i det historisk-politiske bakteppet. Det er dramatiske år i den dansk-norske hovedstaden, og Kurt Aust formidler mesterlig de tanker og ideer som da rådet i Norden og Europa.
Dette er rekkefølgen på historien om Thomas av Boueberge og Petter Hortten
Bok 1: Vredens dag
Datoen er 28. desember 1699. Et nytt sekel står for døren. Den unge nordmannen Petter Hortten og hans danske læremester, professor Thomas av Boueberge, er på vei til Ribe i Danmark for å feire nyttår. Men de to blir overrasket av en voldsom snøstorm og må søke ly i en tilfeldig kro. Umiddelbart etter deres ankomst blir en av gjestene på kroen funnet død i snøen. Thomas finner dødsfallet mistenkelig, og med vitenskapsmannens systematiske tålmodighet begynner han å stille spørsmål og søke svar, men folk på kroen synes motvillige til å ville hjelpe ham. Stormen tiltar, og ingen av de ni menneskene på kroen kan komme derifra. Ikke alle gjør det heller.
Bok 2: Den tredje sannhet
Thomas finner at fornuft og rasjonell tenkning er egenskaper som egner seg når han og Petter blir sendt til Dadekjær gods på Jylland, for å undersøke omstendighetene rundt det brutale mordet på godsets ridefogd. Men sannheten om mordgåten synes å skjule seg bak et teppe av irrasjonelle hendelser, og spørsmål melder seg: Finnes den absolutte sannheten? Eller forandrer den seg etter hvilket ståsted man observerer fra? Kan sannheten være en løgn?
Bok 3: Hjemsøkt
Drap og mystiske dødsfall skaper hodebry for Petter Hortten og Thomas av Boueberge, denne gangen med pavens sendemann i rollen som mistenkelig aktør. Som undergesandtsekretær overvåker Petter sendemannen nøye, og han blir vitne til at han heller noe oppi glasset til tidligere militær Halvor Justesen. Dagen etter blir Justesen funnet død. Kurt Aust er svært nøyaktig når han tegner sine oppdiktede karakterer og setter dem inn i en historisk korrekt sammenheng.
Bok 4: Kongefrykt
Året er 1704. Kong Frederik 4. skal gjøre sin første reise til Norge, men Thomas av Boueberge er blitt kjent med at et komplott av norske bakmenn ønsker å ta livet av kongen mens han er i landet. Thomas og Petter får motvillig ansvaret for kongens sikkerhet, samt ordre om å avsløre komplottmakerne.
Aust griper denne gang tak i den historiske reisen som kongen gjorde i Norge for 300 år siden, og blander fakta og fiksjon til en drivende spenningsfortelling og et fascinerende portrett av en eneveldig konge.
– Berit Kobro, VG
«Kan gi minnelser om både Umbert Ecos I rosens navn og Agata Christies Hercule Poirot.»
– Terje Stemland, Aftenposten
«Løp og kjøp denne boken. Forfatteren har erobret en sikker, og (...) unik plass i norsk spenningslitteratur.»
– Terje Stemland, Aftenposten
«Overlegen historisk spenningsroman fra Fredrik IVs tid.»
– Kurt Hanssen, Dagbladet
Bok 5: Når døde hvisker
Året er 1705 og professor Thomas av Boueberge og hans norske assistent Petter Hortten blir sendt til den ensomme øya Anholt som ligger mellom Danmark og Sverige. Oppdraget er å lete etter magistratsfogd Moritz Giedde, som på mystisk vis er forsvunnet. Han er aldri vendt tilbake til København. Det er også påfallende mange skip som har gått på grunn på de farlige revene utenfor Anholt den siste tiden. Øyas 30-talls beboere mistenkes for å plyndre skipene og for ikke å gi tilstrekkelig hjelp til sjømenn som forliser.
Thomas og Petter tror Moritz Gieddes forsvinning kan ha noe med unndragelser av kongens skatter å gjøre, men det viser seg at det er flere mystiske ting som foregår. Allerede på sin første dag på Anholt finner de et frossent lik i sanden på et av de øde områdene på øya. Kan det være liket av Moritz Giedde?
Bok 6: Stumme skrik
København 1705. Andreas Bødker blir funnet hengt i et kastanjetre, og det er et grotesk syn som møter Thomas av Boueberge og hans assistent Petter Hortten når de skal besiktige den døde. Husmannssønn Hans Kiær blir arrestert for drapet. Men dette er bare starten på et dramatisk år i den dansk-norske hovedstaden. En student blir skutt, en borgermester blir spiddet på en statue, og ved siden av statuen svinger en mann vilt på en bloddryppende, svensk sabel - tungen hans er skåret ut. Er han en svensk soldat på drapsoppdrag? Byens folk blir skremt, og etter mange kriger er svenskene lette å hate. Snart jaktes det på svensker i hele København.
Bok 7: Skipet med det onde øyet
År 1704: Det dansk-norske slaveskipet «Christianus Quintus» er på vei hjem etter en lang ferd til Afrika og Vest-India. Men få dager før det legger til kai i København forsvinner kaptein Munk sporløst fra skipet. Han blir aldri funnet. Ikke gullet hans heller.
Desember 1706: «Christianus Quintus» er igjen på vei sørover mot Afrikas kyst. Thomas av Boueberge og Petter Hortten med sin kone Sara og lille sønn Sigmund er om bord. De reiser inkognito, på flukt fra den danske kongen. Petter har lovet Sara en ny tilværelse på de fredelige Islas Canarias.
Julaften inviterer kaptein Boomfeldt passasjerer og offiserer til middag i sin kahytt. I løpet av kvelden forsvinner nok en gang en person fra «Christianus Quintus». Til Petter Horttens overraskelse synes ingen å bry seg særlig om det. Ikke kapteinen, ikke mannskapet og overraskende nok heller ikke Thomas av Boueberge.
Petter starter sine egne undersøkelser, hvilket skal bli fatalt. Livet blir snart svært truende og klaustrofobisk om bord. Hav og himmel på alle kanter. Og en desperat drapsmann midt iblant dem.
Bok 8: Hjertets mørke
Afrika, Guineakysten september 1705. Slaveskipet «Cron Printzen af Danmark», fullastet med slaver, eksploderer det i et inferno av ild rett før reisen til de dansk-norske karibiske øyer. Alle om bord dør. I 1707 ankommer Thomas av Boueberge og Petter Hortten Christiansborg fort på Guineakysten for å etterforske eksplosjonen. Med seg har de Petters hustru og lille sønn. Thomas utgir seg for å være undersøkelsesdommer utsendt av kong Frederik IV. Men i realiteten er han nå en dømt fredløs og på flukt fra den danske kongen. Tilsynelatende går de i land i et paradis, mens snart fremstår fortet og Guineakysten som et ormebol av intriger, brutalitet og ondskap. Thomas og Petter skjønner at hvis de skal overleve oppholdet, må de finne roten til ondskapen og knuse den. Men hvordan gjør man det, når det dypeste onde har kongen av Danmarks velsignelse?
«... Et frodig persongalleri i en stadig bedre serie.»
– Ole Jacob Hoel, Adresseavisa
«Medrivende historisk lesning. (...) en av hans aller beste, og et høydepunkt blant norske krimutgivelser i år.»
– Ole Jacob Hoel, Adresseavisen
«Kurt Aust har funnet en nisje i norsk og nordisk kriminallitteratur. Den behersker han til fullkommenhet. (...) Dette er underholdende kulturhistorie av beste sort ...»
– Finn Stenstad, Tønsbergs Blad
«Kurt Austs kriminalromaner er som skapt for mørke høstkvelder. (...) 'Når døde hvisker' er en spennende, velskrevet og underholdende fortelling ...»
– Torbjørn Ekelund, Dagbladet
«Årets beste norske roman»
– Hans Olav Lahlum