Mørk krim fra Heine Bakkeid 

Heine Bakkeids bøker om Thorkild Aske er solgt til 18 land, og har mottatt strålende kritikker. Dette er bøker for deg som liker mørk og herlig skrudd krim. Fjerde bok i serien, St. Avenger, fikk Rivertonprisen 2021 – og ble med den den beste krimboka utgitt det året.

Vi skal ikke våkne 

Thorkild Aske blir tvunget til å vende tilbake til sine røtter på Island. Faren, den karismatiske miljøaktivisten Ulfur, er uhelbredelig kreftsyk. I tillegg sitter han i fengsel, dømt for drapet på sin unge kjæreste. Thorkild og søsteren Liz tar turen til sagaøya for et siste farvel.

Faren hevder han er uskyldig dømt, og Thorkild og Liz vikles raskt inn i saken, som avdekker nye sannheter om deres egen familiehistorie og klimaforkjempernes mørke hemmeligheter. Den dramatiske reisen rundt på øya setter både Thorkild og de rundt ham i stadig større fare. 

Denne boka handler om manipulasjon, om de tingene vi gjør mot hverandre og mot oss selv.
– Heine Bakkeid 

Møt meg i paradis 

Thorkild Aske blir overtalt til å bistå den kjente krimforfatteren Milla Lind med research til hennes nye bok. Linds forrige konsulent, også en tidligere politimann, ble drept mens de jobbet med Millas krimfortelling, som skal ta utgangspunkt i en sak fra virkeligheten der to unge jenter på mystisk vis har forsvunnet fra en barnevernsinstitusjon.

Men ganske snart skjønner Aske at ingenting er slik han første trodde, verken med savnetsaken, med Milla Lind eller med drapet på mannen han tok over for ... 

Jeg skal savne deg i morgen 

Det nærmer seg den årstiden da draugen seiler høyt på bølgekammene, og det er dårlig vær i sikte.

Den tidligere avhørslederen Thorkild Aske har nettopp sluppet ut av fengsel da han overtales til å reise til et nedlagt fyr i det nordnorske havgapet, der en ung mann nettopp har forsvunnet. Høststormene herjer nordpå, og landsdelen er på full fart inn i en ny mørketid. Det blir snart klart for Aske at han ikke er alene på den forblåste fyrholmen.

St. Avenger

Stavanger – det var der det gikk til helvete. Det var der han mistet Frei. Det var der han mistet jobben.

Når det ille tilrede liket av det som antas å være politimannen Simon Bergeland blir funnet nedgravd i sanddynene på Solastranda, må Thorkild Aske vende tilbake til Stavanger på leting etter svar. Simon var ikke bare Freis kjæreste, han var også grunnen til at Thorkild fikk sparken i Spesialenheten.

Det viser seg snart at ingenting i fortiden var slik han trodde, og når truslene begynner å hope seg opp, blir det også klart for Thorkild at returen til Stavanger ikke bare er uønsket, den kan også ende med å koste ham livet.

År om annet dukker det opp krimforfattere som fra første bok skriver seg inn i toppsjiktet av norsk krim. En av disse fikk Rivertonprisen i fjor for sin andre bok; en annen av de nye talentene får i år prisen for sin fjerde roman med samme hovedfigur.

Bøkene om Torkild Aske har fengslet lesere og imponert krimkjennere fra debutboken til den boken som får prisen for 2021 – Heine Bakkeids St. Avenger – en litt kryptisk, men meningsbærende tittel som lett og med god grunn leder tankene til Stavanger.
– Rivertonjuryen

«Herlig mørk fornøyelse. Merk deg navnet Heine Bakkeid først som sist. Hans andre krim er fascinerende nordic noir av høy kvalitet. Antihelten Thorkild Aske frembringer flere av de samme følelsene vi får av Jo Nesbøs Harry Hole der han strever mot menneskelig forfall og fordervelse. Plot og karakterer fascinerer så sterkt at boken er vanskelig å legge bort.» 
 Elin Brend Bjørhei, VG

«Meget lovende «Stavanger-krim». (…)Vi ønsker et nytt talent velkommen. (…) Den overnaturlige mystikken er noe av det beste med Jeg skal savne deg i morgen.» 
 Gunnar Gran, Stavanger Aftenblad 

 «… en kriminalroman som ypper seg mot de aller, aller beste. Heine Bakkeid har levert igjen, og jeg ser allerede frem til bok nummer tre.» 
 Kjell Rune Henriksen, Harstad Tidende 

«Jeg skal savne deg i morgen fester grepet i meg allerede fra første linje. 
 Stein Roll, Adresseavisen

«Spennende, original krim med bra tempo (…) det er et driv over boka som er langt over de fleste andre krimromaner.» 
– Ørjan Greiff Johnsen, Adresseavisen 

«Krimdebutant Heine T. Bakkeid skiller seg ut i mengden av håpefulle norske krimforfattere. » 
– Guri Fjeldberg, Bergens Tidende

Heine T. Bakkeid

Heine T. Bakkeid

Heine T. Bakkeid er født i 1974. Han vokste opp i bygda Belnes i Gratangen i Troms - og senere i Kvæfjord. I 2005 debuterte han med ungdomsromanen «Boblejim - spesialagenten». «Uten puls» (2006) var hans første roman for voksne. I tillegg har han skrevet ungdomsromanen «Hjerteknuseren» (2008) og fire bøker i «Dr. Schnabels krønike» - «Vampyrjegeren» (2010), «De dødes hus» (2011), «Eksorsisten» (2012) og «Knokkeløya» (2013). «Jeg skal savne deg i morgen» (2016), med den tidligere avhørslederen Thorkild Aske i hovedrollen, var Bakkeids første krimroman. For nummer to i serien om Aske, "Møt meg i paradis", ble Bakkeid nominert til Rivertonprisen (2018). Nummer tre, «Vi skal ikke våkne», kom i 2019. For "St. Avenger", den fjerde boken i serien, vant han Riverton-prisen i 2021. Thorkild Aske-bøkene er solgt til 18 land.

Les mer

Nesbøs fortellinger fra fremtiden

Det dreier seg om makt, overgrep, lovløshet og overvåkning i en verden som ikke er så langt fra vår egen.

Rivertonprisen 2020 til Sven Petter Næss for Skjebnesteinen

«Velskrevet, godt strukturert, med intrikate forbrytelser og tilsvarende vanskelig politiarbeid, er Skjebnesteinen en kriminalroman av beste merke.»

Jussi Adler-Olsen og bøkene om Avdeling Q i riktig rekkefølge 

Bøkene om avdeling Q av Jussi Adler-Olsen er Danmarks mest solgte krimserie.