Anders de la Mottes årstidskvartett er fullført!

Ventetiden er over! Nå er endelig siste bok i Anders de la Mottes årstidskvartett, Våroffer her.

Årtidskvartetten er en serie fra Skåne, fra forfatterens barndoms paradis. Anders de la Motte har idligere vært politi og sikkerhetssjef, nå er han en av Sveriges aller beste og mest populære krimforfattere. Bøkene er kritikerroste og beskrives som nordisk melankoli og har en bergmansk boring i de mellommenneskelige relasjonene. Våroffer er siste bok i serien. Bøkene kan leses som enkeltstående romaner.

Bok 4: Våroffer

Valborgsnatten 1985 blir 16 år gamle Elita Swartling myrdet i skogen nær et slott i Österlen. Stebroren Ulf tilstår og like etterpå forsvinner resten av den merkelige familien Swartling - Elitas pappa og hans to kvinner - sporløst.

Våren 2019 flytter legen Thea Lind og mannen, kjendiskokken David Nordin, som er opppvokst i traktene, inn på slottet. Davids rykte har fått stygge striper i lakken og nå satser han på nytt sammen med to barndomsvenner. Thea sliter etter å ha mistet flere kolleger i tjeneste i Syria.

I et eldgammelt eiketre finner Thea en kapsel med en liten kvistfigur inni og et foto av Elita Swartling sammen med fire barn i uhyggelige dyremasker. Var det et ritualmord? Hvorfor finner Thea flere kvistfigurer? Hva er legenden om Bladmannen? Hvorfor begynner hjortene å dø? Hva skjedde egentlig med familien Swartling?

Den 35 år gamle gåten rundt Elitas tragiske død tærer både på lokalsamfunnet og forholdet mellom Thea og David.

Bok 3: Vinterild

Lucianatten 1987 brenner en danseplatting i en skånsk hyttegrend ned til grunnen. En ung kvinne dør i flammene. Under etterforskningen settes venner opp mot hverandre, tillit brytes og familier splittes – inntil en ung mann til slutt tilstår mordbrannen.

Tretti år senere arver Laura Aulin sin tante Heddas forfalne hytte. Som tenåring bodde hun der i feriene, med tanten og vennene som faste og trygge punkt i livet sitt. Helt til brannen forandret alt.

Nå tvinges Laura tilbake til bygda der tragedien satte dype spor. Tilbakekomsten skaper uro, og stemningen blir enda mer fiendtlig når flere ildpåsettelser skjer. Mens brannene kommer stadig nærmere hyttegrenda oppdager Laura at til og med Hedda hadde sine hemmeligheter. Var hun på sporet av noe? Noe som får både den gamle tragedien og Lauras minner om brannatten til å framstå i et nytt, grufullt lys. 

Vinterild er nominert til Årets beste svenske kriminalroman

Bok 2 Høstdåd

En sensommerkveld i 1990 slår fem barndomsvenner opp teltet sitt ved sin hemmelige badeplass, et nedlagt steinbrudd i Skåne. Videregående skole ligger bak dem og voksenlivet venter. Stemningen er høy, men også vemodig, for vennene innser at kvelden både innebærer et farvel til ungdomstiden og til hverandre. 

Når morgenen gryr og det første høstregnet har falt, flyter det en kropp i det mørke stenbruddsvannet. En tragisk ulykke, slår politiet fast. Ikke alle er overbevist om det.

I 27 år forblir hendelsen uoppklart. Så blir den gamle politisjefen i bygda erstattet av Anna Vesper, en nyinnflyttet drapsetterforsker fra Stockholm. Gamle sår og ulmende konflikter rives opp når Anna overhører alle varsler og gjenåpner saken.

Bok 1: Sensommer

En sensommerkveld i 1983 forsvinner Billy, fem år, fra en avsidesliggende gård på den skånske sletten. Det eneste sporet etter ham er en sko i den høye maisåkeren.

Tjue år senere leder Billys storesøster, Veronica, en gruppeterapisamtale i Stockholm. En ung mann forteller om en liten gutts uforklarlige forsvinning for mange år siden. Fortellingen er rystende velkjent og Veronica tvinges til å sette på spill den vaklende tilværelsen hun har bygget opp. Hun må tilbake til Skåne, til sin ødelagte familie. Hun må søke svaret på spørsmålet ingen lenger vil stille: Hva skjedde egentlig den sensommeren for så lenge siden?

Anders De la Motte

Anders De la Motte

Anders de la Motte (f. 1971) er tidligere politi og sikkerhetssjef i et av verdens største IT-selskaper. Han har siden 2010 utgitt 10 kritikerroste og bestselgende kriminalromaner, som utgis i en rekke land. Han har vunnet både Svenska deckarakademins pris for årets beste debut (2010) og Svenska deckarakademins pris for årets beste kriminalroman (2015). I Norge er han særlig kjent for Årstidskvartetten; Sensommen, Høstdåd, Vinterild og Våroffer.

Les mer

Sagt om Høstdåd:

«Sterk krim! De la Motte har skapt et intrikat plott som holder på leserens interesse gjennom den nennsomme spenningsoppbyggingen og helt frem til den sterke og svært overraskende oppklaringen.»

Elin Brend Bjørhei, VG

«… en krimroman med åpenbar og utvetydig merverdi (…) i strømmen av formelbaserte utgivelser, som får ufortjent mye oppmerksomhet av en litt tonedøv kriminallitterær offentlighet, er det på høy tid at norske krimlesere vender oppmerksomheten mot ham.»

Pål Gerhard Olsen i Aftenposten

«Høstdåd tilhører toppsjiktet av svenske kriminalromaner.»

Barometern

Sagt om Sensommer:

«Han leverer her en uventet melankolsk, saktegående kriminalroman med stor troverdighetsfaktor.»
Jarle Natland, Stavanger Aftenblad

 

«Mystikk og intriger i Skåne»
Fredrik Wandrup, Dagbladet

«Facsinerende og intrikat»

Bjarne Tveiten, Fædrelandsvennen

 

«… en særegen nordisk melankoli og en nesten bergmansk boring i mellommenneskelige relasjoner.»
Pål Gerhard Olsen. Aftenposten

Bli kjent med debutant Anette Hemming

Vi har snakket med en av høstens debutanter, Anette Hemming, som har skrevet boka "Kartografen" som utgis i august.

Harry Hole får egen utstilling på Nasjonalbiblioteket

På sporet av Harry Hole utforsker en av de mest populære krimseriene i nyere kulturhistorie.

Årets påskekrim

Uansett om du liker politikrim, thrillere, psykologisk krim, klassisk krim eller kosekrim så har vi ei bok som passer for deg.