Foto: Joel Nilsson
Hvorfor blir noen mordere og andre ofre?
Nordic Noir og politikrim er favorittsjangre blant norske lesere, og svenske Maria Grund skriver kritikerroste bøker i nettopp denne sjangeren.
Hun har tidligere vunnet årets krimdebut i Sverige, og bøkene er solgt til en rekke land. Vi er stolt av å ha henne på vår liste, og gleder oss over å presentere Nattflygeren for norske lesere. Her introduseres vi for Sanna Berling. Året er 1986, og hele Sverige er engasjert i oppklaringen av mordet på statsminister Olof Palme.
Sanna er nyutdannet politi og nederst på rangstigen på avdelingen. Så når en ung jente har vært vitne til et mord, er det Sanna som hente henne og kjøre henne hjem til foreldrene. Slik havner Sanna i Augu, en liten by i Småland som ligner mange andre tilsvarende små steder, som ser helt vanlig ut på utsiden, men som skjuler alle slags skjebner og holder på alles hemmeligheter.
Et av traumene i denne lille byen, er at liket av en ung jente ble funnet, partert og gjemt i en koffert. Familien raknet, og har aldri klart å finne tilbake til hverandre etter tragedien. Politiet mener å ha arrestert forbryteren, så da enda en jente forsvinner fra Augu er det bare Sanna som likheter til forrige sak, og mener at morderen fortsatt er på frifot.
Sanna Berling minner meg om fascinerende, dyktige og engasjerte kvinner fra både TV-serier og andre bøker. En av dem er Sarah Lund fra Forbrytelsen, med sin dedikasjon og intuisjon. Mare of Easttown er en annen serie jeg tenker på. Mare, med sin kompliserte bakgrunn og urolige sjel bringer det personlige og sårbare til karakteren på samme måte som Sanna også har sine demoner å kjempe med. Den lille byen i Småland beskrives på en måte som gir meg assosiasjoner til Sara Strömbergs univers, med de mørke svenske skogene. Folk lever tett på naturen og kan både skjule seg og sine misgjerninger der. Tankene mine går også til Camilla Grebes bøker når jeg leser beskrivelsene av mord og åstedscener.
Maria Grund sier selv at hennes bøker først og fremst handler om menneskene og hva som gjør at de velger det ene framfor de andre, og om hva som er beveggrunnen deres. Hva ligger bak? Hvorfor blir noen mordere og andre ofre? Og hva er det i relasjonen mellom dem som utløser dette? Jeg synes Maria Grund lykkes godt i de psykologiske skildringene, og samtidig har hun skrevet en spennende krim og en skikkelig pageturner.
God lesning!
– Anne Margrethe Hummelsgård Aandahl, redaktør oversatt skjønnlitteratur