Ditt fantastiske hjerte

I Ditt fantastiske hjerte forteller hjertespesialist Jørgen Gravning alt du trenger å vite om dette fantastiske organet som er kroppens viktigste muskel.

Dr. Gravning svarer på spørsmål mange undrer seg over: Hva skjer når sykdommer rammer hjertet? Hvordan du kan forhindre dem? Her får du svaret på spørsmål som: Hva er egentlig et hjerteinfarkt? Hva er årsakene til at hjertet svikter? Hva skal jeg spise for å holde hjertet sunt? Og hvorfor trenger noen en pacemaker? 

Han gir deg også innsikt i hvordan hjertet ditt er bygd opp og fungerer, hjertemedisinens utrolige historie og hvilke behandlingsmuligheter fremtiden kan bringe.

Nærmere 300 000 nordmenn utredes og behandles for hjerte- og karsykdommer hvert år, og ønsket om mer kunnskap er stort. I et direkte og engasjerende språk skriver Gravning om et tema som angår oss alle, enten vi er hjertesyke, pårørende, eller friske mennesker, som ønsker å forbli nettopp det.

En av dem som har opplevd hjertestans er tidligere fotballspiller Ståle Solbakken. Han skriver forordet til Ditt fantastiske hjerte.

Dette sier anmelderne om Ditt fantastiske hjerte:

«Boken gir en god leseropplevelse, og anbefales de som er interessert i helse generelt, samt pasienter og helsepersonell inklusive kardiologer.» 
– Knut Gjesdal, Tidsskriftete Den norske legeforening

«Denne boken er et friskt pust i en ellers ganske fagtung kontorbokhylle. Den gir en slags oppsummering av hjertets anatomi, fysiologi og patofysiologi, men på en morsom og personlig måte.» 
 Ann-Chatrin L. Leonardsen, Sykepleien

«Det er imponerende hva forfatteren og hjertelegen Jørgen Gravning (38) har opparbeidet seg av kunnskap om risikofaktorer, behandling, hva norske sykehus kan tilby, hjertetransplantasjoner m.m. Hans vilje til å formidle nyttig kunnskap til den allmenne befolkning er stor ...» 
– Marit Sverresdotter Sylte, Tidsskriftet Bioingeniøren

Forord av Ståle Solbakken:

Tirsdag 13. mars 2001 sluttet hjertet mitt å slå.

Vi var i gang med en treningsøkt på KBs anlegg der FC København trener. Da jeg senere samme dag våknet opp på intensivavdelingen på Rigshospitalet, hadde jeg ingen erindring av hva som hadde skjedd. Men jeg fikk vite at jeg hadde falt om på trening med hjertestans og ikke hadde pustet på rundt sju minutter.

Det hele skjedde helt uten forvarsel, til tross for utallige legesjekker opp gjennom årene som profesjonell fotballspiller. Hjertefeilen som nesten kostet meg livet, er sannsynligvis medfødt, men jeg forstår det slik at legene aldri ville funnet den, om jeg så hadde skiftet klubb hundre ganger med tilhørende legeundersøkelser.

Heldigvis var FC Københavns lege, Frank Odgaard, til stede akkurat denne dagen. Han ga meg kunstig åndedrett og hjertemassasje til ambulansen kom og fikk startet hjertet med elektrosjokk.

Mest traumatisk var hendelsen for de som sto meg nær – kona mi, foreldrene mine, som fløy inn med en gang de fikk høre nyheten. Ville jeg overleve? Ville jeg få hjerneskade? Det var spørsmål som bekymret dem. Selv opplevde jeg ikke hendelsen like traumatisk – jeg våknet jo opp frisk og lett til sinns, uten å vite hva som hadde skjedd.

At jeg hadde levd, dødd og blitt gjenopplivet.

Jeg var 33 år da jeg fikk hjertestans. Før det skjedde, hadde jeg aldri et sekund grublet over hvor fort livet kunne være over. Jeg tror at mange av oss ikke tenker på hvor sårbart livet er, og hvor fort det kan være over.

Vi snakker ikke så mye om denne hendelsen i familien lenger. Av og til kan jeg merke at folk som ikke kjenner meg eller møter meg for første gang, har berøringsangst for temaet, for eksempel når de skal intervjue meg. Det er det overhodet ingen grunn til. Jeg lever fint med min implanterte hjertestarter, som er en forsikring hvis hjertet en dag ikke lenger slår som det skal. Jeg har ingen smerter og ingen mén, bortsett fra et arr på brystkassa der pacemakeren sitter.

Jeg tenker at jeg har sluppet billig unna.

Mens noen har berøringsangst, er det også mange som spør hvordan det går med hjertet mitt, og hvordan det er å leve med en hjertestarter. Og jeg får jevnlig brev eller en e-post som sier noe sånt som: «Sønnen min har fått hjerteproblemer, har du noen gode råd?» Når man med tiden har blitt en slags "semiekspert" på hjerteproblemer, vet man også at det fins mange forskjellige typer hjertesykdommer, med varierende grad av alvorlighet. Jeg tror det er begrenset hva de egentlig kan få ut av å høre om mine erfaringer.

Derfor er jeg glad for å kunne bidra med et forord til denne boken. Den er skrevet av en "ordentlig" hjertelege og går gjennom både det friske hjertet og hva som kan gå galt. Her får du grundig informasjon om risikofaktorer, symptomer og ikke minst hva du selv kan gjøre for å redusere risikoen for hjertesykdom. Dessuten forteller den historien om hvor langt dagens hjertemedisin er kommet.

For deg som leser den og er engstelig for at noe er feil med nettopp ditt hjerte, er dette spesielt viktig. Skulle ulykken være ute, er det så mye som kan gjøres. Dessuten er det spennende. Egentlig er det utrolig at hjertet fungerer så bra, når man ser hvor mye som skal stemme.

Jeg tror ikke det er noen hjelp i å gå med stadige bekymringer over helsen – men noen timer i selskap med Jørgen Gravning vil nok gi mange nyttig kunnskap.

Jørgen Gravning

Jørgen Gravning (f. 1980) har doktorgrad innen hjertemedisin, er spesialist i indremedisin og kardiologi. Til daglig jobber han som overlege ved Hjertemedisinsk avdeling ved Oslo Universitetssykehus, Ullevål. "Ditt fantastiske hjerte - med eller uten flimmer og smerte" (2018) er hans første bok.
Les mer

Seks enkle råd for et sunt hjerte

Ved å følge noen enkle råd, lever du både lengre og bedre – og får et sunt hjerte.

Ferdigsnakka par

Hva skjuler seg under tausheten til et ferdigsnakka par? Psykolog Sissel Gran skriver om hva som skjer med ferdigsnakka par.

10 ting du må vite om underlivet

I boken Gleden med skjeden frå vite alt du trenger å vite om underlivet, skrevet på en lett og morsom måte.