Etter ti år i Stavanger flyttet Heine Bakkeid i 2008 hjem til Nord-Norge for å bli forfatter på heltid. Da hadde han allerede rukket å skrive flere romaner for ungdom. I 2016 kom den første krimromanen om Thorkild Aske, og det ble starten på et internasjonalt eventyr. Bakkeids krimbøker er solgt til 18 land, og har mottatt strålende kritikker.
Om Vi skal ikke våkne
Den tidligere avhørslederen Thorkild Aske blir tvunget til å vende tilbake til sine røtter på Island. Faren, den karismatiske miljøaktivisten Ulfur, er uhelbredelig kreftsyk. I tillegg sitter han i fengsel, dømt for drapet på sin unge kjæreste.
Thorkild og søsteren Liz tar turen til sagaøya for et siste farvel. Faren hevder han er uskyldig dømt, og Thorkild og Liz vikles raskt inn i saken, som avdekker nye sannheter om deres egen familiehistorie og klimaforkjempernes mørke hemmeligheter. Den dramatiske reisen rundt på øya setter både Thorkild og de rundt ham i stadig større fare.
«Merk deg navnet Heine Bakkeid først som sist. Hans andre krim er fascinerende nordic noir av høy kvalitet.»
Heine T. Bakkeid er født i 1974. Han vokste opp i bygda Belnes i Gratangen i Troms - og senere i Kvæfjord. I 2005 debuterte han med ungdomsromanen «Boblejim - spesialagenten». «Uten puls» (2006) var hans første roman for voksne. I tillegg har han skrevet ungdomsromanen «Hjerteknuseren» (2008) og fire bøker i «Dr. Schnabels krønike» - «Vampyrjegeren» (2010), «De dødes hus» (2011), «Eksorsisten» (2012) og «Knokkeløya» (2013). «Jeg skal savne deg i morgen» (2016), med den tidligere avhørslederen Thorkild Aske i hovedrollen, var Bakkeids første krimroman. For nummer to i serien om Aske, "Møt meg i paradis", ble Bakkeid nominert til Rivertonprisen (2018). Nummer tre, «Vi skal ikke våkne», kom i 2019. For "St. Avenger", den fjerde boken i serien, vant han Riverton-prisen i 2021. Thorkild Aske-bøkene er solgt til 18 land.
– I en roman kan man sprenge alle grenser! Det er et stort prosjekt å skrive en roman, den har ingen begrensinger. Så det er en utfordring med tanke på fortellerkunst, sier Øystein Wiik i denne samtalen med Mia Bull-Gundersen. – Men jeg har det ufattelig gøy når jeg skriver, legger han til.
– Jeg begynt å jobbe med Terapeuten da jeg gikk i permisjon. Det ble også en form for egentid. Jeg hadde lest noen psykologiske thrillere som åpnet sjangeren for meg. Jeg er interessert i de mørke irrgangene i menneskesinnet, forteller Helene Flood i møtet med Mia Bull-Gundersen.
– Svaret på hvorfor jeg skriver, ligger i det jeg skriver om. Jeg skriver samfunnskritisk krim. Jeg tar opp et tema. Hva har jeg lyst til å skrive om? Hva er skakt eller skeivt i dette samfunnet? Det er der skrivinga begynner for meg.