Foto: Tine Poppe

Hvorfor skriver du, Trude Teige? 

– Svaret på hvorfor jeg skriver ligger i det jeg skriver om. Jeg skriver samfunnskritisk krim. Jeg tar opp et tema. Hva har jeg lyst til å skrive om? Hva er skakt eller skeivt i dette samfunnet? Det er der skrivinga begynner for meg. Det er der engasjementet mitt ligger, sier Trude Teige i møtet med Mia Bull-Gundersen. – Jeg leter etter den ufortalte historien. 

Om Aldri tilgi 

Før den nye justisministeren skal gå på Stortingets talerstol for første gang, mottar han en tekstmelding fra en som kaller seg Hevneren. I Kanal 4 blir en profilert sjef beskyldt for seksuelle overgrep, like etter mottar også han en trusselmelding.

Samtidig blir det funnet en død mann på en forfallen gård i Asker. Under arbeidet med å identifisere mannen, oppdager politiet en torturinnretning som nylig har vært i bruk på låven. Hvem er den døde mannen? Og hvem stammer blodet på låven fra? 

Journalisten Kajsa Coren arbeider med en TV-dokumentar om #Metoo i Norge. Alt tar en uventet vending da politiet får en forsvinningssak å oppklare, og Kajsa oppdager en sammenheng mellom den, justisministeren og den døde på gården. 

«Trude Teige leverer varene. Dette er drivende god krim som griper rett inn i metoo-debatten og den politiske hverdagen i Norge.»

 

Bjørn Fredheim Fædrelandsvennen 

Trude Teige

Trude Teige

Trude Teige (f. 1960) har gitt ut tolv romaner og to sakprosabøker. Hun debuterte i 2002 med den historiske romanen Havet syng. Oppfølgeren Lene seg mot vinden kom to år senere.

Teige har til nå skrevet sju populære krimromaner om TV-journalisten Kajsa Coren, alle har vunnet mange lesere: Noen vet (2009), En hjelpende hånd (2010), Svik (2012), Jenta som sluttet å snakke (2014), Pasienten (2017), Aldri tilgi (2019) og Løgnere (2022). Bøkene om Kajsa Coren har til sammen solgt i mer enn 200 000 eksemplarer. Flere av Teiges bøker er nominert til Bokhandlerprisen, og de er oversatt til mange språk. Pasienten ble også nominert til Rivertonprisen.

Den historiske romanen, Mormor danset i regnet (2015), handler om en norsk kvinne som gifter seg med en tysk soldat i 1945. Boka er inspirert av faktiske personer og hendelser, den ble også nominert til Bokhandlerprisen og har solgt i over 70 000 eksemplarer her til lands. Høsten 2021 fulgte Teige opp med en ny, storslått roman om kjærlighet og overlevelse fra en ukjent del av norsk krigshistorie. Morfar pustet med havet er en frittstående oppfølger av Mormor danset i regnet-suksessen. Begge romanene er kommet ut i flere land. Mormor danset i regnet ble en av de mest solgte bøkene i Tyskland i 2023 og lå på bestselgerlistene i over et år. Da Morfar pustet med havet kom på tysk våren 2024, gikk den også rett inn på den tyske bestselgerlisten. Høsten 2024 er Teige aktuell med romanen Mormors utrolige venninner, og med denne romanen er den populære mormortrilogien fullført.

Høsten 2020 kom dokumentarboka På åstedet i samarbeid med kriminaltekniker Eva B. Ragde. Den handler om saker som Ragde har vært med på å oppklare gjennom den kriminaltekniske etterforskningen, og forfatterne forteller hva som skjedde før, under og etter alvorlige forbrytelser.

Trude Teige er kjent fra TV2, der hun i 22 år var programleder, nyhetsanker og politisk reporter. Hun er i dag president i Rivertonklubben.
Les mer

Hvorfor skriver du, Øystein Wiik?

– I en roman kan man sprenge alle grenser! Det er et stort prosjekt å skrive en roman, den har ingen begrensinger. Så det er en utfordring med tanke på fortellerkunst, sier Øystein Wiik i denne samtalen med Mia Bull-Gundersen. – Men jeg har det ufattelig gøy når jeg skriver, legger han til.

Hvorfor skriver du, Maja Lunde?

– Skrivingen har jeg med meg hele tiden, sier Maja Lunde. Jeg er heldig jeg kommer fra et hjem med mange bøker og hadde foreldre som var veldig flinke til å lese for meg.

Hvorfor skriver du, Helene Flood?

– Jeg begynt å jobbe med Terapeuten da jeg gikk i permisjon. Det ble også en form for egentid. Jeg hadde lest noen psykologiske thrillere som åpnet sjangeren for meg. Jeg er interessert i de mørke irrgangene i menneskesinnet, forteller Helene Flood i møtet med Mia Bull-Gundersen.