Knytta til hytta - på sporet av den norske lykken 

Om bortlengsel, familiemuseer, byggeskandalesafari og påskesoundtrack. I denne episoden av Frokost for hjernen forteller Magnus Helgerud om boka Knytta til hytta – på sporet av den norske lykken. Hvorfor er vi så knytta til hytta, spør Helgerud. Her får du mange morsomme historier! Hvor var for eksempel Gerhardsen da Churchill var på besøk i Norge i 1948? 

Vi nordmenn er et hyttefolk. Men hvorfor bruker vi påskeferien på å gå i motbakke med bakglatte ski? Hvorfor bruker vi sommeren til å sage, spikre, sparkle og male? Er vi født sånn eller blitt sånn? 

Journalist og idéhistoriker Magnus Helgerud inviterer oss med på en underholdende reise fra fjord til fjell i hytte-Norge, og på en kuriøs vandring i hyttelivets historie. Underveis møter vi en rekke fargerike karakterer. En hytteeier som forgifter svogeren fordi han tar seg til rette på hytta, milliardærer som sprenger svaberg og bygger ulovlige tennisbaner, og badeleger som tilbyr brennmanet-brenning. Ei svigerinne som ikke tør å kjøpe ny hyttesaks uten å spørre om lov, ei norsk-somalisk jente med en hyttedrøm, og forfatterens bestemor som savner sitt paradis på jord.

Vi får høre om Willy Vyrje som mente at man ikke måtte ha for dype lenestoler på hytta. Hyttemøblene skulle være aktiviserende, ikke et møbel du skulle slappe av i. Du skulle ut på ski og du skulle beise hytta.  Og kjenner du til norgeshistoriens største hermetikksmugler? Eller til Oslo vest avdeling Vestfold? Helgerud tar oss rett og slett med på en byggesaksskandalesafari i Vestfold. 

God fornøyelse! 

Bidra selv så godt du kan til underholdningen. Ha et lager av gode historier som du serverer ved passende anledninger.

Fra Friluftsmannens ABC fra 1941, De ti hyttebud 

Bøker av Magnus Helgerud 
Magnus Helgerud

Magnus Helgerud

Magnus Helgerud (f. 1983) er utdannet idéhistoriker fra Universitetet i Oslo. Han er forfatter og spaltist i Aftenposten Innsikt, Weekendavisen og diverse andre magasiner. Han har gitt ut de kritikerroste bøkene "Si meg hvor du reiser" (2018), "Knytta til hytta" (2020) og "16 dager på Lillehammer" (2023).
Les mer

Brutale sannheter og fantastiske muligheter

Årets første vintermåned var ikke bare varm i Norge, men satte også rekorder i Europa og verden. Men Petter Gulli mener det finnes håp.

Kule kids og foreldre som strever med å slippe taket 

– Jeg vil hjelpe foreldre med å senke skuldrene, sier psykologen Line Marie Warholm om boka Kule kids.

Inni er vi alltid unge 

Opplevelsen av egen aldring kan nærmest komme som en overraskelse, sier Sissel Gran. Hun er psykolog og parterapeut, og slett ingen aldersforsker. Hvorfor er hun plutselig blitt så opptatt av dette temaet?