Kule kids og foreldre som strever med å slippe taket
Kule kids og foreldre som strever med å slippe taket
– Jeg vil hjelpe foreldre med å senke skuldrene, sier psykologen Line Marie Warholm om boka Kule kids. – Vi har blitt for dårlige til å sette grenser og vi strekker oss for langt for å hjelpe dem. Gi tenåringene frihet. Ønsker du at tenåringen din skal hjelpe til mer hjemme? I podcasten gir Line Marie deg sitt beste tips.
Foreldrenes vennskap med dagens tenåringer har gått for langt, hevder psykolog Line Marie Warholm. Vi strekker oss alt vi kan for å hjelpe dem med hverdagssysler og vil gjerne skåne dem for alt livets hindringer.
Men er det lurt å være så nær og så beskyttende? Når grensene viskes ut mellom barn og voksne kan det i ytterste konsekvens gjøre dem psykisk syke og helt ute av stand til å løse livets utfordringer. Livredde for å skuffe mamma og pappa vender de i stedet sinnet sitt innover, og blir deprimerte. Er det kanskje på tide å slippe taket? Gi dem en frihet som forbereder dem på livet, men samtidig være tilgjengelig på den beste måten.
Hør Line Marie i podcasten Frokost for hjernen.
Mange av tingene vi gjør for ungdom i dag er bjørnetjenester. Vi skaper unge voksne som ikke er helt rustet for livet. Vi må heller gi ungdommen mer motgang, så de kan lære seg å tåle livet, i stedet for at vi skal beskytte dem mot alt ubehag og smerte hele tiden. Om vi ikke stiller krav til tenåringene våre, undervurderer vi dem. Det er ingenting som bygger mestring og selvtillit så bra som å få prøve seg på ting. Om vi verken stiller krav eller grenser, fratar vi ungdommen mye mestring, sier Warholm.
– Line Marie Warholm til Dagsavisen
Line Marie Warholm
Line Marie Warholm er psykolog med bred erfaring fra offentlig psykisk helsevern, fra familievernet, fra privat praksis og fra rettsvesenet. Hun har videreutdanning innen psykoterapi.
Hvordan kan en celle utvikle seg til et helt menneske? Hvordan vet cellene hva de skal gjøre? De skal jo lage noe de aldri har sett før. I denne episoden av Frokost for hjernen forteller Katharina Vestre oss om boka Det første mysteriet – historien om deg før du ble født.
Opplevelsen av egen aldring kan nærmest komme som en overraskelse, sier Sissel Gran. Hun er psykolog og parterapeut, og slett ingen aldersforsker. Hvorfor er hun plutselig blitt så opptatt av dette temaet?