Hvordan du ble deg - oppskriften på et menneske
Hvordan kan en celle utvikle seg til et helt menneske? Hvordan vet cellene hva de skal gjøre? De skal jo lage noe de aldri har sett før. I denne episoden av Frokost for hjernen forteller Katharina Vestre oss om boka Det første mysteriet – historien om deg før du ble født.
I begynnelsen er du bare en knøttliten celle. Så deler den seg i to. To celler blir til fire. Åtte. Seksten. Snart dukker konturene av et menneske opp. En ryggmarg. Et hjerte som begynner å pulsere. Senere: lunger, øyne, munn. En hjerne. På noen magiske måneder blir en klump av celler forvandlet til en pustende, spisende og tenkende organisme. Hvordan er det egentlig mulig?
Siden oppdagelsen av DNA-molekylet har biologien utviklet seg i en rasende fart. Vi kan i dag finne svar på spørsmål som tidligere virket umulige. Hvordan vet cellene at de skal forme et hjerte, og ikke en hånd eller et øre? Hvordan kan eneggede tvillinger ha like gener, men ulike fingeravtrykk? Og hva har vi egentlig til felles med en bananflue?
Katharina Vestre har vært fascinert av denne fortellingen siden hun var liten og ventet spent på å få en lillebror. I dag er hun stipendiat ved Institutt for biovitenskap ved Universitetet i Oslo. Hun har også skrevet populærvitenskapelige artikler for tidsskriftet Argument, Aftenposten Viten og Forskningsrådets nettsider for barn og unge (Nysgjerrigper.no). Det første mysteriet – historien om deg før du ble født er hennes første bok.