Trollsuiten

Velg format

Forventet i salg
279 kr
ISBN
9788203357831
  • Papirbøker sendes innen 2 virkedager
  • Ebøker kan sendes til Kindle
«Jeg blir så rørt av de gamle ting,» bekjenner dikterjeget tidlig i "Trollsuiten", Erlend O. Nødtvedts tredje diktsamling, som i nødtvedtsk stil blander det gamle med det nye, det arkaiske med det nåtidige og umiddelbare. "Trollsuiten" trekker veksler på gamle tekster som "Haugtussa", middelalderballader og folkediktning, men det er Olav Nygards "Ved vebande" fra 1923 som sterkest klinger med gjennom denne eksperimentvillige samlingen som preges av et gnistrende språklig overskudd.
Vestlandsnærheten er sterk i Nødtvedts tekster, det samme er tilknytningen til norsk natur og mytologi. I denne samlingen møter leseren et avgjort bergensk jeg som lengter etter å frigjøre seg fra sitt indre troll og krysse vebandet, gjerdet rundt det hellige, i tussmørke sommernetter der hulderen danser og fossegrimen venter på sin elev.
Om "Trollsuiten":

"Nødtvedt utmerkjer seg med den uredde måten han tøyer og omkalfatrar språket på - med nyord, omsnudd ordstilling, bokstavrim og ei sterk assosiativ evne (...) Dikta får dermed sterke musikalske kvalitetar og sjarmerande humor, dei er både vakre og ville. [De har] ein sanseleg dimensjon diktelskarar vil vite å setje pris på."
Merete Røsvik Granlund, BT

"Bergensdikteren Erlend O. Nødtvedt får det til å gå kaldt nedover ryggen på Diktafon med sin tredje bok 'Trollsuiten'."
NRK P2

"Å ha den tredve år gamle allerede beryktet-berømte Bergenspoeten Erlend O. Nødtvedt i studio, med bok nummer tre som han har kalt 'Trollsuiten', vekker bare en higen etter opplesning, opplesning og mer opplesning."
Annelita Meinich, Diktafon, NRK P2

"Han får ordene til å jobbe ganske hardt, hardere enn de vanligvis må, og det er kanskje det dikt skal gjøre (...) Det som er litt tøft og corny med denne boken er at han vekker til live det trolske. Det har en eksistensielt slående og gripende virking."
Eirik Vassenden, Kritisk kvartett, Litteraturhuset i Bergen

"Få norske poeter er i stand til å vekke en slik begeistring, også hos meg, som Erlend O. Nødvedt, når han leser egne dikt høyt. (...) Det som framfor noe skiller Nødtvedt fra andre yngre poeter, er et enormt trøkk, en overbevisende energi, både i tekst og framføring. (...) Nødtvedt re-poetisering av hulder og troll stimulerer kort sagt til et kontinuerlig arbeid med stivnede forestillinger om menneskets natur."
Tom Egil Hverven, Klassekampen

"Han er en utrolig lærd og språklig talentfull poet som man venter seg mye av når det kommer en ny bok. (...) Han er en av våre mest spennende poeter, med et helt særegent talent og et virkelig spennende prosjekt."
Marit Grøtta, NRK

"Tradisjonsnysgjerrige og språkutforskende har Erlend O. Nødtvedt helt siden debuten i 2008 gått sine egne veier, og hans vitale vandrelyst synes langt fra ved veis ende i og med hans tredje samling. Dette er eventyrlig, trolsk og sprelsk poesi fra et egensidig og markant talent."
Erik Lodén, Stavanger Aftenblad

"Original røyst: Eit stort språktalent nektar seg litei diktsamlinga 'Trollsuiten'. (¿) her får vi demonstrert ein overmåte sprelsk ord-akrobat som leiker seg med rytmar og klangar, noko nylaga, noko «ready-made». Det er ei oppfinnings- og oppdagingsglede i og med språket som grip tak i lesaren."
Knut Ødegård, Vårt Land

Vis info om boka Skjul info om boka

Nivå Voksen
Sider 72
Utgitt 2014
ISBN 9788203357831
Format Innbundet
Språk Bokmål
Salgsdato 08.09.2014
Emne Lyrikk Skjønnlitteratur
Erlend O. Nødtvedt

Erlend O. Nødtvedt

Erlend O. Nødtvedt debuterte med diktsamlingen Harudes i 2008. Siden har han utgitt diktsamlingene Bergens beskrivelse (2011), Trollsuiten (2014) og Slekter (2019) - og romanene Vestlandet (2017) og Mordet på Henrik Ibsen (2021). Fra første bok har Nødtvedt begeistret anmelderne, og han er ansett som en av sin generasjons sentrale forfattere. "En av poesihøstens mest potente og originale utgivelser," skrev blant annet BTs anmelder om diktsamlingen Bergens beskrivelse. Og nettopp originalitet er en sentral beskrivelse av Nødtvedts lyrikk og prosa. Hans skrivemåte er både særegen, energisk, vilter og besvergende.

Høsten 2017 ga Nødtvedt ut sin første roman Vestlandet. Den fikk strålende mottakelse og er blant annet blitt omtalt som "en praktfull ode til Vestlandet" og "rein fest og sælebot". Romanen Mordet på Henrik Ibsen fra 2021 ble møtt med begeistring fra et samlet kritikerkorps. Romanen er både nominert til Kritikerprisen 2021 og P2-lytternes romanpris. For diktsamlingene har han vunnet priser som Ung Poesi-prisen i 2008, Bergensprisen i 2011, Bjørnsonstipendet i 2012, Bokhandlerforeningens forfatterstipend i 2015, Premio Ostana i 2017 og Olav H. Hauge-stipendet i 2019. Nødtvedt mottok Mads Wiel Nygaards legat 2019 for sitt samlede forfatterskap, og han ble kåret til en av de ti fremste unge, norske forfatterne av Morgenbladet og Norsk Litteraturfestival i 2015. Les mer

Artikler

Mads Wiel Nygaards legat til Erlend O. Nødtvedt

– Det er få poeter i Norge i dag som besynger, besverger, leker, raljerer og forfrisker som Erlend O. Nødtvedt, sa Mads Nygaard under utdelingen av Mads Wiel Nygaards legat. – Nødtvedt er i ferd med å innta en sentral plass i norsk samtidslitteratur.
Les mer

Hvorfor skriver du, Erlend O. Nødtvedt? 

– Jeg ser på meg selv som en slags stemningskunstner, forteller Erlend O. Nødtvedt.
Les mer

Lese. En samtale om de store opplevelsene.

– Jeg håper jeg har skrevet en bok som gjør at de som leser den får lyst til å lese enda mer. Og jeg håper at jeg får fram at det ikke behøver å være en stor sak å lese. Vi må huske på at det er noe vi veldig lett kan gjøre og at det kanskje er den lettest tilgjengelige kilden vi har både til forlystelse og fordypelse, sier Kari J. Spjeldnæs om LESE. En liten bok om store opplevel
Les mer

Mads Wiel Nygaards legat til Erlend O. Nødtvedt

– Det er få poeter i Norge i dag som besynger, besverger, leker, raljerer og forfrisker som Erlend O. Nødtvedt, sa Mads Nygaard under utdelingen av Mads Wiel Nygaards legat. – Nødtvedt er i ferd med å innta en sentral plass i norsk samtidslitteratur.
Les mer