Slekters gang

fortellinger fra et glemt land

Velg format

Forventet i salg
399 kr
ISBN
9788203359415
  • Papirbøker sendes innen 2 virkedager
  • Ebøker kan sendes til Kindle
Kan menneskeskjebner være flettet sammen på andre måter enn vi tror? Er det mulig å velge hvem vi vil være i slekt med?

Agnes legger ut på en pilegrimsreise. Rita samtaler med Fridtjof Nansen i tårnet på Polhøgda. Maud seiler på en flåte nedover Kongofloden. Bjørg skriver dikt på Gaustad sykehus. Laila er lugarpike på MS Bergensfjord. Ingri blir den yngste ministeren i regjeringen.
I Villa Bohre på Lysaker har seks generasjoner levd og elsket og slåss gjennom det 20. århundret. I sentrum står Rita Bohre og et livsverk kalt "Femina erecta". Det handler om at kvinner må stå oppreist. Alltid oppreist. Samtidig er det et oppgjør med menns krokodillementalitet.

"Slekters gang" er ikke bare en slektsroman, det er også fortellingen om en liten, merkelig nasjon som gikk under navnet Norge.
"Det er Kjærstad på sitt beste vi møter att i denne historia om familien Bohre, ... Med Kjærstad på sitt beste meiner eg forteljaren bak Wergelandtrilogien. Det handlar igjen om dei livsviktige historiene, ... Vi har alle godt av å gruble. Ære være den som skriv romanar med store svev, med eller utan kinesarar. Det er inspirerande å gå i dialog med ein kjærstadroman."
Marta Norheim, NRK P2

"SLEKTERS GANG er et uvanlig ambisiøst forsøk på å beskrive Norge fra en uventet vinkel, selv til å være en roman av Jan Kjærstad. Forfatteren lykkes langt på vei. ...
SLEKTERS GANG er en ambisiøs og, tør man si det, storslått roman. Den er mangfoldig nok til at alle vil kunne interessere seg for en del av den, men få vil like alt. Dette er å regne som en anbefaling."
Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv

"Så Jan Kjærstad har igjen skrevet en episk triatlontekst der dikterfantasien gnistrer mot et rikt arsenal av leksikalsk kunnskap knyttet til litteratur, musikk og arkitektur, historie og geografi, religion, billedkunst og film, biologi og geologi. ... Den er ettertenksom, klok og sensuell, krass og morsom. ...
- Les Jan Kjærstads perspektivskapende legering av romantikk og rasjonalisme, høyt og lavt, alvor og fleip." (terningkast 6) Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad

"Her er innfall og utfall og vilje og evne til å slå opp eit digert lerret. I følgje ein kvinneleg norsk statsminister "heng alt saman med alt", og det gjer det verkeleg hos Kjærstad. ...
Noko av det som for alltid vil bli sitjande fast i minnet for denne lesaren, er skildringa av Egil Danielsens spydkast under OL i Melbourne i 1956, Noregs største idrettsprestasjon nokon gong. Ei mesterleg skildring som dreg ned forterjartempo og som markerer ei vending i livet til den før nemde kvalfangaren. Mi tilråding: Les SLEKTERS GANG. Det er ei forstandig bok, utan krav til langsam lesing, men med stort rom for dikting og meddikting."
Ole Karlsen, Dag og Tid

«Alt henger sammen med alt. Slik blir SLEKTERS GANG for meg en av høstens viktige romanverk.»
Finn Stenstad, Tønsbergs Blad (terning 5)

«Kjærstad er en av våre fremste nålevende forfattere, så hvis du kjenner en lesehest som fortsatt ikke har ham i bokhylla, er det denne du skal legge under treet i år.
Det har haglet med gode kritikker for den originale slektskrøniken, og tittelen passer jo også godt i disse juletider?»
Bo bedre, Linn Karin Dirdal

"Jan Kjærstads författarskap är en lovsång till litteraturens enorme möjligheter", sier Svenska Dagbladets
kritiker Magnus Persson i sin anmeldelse av Kjærstads roman SLEKTERS GANG som nå har kommet ut i
Sverige. Og han konkluderer med at romanen "är en påminnelse om att litteraturen, också när den
inneholder mycket svärta, kan vara en fest."

Vis info om boka Skjul info om boka

Nivå Voksen
Sider 619
Utgitt 2015
ISBN 9788203359415
Format Innbundet
Språk Bokmål
Salgsdato 07.09.2015
Emne Skjønnlitteratur Kvinner Slekter Romaner 1900-tallet Norge
Jan Kjærstad

Jan Kjærstad

Jan Kjærstad (født 1953) er regnet som en av Nordens fremste forfattere, først og fremst på grunn av sine nyskapende romaner. Kjærstad har embetseksamen i teologi og debuterte i 1980 med novellesamlingen "Kloden dreier stille rundt". I tillegg til sine romaner har han skrevet billedbøker og essaysamlingene "Menneskets matrise" (1989), "Menneskets felt" (1997), "Menneskets nett" (2004) og "Menneskets vidde" (2013). I 1984 mottok han Kritikerprisen for romanen "Homo Falsus", i 1993 fikk han Aschehougprisen, i 1998 den høythengende Henrich Steffens-prisen, i 2000 Doblougprisen og i 2013 Det Norske Akademiets pris til minne om Thorleif Dahl.

Trilogien om Jonas Wergeland - "Forføreren", "Erobreren", "Oppdageren" - ble fullført i 1999, og den siste innbrakte Kjærstad Nordisk Råds Litteraturpris.

Jan Kjærstads øvrige romaner er "Speil (1982), "Det store eventyret" (1987), "Rand" (1990), "Tegn til kjærlighet" (2002), "Kongen av Europa" (2005), "Jeg er brødrene Walker" (2008), "Normans område" (2011) og "Slekters gang" (2015). I 2017 utkom romanen "Berge" til glimrende mottagelse av anmelderne, og romanen dedisert til Kjærstads far, "Mr. Woolf", utkom i 2019. Hans seneste roman er "En tid for å leve" (2021), og i 2022 kom essaysamlingen "Menneskets bølger".

Jan Kjærstads bøker er oversatt til en rekke språk. Les mer

Artikler

Hvorfor skriver du, Jan Kjærstad?

– Alle forfattere må lese hele tiden når de skriver. Da skriver de best, sier Jan Kjærstad i samtale med redaktør Mia Bull-Gundersen. – Alt du leser vil styrke det du skriver, fortsetter han.
Les mer

Mr. Woolf

Mr. Woolf er en hyllest til alle alminnelige fedre, som kanskje ikke er så alminnelige som man tror.
Les mer

Jan Kjærstad 70 år

– Da jeg skrev Slekters gang, ville jeg at leseren skulle få et helt nytt perspektiv på vår sivilisasjon. Jeg ønsket å vise at alt det vi tar for gitt, er skjørere enn vi tror. Vi innbiller oss at vi er forberedt på ulike typer katastrofer. Jan Kjærstad om Slekters gang.
Les mer