Øvre port, nedre port

roman

Velg format

339 kr
På lager
ISBN
9788203398346
  • Papirbøker sendes innen 2 virkedager
  • Ebøker kan sendes til Kindle
I en liten norsk by på 1950-tallet blir Gladys gravid som attenåring. Hun gifter seg og får etter hvert tre sønner, som hun oppdrar - og hun førsøker å oppdra mannen sin også. Den dagen han får jobb i våpenfabrikken er fremtiden er reddet, tenker hun. Senere får hun jobb som kontordame samme sted. Det blir begynnelsen på en oppstigning, et nytt liv, men noe er alvorlig galt, både for Gladys og den ene sønnen.

På nåtidsplanet parkerer romanens forteller utenfor sykehuset der Gladys ligger for døden. Han rømte fra byen som ung, og har sjelden vært der siden, men nå har den eldste broren, den eneste som ble igjen, overtalt ham til å komme. Ved dødsleiet avdekker de to brødrene morens historie, og de prøver å forstå hva som skjedde med den tredje broren, som døde noen år tidligere.

Øvre port, nedre port er en familieroman om tilknytning og tap, om hvordan vi blir til gjennom hverandre. Tre brødres livsløp fletter seg sammen til én akutt, eksistensiell fortelling, som spenner over tre generasjoner i det moderne Norge.

«... strålende roman som er rik på konflikt, følelser og skjebne. (...) Gulliksen har et fint blikk for nyansene, der han tar leserne inn i et «Upstairs, Downstairs»-miljø.» Inger Bentzrud, Dagbladet (Terningkast 5)

«Gulliksen kan blåse liv i det som egentlig er klisjeer, som for eksempel den latente erotikken i å dele en kurv jordbær med en kontorflørt, eller han kan presist og kjærlig beskrive dynamikken i et ekteskap ved å fortelle om en ung kones bekymringer for ektemannens garderobe første dag i ny jobb. Slike ting er blant litteraturens fineste gaver.» Bjørn Ivar Fyksen, Klassekampen

«Sterkt familiedrama om skam. (...) Underholdende og ubarmhjertig, en bok med så skarpe kanter man kan skjære seg på dem. (...) Det er like bra gjort som i Jonathan Franzens bejublede samlivsromaner, «Frihet» og «Korreksjoner». (...) Forfatteren er knallgod på den episke fortellingen om hverdagsliv i familiære settinger, en lett kan kjenne seg igjen i.» Stein Roll, Adresseavisen (Terningkast 5)

«At Gulliksen i det hele tatt nærmer seg denne mystiske, uutgrunnelige kilden til fortellinger, rører ved en kvalitet, for ikke å si kraft, som er sjelden, men samtidig - der den finnes - utgjør en av de mest fruktbare årene i norsk samtids­litteratur.» Live Lundh, Morgenbladet

«Ei generasjonshistorie, ei mentalitetshistorie, men òg ei noregshistorie (...) Det er ei framstilling med varme, ja, med kjærleik, av våre næraste, dei som gjekk føre oss og hadde det vanskelegare enn oss. (...) Hendingane er sett i klokskapen, men ikkje etterpåklokskapen, sitt lys. Ømt, utan at det blir klissete. Avstanden i tid gjer paradoksalt nok at hendingane kjennest meir vesentlege. Gulliksen har funne ein rytme der han byggjer opp eit liv over hundrevis av sider, med begjær, frykt og skam ...» Leif Tore Sædberg, Stavanger Aftenblad (Terningkast 5)

«Øvre port, nedre port» av Geir Gulliksen, en forfatter jeg liker å lese. Det er gode portretter av medmennesker og livet i Norge.»
- Statsminister Jonas Gahr Støre anbefaler romanen på TV2.no

Vis info om boka Skjul info om boka

Nivå Voksen
Utgitt 2023
ISBN 9788203398346
Format Ebok
Språk Bokmål
Salgsdato 13.10.2023
Emne Klasseforskjeller 1945-1999 Skjønnlitteratur Slekter Skilsmisse Romaner
Geir Gulliksen

Geir Gulliksen

Geir Gulliksen (f. 1963) er forfatter og forlagsredaktør. Han debuterte i 1986 og har skrevet dikt, essays, skuespill, romaner og barnebøker. Barneboken Iben og forvandlingen (2012), illustrert av Anna Fiske, ble nominert til Brageprisen. Kan vi gjøre det igjen (2013) er en nesten komplett samling av hans sakprosa. Gulliksen ble nominert til Ibsenprisen 2013 for skuespillet En kropp - og fikk også stor anerkjennelse for Nationaltheatrets oppsetning av skuespillet Demoner 2014. Hans siste barnebok Joel og Io, også illustrert av Anna Fiske, ble nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2015. I 2014 mottok Geir Gulliksen Aschehougprisen for sitt samlede forfatterskap, og i juryens begrunnelse heter det: «Mange av hans verk kunne fremheves, men de tre seneste romanene stiller i en særklasse: Tjuendedagen (2009), Forenkling (2010) og Bøyde knær (2012) er ambisiøse og kraftfulle kjærlighetshistorier som med frekk eleganse skaper en ny standard for relevant samtidslitteratur.» Høsten 2015 kom romanen Historie om et ekteskap, og for den ble Gulliksen nominert til Kritikerprisen, Nordisk Råds Litteraturpris og IMPAC Dublin Literary Award. Romanen Se på oss nå utkom høsten 2018 til strålende mottakelse. Sammen med kronprinsesse Mette-Marit redigerte han antologien Hjemlandet i 2019. Romanen Bli snill igjen, utkom høsten 2020. Våren 2021 kom Hvis jeg var mann, en samling tekster som setter et slags punktum for Gulliksens romaner om kjønn og kjærlighet. Høsten 2023 er Gulliksen aktuell med romanen Øvre port, nedre port. Les mer

Artikler

Samleartikkel

Les mer

Hjemlandet og andre fortellinger

– Vidunderlig god. Boka til Kronprinsesse Mette-Marit er elendig norgesreklame, men glimrende reklame for norsk litteratur, skriver Dagbladet og gir boka en sekser.
Les mer