Normans område

roman

Velg format

199 kr
På lager
ISBN
9788203352362
  • Papirbøker sendes innen 2 virkedager
  • Ebøker kan sendes til Kindle
John Richard Norman vokser opp i Oslos fineste gate, Seilduksgata på Grünerløkka, med Freia Sjokoladefabrikk i den ene enden og Christiania Seildugsfabrik i den andre, fabrikken som i sin tid leverte seilene til polarskuta Fram. I dette spennet, mellom søtsaker og oppdagerferder, dannes John Richard. At han til slutt blir en fremragende forlagsredaktør, skyldes en gave: Han vet alltid når en bok er seil og når den er sjokolade.
Da leseevnen plutselig svinner, tar John Richard tilflukt i et hus på en odde ytterst i havgapet. Her dukker en fremmed kvinne opp, og den store litteraturen blir stilt i skyggen av den store kjærligheten.

"Normans område" handler om litteraturens makt og ukjente muligheter. Men hva skjer med et menneske når fiksjonens kraft blir målt mot kjærlighetens? Er de like sterke? Og er det mulig å forene dem? Romanen ble nominert til Bokhandlerprisen 2011. "Suveren forteller!"
"Det er fortellerdyktigheten og innsikten Kjærstad formidler, særlig om lesning og litteratur, som gjør boka til et godt sted å være."
Maya Troberg Djuve, Dagbladet

"Det glitrer av Jan Kjærstads skrivekunst også i 'Normans område'. (...) 'Normans område' var ventet å bli en av høstens store, og kommer også til å bli det."
Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad

"... en skarp, fornøyelig skildring av den litterære norske offentlighet, sett fra innsiden. For de som kjenner miljøet er det fristende å lese den som en leken nøkkelroman med satirisk blikk på forfattere, journalister og forlagsfolk ... Kjærstads mest interessante på mange år."
Terje Eidsvåg, Adresseavisen

"Visst har Kjærstad vind i seilene i denne romanen som bæres av storartede ideer."
Anne Schäffer, Bergens Tidende

"Igjen slår fantasien på ekte kjærstadsk vis gnister mot et rikt arsenal av leksikalsk kunnskap knyttet til geografi, religion og historie, musikk og film, malere, skulptører og fotografer, billedvev, arkitektur og nevrologi. Men størst av alt er selvsagt litteraturen."
Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad

"Jan Kjærstad vil blåse bort det tette skydekket som henger over den norske litteraturens forestillingsverden (...) den er et intenst uttrykk for forfatterens håpefulle poetikk. Den norske romanen kan lykkeligvis ha lunger og gjeller på samme tid."
Bernhard Ellefsen, Morgenbladet

"Kjærstad har et poetisk språk og nydelig setningsoppbygging. Han er en mester i å antyde og fører oss fram og tilbake i tid. (...) Hvis du er Kjærstad-fan fra før av er 'Normans område' en vinner. Hvis
du ikke kjenner forfatteren, er dette en fin anledning til å begynne."
Elise Weseth, Oppland Arbeiderblad (terningkast fem)

"Boka er ei gedigen kjærleikserklæring til den store litteraturen og eit heilhjarta forsvar for litteratur og kunst i danningsspørsmålet. Og ei viktig bok i rett tid for dei som meiner at no må litteraturen på nytt få plass, tid og rom i det som før vart kalla danningsfag i skoleverket. I norskfaget, til dømes."
Ole Karlsen, Dag og Tid

"Få, om noen norsk forfatter, skriver bedre om kunstopplevelse enn han. (...) I strømmen av lettbeinte underholdningsromaner blir denne romanen (...) litterære lyspunkter i høstsesongens boktilbud. ... Fortellerkunst av klasse der forholdet mellom liv og kunst blir det sentrale. En Sareptas krukke som bokelskere kan øse av."
Finn Stenstad, Tønsbergs Blad

"Dramaturgien fungerer og boken er interessant på mange plan."
Nina Kjeøy, Trønder-Avisa (femmer)

" 'Normans område' løftar opp spørsmål som burde interessere ein kvar lesande nordmann."
Marta Norheim, NRK

"Kjærstad viser nok en gang sine spesielle forteller- og dikterevner og sine store språklige ferdigheter. Her inntar vi varer fra øverste hylle."
Audun Mosevoll, Dagen

Vis info om boka Skjul info om boka

Nivå Voksen
Sider 369
Utgitt 2012
ISBN 9788203352362
Format Pocket
Språk Bokmål
Salgsdato 18.06.2012
Emne Skjønnlitteratur Barndom Kjærlighet Mediefolk 2010-2019 1960-1969 Litteratur Romaner Oslo
Jan Kjærstad

Jan Kjærstad

Jan Kjærstad (født 1953) er regnet som en av Nordens fremste forfattere, først og fremst på grunn av sine nyskapende romaner. Kjærstad har embetseksamen i teologi og debuterte i 1980 med novellesamlingen "Kloden dreier stille rundt". I tillegg til sine romaner har han skrevet billedbøker og essaysamlingene "Menneskets matrise" (1989), "Menneskets felt" (1997), "Menneskets nett" (2004) og "Menneskets vidde" (2013). I 1984 mottok han Kritikerprisen for romanen "Homo Falsus", i 1993 fikk han Aschehougprisen, i 1998 den høythengende Henrich Steffens-prisen, i 2000 Doblougprisen og i 2013 Det Norske Akademiets pris til minne om Thorleif Dahl.

Trilogien om Jonas Wergeland - "Forføreren", "Erobreren", "Oppdageren" - ble fullført i 1999, og den siste innbrakte Kjærstad Nordisk Råds Litteraturpris.

Jan Kjærstads øvrige romaner er "Speil (1982), "Det store eventyret" (1987), "Rand" (1990), "Tegn til kjærlighet" (2002), "Kongen av Europa" (2005), "Jeg er brødrene Walker" (2008), "Normans område" (2011) og "Slekters gang" (2015). I 2017 utkom romanen "Berge" til glimrende mottagelse av anmelderne, og romanen dedisert til Kjærstads far, "Mr. Woolf", utkom i 2019. Hans seneste roman er "En tid for å leve" (2021), og i 2022 kom essaysamlingen "Menneskets bølger".

Jan Kjærstads bøker er oversatt til en rekke språk. Les mer

Artikler

Hvorfor skriver du, Jan Kjærstad?

– Alle forfattere må lese hele tiden når de skriver. Da skriver de best, sier Jan Kjærstad i samtale med redaktør Mia Bull-Gundersen. – Alt du leser vil styrke det du skriver, fortsetter han.
Les mer

Mr. Woolf

Mr. Woolf er en hyllest til alle alminnelige fedre, som kanskje ikke er så alminnelige som man tror.
Les mer

Jan Kjærstad 70 år

– Da jeg skrev Slekters gang, ville jeg at leseren skulle få et helt nytt perspektiv på vår sivilisasjon. Jeg ønsket å vise at alt det vi tar for gitt, er skjørere enn vi tror. Vi innbiller oss at vi er forberedt på ulike typer katastrofer. Jan Kjærstad om Slekters gang.
Les mer